Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍ Profile picture
Mar 3, 2023 13 tweets 8 min read Read on X
Tothom coneix la genialitat de #Bach i la seva increïble habilitat per 'jugar' amb la música. Tot i així, el que us explicaré sobre aquesta enigmàtica (i sintètica) obra, espero que us deixi bocabadats! Si m'acompanyeu, us ho explico en aquest #enfilall:
Ja sabeu que a #Bach li encantava fer malabars amb les notes. Aquesta obra no n'és una excepció: és un #cànon a 4 veus que va dedicar a 'Monsieur Houdemann', un estudiant de dret que va conèixer a #Leipzig (a les imatges) el 1727. Però no us penseu que és un simple cànon...
Si us hi fixeu en la partitura que encapçala l'enfilall, hi ha 4 claus a l'inici i 4 claus al final de la melodia. Entremig de les claus del final hi ha uns símbols que semblen notes, però realment són els bemolls de l'armadura girats.
De fet, les segones claus també estan girades! Perquè ho pugueu apreciar millor, aquí teniu la #partitura impresa:
El #cànon està anotat d'aquesta manera tant estranya per l'elegància de sintetitzar una idea musical en tant poc espai, però també perquè està concebut com un repte per als músics que havien d'endevinar com escriure les 4 veus (és una mena de 'cànon #puzzle').
En vida de #Bach, aquest va ser un dels seus cànons més famosos, fins el punt que es va publicar 4 vegades. La primera publicació es va perdre del tot, però sortosament es va publicar en obres d'altres músics, alguns dels quals van intentar trobar una solució al repte plantejat.
Un d'aquests músics va ser Johann #Mattheson (a la imatge), que al llibre 'Der vollkommene Capellmeister' (1739) va proposar 2 solucions:
Si us hi fixeu, la primera llegeix la partitura cap a la dreta amb les claus de l'inici. La podeu escoltar aquí:
La segona llegeix la partitura cap a l'esquerra i afegeix les claus i l'armadura del final. La podeu escoltar aquí:
Oi que sonen bé? Més endavant, L. Ch. #Mizler a 'Musicalische Bibliothek' (1747) i F. W. #Marpurg a 'Abhandlung von der Fuge' (1753) van tornar a publicar el cànon però sense afegir cap solució nova.
Des de llavors hi ha hagut més intents de trobar solucions. En aquesta pàgina se'n mostren unes quantes i ben segur que encara n'hi ha més! No hi ha cap dubte que el geni de Bach és un pou sense fons. Us animeu a trobar-ne alguna més? 💪
wqxr.org/story/hidden-m…
Espero que us hagi sembla interessant aquest #enfilall sobre el cànon probablement més concentrat i enigmàtic de #Bach. Si us ha agradat, no oblideu posar ❤️ m'agrada o 🔄 compartir el primer tuit. Moltes gràcies per llegir fins aquí!! 🙏
Volia dir que "llegeix la partitura cap per avall". 🤷‍♂️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍

Xavier Pagès-Corella 🎶 ✍ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @xpagescorella

Nov 27, 2024
Les AUQUES són una de les formes d'expressió popular més nostrades. Sabíeu que provenen d’un joc que es va arribar a prohibir?

Enfilall que fa baixada!
🧵👇👇👇 Image
1/ La història de les auques es remunta a un joc català del s. XVI.

Es jugava sobre un taulell amb 48 caselles i una bossa amb 48 boles. Els nombres i símbols de les caselles i de les boles coincidien. Image
2/ El joc consistia en apostar sobre quina bola sortiria a cada jugada i va ser tan popular arreu, que les autoritats el van arribar a prohibir.

Aquí teniu el taulell d'auca més antic que es conserva. Es diu "Auca del Sol i la Lluna" i és de Pere Abadal (1676). Image
Read 16 tweets
Jul 16, 2024
1/ Aquest caganer pertany a un dels manuscrits musicals més curiosos i irreverents de la història. Fins i tot m'atreviria a qualificar-lo de Kama Sutra musical.

Us ho explico en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇 Image
2/ El manuscrit va ser encarregat el 1542 per un ric comerciant de Bruges aficionat a la música i porta el seu nom: "Cançoner de Zeghere van Male".

En aquest quadre surt en Zeghere amb la seva nombrosa família: Image
3/ Es tracta d'un recull d'aproximadament 80 peces de 25 compositors diferents, que inclouen música sacra, cançons neerlandeses, cançons franceses, madrigals italians i música instrumental.

Està dividit en 4 parts, una per a cada veu: Superius, Contratenor, Tenor i Bassus: Image
Read 20 tweets
Jul 2, 2024
1/ Els músics sempre hem estat una mica bojos, però el nivell de bogeria a què van arribar els pianistes per a millorar les seves capacitats tècniques és difícil d'igualar —alguns fins i tot hi van prendre mal!

Us explico en aquest nou enfilall de #curiositarts: 🎶👇👇👇 Image
2/ Tot va començar amb el desenvolupament dels primers pianos que requerien un esforç físic més gran que els antics pianofortes o claves.

Si a això hi afegim que el repertori va assolir dificultats mai vistes, en poc temps l'augment d'exigència per als intèrprets va ser enorme.
Image
Image
3/ Aquesta exigència va portar a alguns pianistes a inventar aparells per a millorar la seva força muscular, agilitat, resistència i, fins i tot, per a modificar el seu propi cos. Image
Read 18 tweets
Jun 25, 2024
1/ Què pot tenir a veure aquest vídeo de les Andrews Sisters ballant el bugui-bugui amb l'obra pictòrica de Piet Mondrian?

Us ho explico en aquest nou enfilall de #curiositarts:

🧵🎶👇👇👇
2/ Doncs resulta que a Piet Mondrian (a la imatge) li encantava el jazz i també moure l'esquelet a les sales de ball. Image
3/ Aquesta afició el va influir en algunes de les seves obres com, per exemple, aquest "Fox Trot A" de 1930: Image
Read 12 tweets
Jun 6, 2024
1/ Aquesta meravella de melodia que sentiu té més de 2.000 anys i correspon a la notació musical completa més antiga del món.

Si en voleu saber els secrets, afanyeu-vos a llegir aquest nou enfilall de #curiositarts:

🧵🎶👇👇👇
2/ L'Epitafi de Seikilos (així és com es diu) es va trobar en una làpida prop d'Efes, Turquia, que va ser esculpida entre els anys 200 i 100 aC. Image
3/ A la part de dalt de la làpida hi ha una indicació que traduïda al català diu:

"Soc una làpida, una icona. Seikilos em va col·locar aquí com a signe etern de record immortal."

(D'aquí el nom d'Epitafi de Seikilos). Image
Read 13 tweets
May 27, 2024
1/ Avui havia de fer una entrevista a @CatalunyaRadio sobre l'efecte de la música sobre la salut que ha estat cancel·lada per problemes tècnics.

Per aprofitar la feina que he fet, he pensat que seria bona idea compartir-ho en aquest nou enfilall de #curiositarts:

🧵🎶👇👇👇 Image
@CatalunyaRadio 2/ Tothom que hagi escoltat música alguna vegada sap que, en menys o més mesura, és capaç d'alterar el nostre estat d'ànim i, com veurem, també afectar les nostres condicions físiques.
@CatalunyaRadio 3/ La cultura popular, que és molt eixerida, n'ha deixat constància en dites tan esteses com "qui canta els seus mals espanta" o "la música amanseix les feres".
Read 26 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(