, 35 tweets, 8 min read Read on Twitter
(01/35) Bildiğiniz üzere epey bir zamandır #XN30 deneysel endeksi güncellemelerini paylaşıyorum. Aynı zamanda portföy kombinasyonlarının simülasyonları ve farklı-çoklu portföylerin histogram analizleri de paylaşıma katıyorum ki farklı açılardan UV yatırım olgusuna bakabilelim.
(02/35) Bununla birlikte bir süredir #XN30'un tutarlılığını sınayabileceğim farklı bir metoda ihtiyacım olduğu düşüncesindeydim. Doğrulama amaçlı olarak hazırladığım bu farklı metota ait çalışmanın açıklamaları, sonuçları ve #XN30 sonuçları ile kıyaslamaları bu akış içindedir.
(03/35) Bu akış, öncelikle yeni metoda ait kavramları ve adımları açıklamakta, sonrasında ise bulguları #XN30'da yer alan hisselerin durumları ile kıyaslamaktadır. Evet... başlıyoruz.
(04/35) Uzun vadeli yatırımda genelde hisse(leri)mizden üç davranış bekleriz. Birincisi iyi primlenme (fiyat artışı), ikincisi düşük risk ve üçüncüsü ise makul bir temettü verimi.
(05/35) Veri kaynaklarınızdan aldığınız hisse fiyat grafiklerine baktığınızda gördüğünüz fiyat değeri -- eğer bir temettü hissesi ise -- her temettünün fiyata dahil edilmiş halidir ve tüm geçmiş fiyat değerleri verilen temettü oranına göre düzeltilmiştir.
(06/35) Dolayısıyla, hissenin fiyat/zaman grafiğindeki performansı ancak size ödenen temettüler ile hemen tekrar aynı hisseden aldığınızda elde edebilirsiniz. Ancak %15 stopaj ve T+2 gibi nedenlerle bu da %100 mümkün olamaz.
(07/35) Bu mesaj akışına ait çalışmada BİST'in 10 yıldan fazla geçmişi olan tüm hisse ve endeksleri kapsandığından, ve aralarında temettü vereni/vermeyeni olduğundan, ve brüt temettü fiyatlara dahil olduğundan sadece ilk mesajda belirtilen ilk 2 parametre üzerinden yapılacaktır.
(08/35) Birinci parametre olan "fiyat artışı" (ya da "primlenme") CAGR hesaplamalarında kullanılacaktır. CAGR = Compound Annual Growth Rate = Yıllık Bileşik Büyüme Oranı olarak bilinir. Yani, anaparanızı bileşik faiz veren mevduat hesabında değerlendiriyorsunuz gibi düşünün.
(09/35) CAGR'ı % cinsinden hesaplayan formül ekteki görselde yer almaktadır.
(10/35) İkinci parametre olan RİSK ise aslında hissenin geçmiş dönemi içinde yatırımcısına yaşatabileceği Azami Sermaye Erimesi olarak tanımlanabilir. Uluslararsı literatürde Maximum Drawdown olarak bilinir.
(11/35) AZAMİ RİSK'i biraz daha açacak olursak: bir hissenin en bahtsız yatırımcısı öyle bir fiyattan aldı ve öyle bir fiyattan sattı ki, hissenin incelenen döneminde daha fazla zarar edebileceği başka bir alım ve satım noktası yoktu. Ekteki görsel daha iyi açıklayabilir.
(12/35) Bu "herhangi bir" hissenin yatırımcısı eğer hisseyi (1) noktasında alıp (2) noktasında satmak zorunda kalsaydı yaklaşık %48 (sağ eksen) sermaye erimesine maruz kalacaktı. Çünkü, bu dönem içerisindeki en yüksek zirve-dip farkı (1) ile (2) noktaları arasındadır.
(13/35) Şunu da ekleyelim: RİSK ancak işlem yapıldığı (hisse satıldığı) zaman reel ZARAR'a dönüşür. Bu kâr durumu için de geçerlidir. Hissenizin fiyatı alış rakamlarınıza göre daha yüksek değerde ise ancak sattığınız zaman reel kâr elde edersiniz.
(14/35) Parametrelerin tanımlarından da anlaşılacağı üzere, bir hissede (veya fonda, veya endekste) beklentilerimiz net olarak ortaya çıkmaktadır: Hissenin CAGR'ı yüksek olsun ve RİSK'i düşük olsun.
(15/35) Bu parametreler hesaplanabilir ve ölçülebilir olduğundan, çıkan sonuçları gruplandırabilir, değerlendirebilir, kıyaslayabilir ve büyük resimleri daha net görmek için grafiklere aktarabiliriz.
(16/35) Bu çalışmada BİST'teki 7 seneden fazla geçmişi olan tüm hisseler vardır ve hesaplamalar geriye dönük 7 senelik dönemi kapsayacak şekilde yapılmıştır. Bu şartı sağlayan hisse sayısı karşıma 263 adet olarak çıktı (endeksler hariç).
(17/35) Her hissenin 7 senelik geçmişine ait CAGR ve AZAMİ RİSK değerleri hesaplandı. Bu iki parametreye ek olarak, tüm hisseler için risk parametresini eşitleyecek katsayılar da hesaplandı ki en son aşamada elimizdeki listeyi tek parametreli hale getirip sıralayabilelim.
