uzakdoğulu -UD- (çin/japon) ve batılı -WD- (avrupa/amerika) bireyler arasında çok bariz farklılıklar veriyor. niçin deyince karşımıza “pirinç” çıkıyor. başlayalım.. #TarımBilişselZincir heheh
batılı (us/avrupa) yoğunlukla tren ve otobüsü seçerken uzakdoğu (çin/jap.) ısrarla tren ve ray ikilisini seçiyor.
buraya sonra geleceğim.. lakin testlere devam edelim :D
kanadalı ve japon çocuklardan, kendileri ve arkadaşlarını bir kağıda çizmeleri istendiğinde batılılar kendilerini arkadaşlarına göre büyük çiziyorken japon cocuklar eşit çiziyor..
bitti mi? bitmedi.
sadece bu yazdıklarımla da bitmeyecek bu arada. çok fazla deney var.
asyali kardeslerimiz ise seylerin fonksiyonel anlamda daha tamamlayici olmasi taraftari. tren/ray ikilisinde israr ediyorlar.
çok net bağlam/kültür ilişkisi indikatörüymüş(!!!) kanadalı çocuklar o ufuk çizgisini çok aşağıya çiziyorlar :D ee? nedir?
son 7.000 senedir pirinc tarimi yapan topluluklar bir sekilde kollektif (holistik, uzakdogulu), lakin bugday tarimina yonelmis klanlar daha birey bazli (yukaridaki tivitlerdeki bati esdegeri) gibi dusunuyor.
kuzeyi bugday, guneyi pirinc!
yapilan arastirmada bugday tarafi daha individualist, pirinc tarafi daha kolektivist??
yukarida yazilan testler bunu anlatiyor :D
bbc.com/future/story/2…
batili birey net tren ve otobusu seciyor. pragmatik adamlariz, nispî aynilik lazim hulasa!
uzakdogulu tren ve ray diyor. fonksiyonel tamamlayicilik onemli sanirim.
daha buyuk bi surpriz var aslinda. hokkaido adasina amerikali abimiz horace capron geldikten sonra olanlar, ve oncesi.. :D
bugday karakterli toplumlarin daha individualist, pirince dayaninca daha kolektivist olmalari mevzusu onalti kez detayda girmis cikmis.
rspb.royalsocietypublishing.org/content/275/16…