(18/35) Hisseleri CAGR ve AZAMİ RİSK dağılım grafiğinde göstermeden önce grafik şablonumuzu bir açıklayalım. Ekteki görsel 4 bölümden oluşmakta. CAGR değerleri negatif olduğu için, yani bize kaybettirdikleri için elimizdeki hisselerin A ve B bölgelerinde olmasını istemeyiz.
(19/35) Şablondaki C bölgesi primlenmeye rağmen yüksek risk bölgesini göstermekte, D bölgesi ise portföyümüzdeki hisselerin yer almasını istediğimiz yerdir, yani primlenmiş ve düşük riskli hisseler. Lakin, A ve B'den farklı olarka C ve D bölgeleri yorumlara açık bölgelerdir.
(20/35) Yorumlar ise genelde şu şekillerde olur: (1) Bu hissenin bu kadar primi için bu riski almaya değer mi? (2) Risk düşük ama bu primlenme için bu hisse ile uğraşmaya değer mi?
(21/35) Dolayısıyla yorumların türü ve etkisi, hissenin grafikteki yerinin en sağ alt köşeye (teorik en mükemmel hisse noktası: sıfır risk, azami primlenme) yakınlığına göre değişebilmektedir.
(22/35) Şimdi 263 hisseyi hesaplanan CAGR ve AZAMİ RİSK değerleri ile şablonumuza yerleştirelim. Görsel ektedir...
(23/35) Şimdi de bu grafik üzerinde pozisyonları itibariyle önem arzeden bazı hisselerin isimlerini koyalım ve açıklayalım. Bunlar ekstrem pozisyonlardaki hisseler, yani en solda, en yukarıda, en sağda ve en aşağıda olanlar.
(24/35) Grafikte etiketlenmiş 4 hisseden ANSGR, 7 senede 263 hisse arasında en düşük risk (%20.4) ile bize CAGR = %28.6'lık bir kazanç sağlamış. LOGO ise 263 hisse arasında %55.4'lük CAGR ile en yüksek kazancı sağlarken, azami risk'i %58.3 olarak gerçekleşmiş.
(25/35) Grafikte etiketlenmiş 4 hisseden IHLGM, 263 hisse arasında en riskli olan. Azami Sermaye Erime Risk oranı %93.8'e kadar ulaşmış. YYAPI kodlu hisse ise -%11.5 CAGR değeri ile yatırımcısına en büyük kaybı yaşatan hisse olmuş.
(26/35) İşte biraz önce bahsettiğim C ve D bölgesi yorumları bu noktada anlam kazanmaktadır. Bu soruları bu iki hisse için örneklersek (1) ANSGR'nin riski oldukça düşük ancak kazanç yeterli mi? (2) LOGO'nun kazancı oldukça yüksen ancak geçmiş riski göze almaya değer mi?
(27/35) Bu sorular ancak, her yatırımcının, kendi hisselerinin tüm-hisseler dağılımındaki yerine bakarak vereceği kişisel yaklaşımı ile cevaplanır. Bu çalışmadan amacım sadece tüm-hisseler dağılımını gösterebilmek ve #XN30 hisselerinin seçim tutarlılığının sağlamasını yapabilmek.
(28/35) Hadi bir örnek daha verelim ve BİST'in en popüler hisselerinden GARAN'ın pozisyonuna bakalım. GARAN hissesi 7 senede yatırımcısına %51.72 oranında azami risk yaşatırken CAGR getirisi %9.5 oranında olmuş.
(29/35) Şimdi de 263 hisse arasında XU100, XBANK, XUSIN, XTM25 gibi popüler endekslerinin konumlarını görelim. Eğer bu endeksler ETF (Exchange-Traded Fund) tarzında fonlar olsalardı kazanç ve riskinizi buradan ölçebilir, fon'mu, hisse'mi kararı verebilirdiniz.
(30/35) Şimdi, sadece XU100 hisselerini belirginleştirelim ve XU100 (89 hissenin 7 sn. geçmişi var.) endeksi ile birlikte gösterelim. Bu arada; XU100 üyeleri dinamiktir, yani 7 sene boyunca bu 100 hisse XU100 içinde değildi. Performanslarına göre girenler/çıkanlar olur.
(31/35) Şimdi, sadece BIST endeksleri arasında 7 senede en iyi performansı göstermiş olan XUSIN kapsamındaki hisseleri (158 hissenin 132'sinin 7 senelik geçmişi var) belirginleştirelim ve XUSIN endeksi ile birlikte gösterelim.
(32/35) Ve son olarak da #XN30'un üyelerini, diğer popüler endeksler ile birlikte gösterelim. #XN30'u takip edenler bilirler, o da dinamik bir endekstir ve farklı bir metoda göre üyeleri değişir. Güncel 30 üyenin pozisyonları ise şahsi görüşüm olarak oldukça tutarlıdır.
(33/35) Güncel #XN30 üyelerinin 1/4'ü (7'si) C bölgesinde kalan 23'ü ise D bölgesinde yer almakta. D bölgesi, idealde tüm, genelde çoğunluk hisselerimizin bulunmasını isteyeceğimiz bölgedir.
(34/35) Farklı bir metot ile #XN30'un mantıklı (yüksek kazançlı ve düşük riskli) hisseler seçebildiğini anlatabildim/gösterebildim sanırım.
(35/35) Bol kazançlar dilerim.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Necip Tansel
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!