, 9 tweets, 2 min read Read on Twitter
Anayasasının hiçbir yerinde Türk-İslam sentezinden bahsedilmeyen bir devlette, kimi ordu mensuplarınca kaydedilen bir vidyonun, kendi içinde bütünlüklü bir devletin (veya bir bütünsel özne olarak devletin) iradesinin tezahürü olduğunu savunuyorsanız, anayasanın bu devletin >>
bünyesindeki işlevinin ne olduğunu da belirtmeniz gerekir. Anayasa devlet içinde kimsenin umurunda olmayabilir (dekor) ama o zaman da bu devlet kendi anayasasını tanımadığı için kastedildiği gibi veya kadar bütünlüklü değildir. Ama sanırım anayasa zaten kimsenin umurunda değil.
Nedense devlet ajanlarının (istihbaratçı anlamında değil görevli anlamında) sosyal normları öne alan tavırları bile devlete atfedilir ama anayasa devlete atfedilmez. Acaba kaç sosyal bilimci anayasayı okudu gerçekten merak ediyorum. Ben okudum.
Kastettiğim, devletin ideolojik aygıt olarak işlev görecek ölçüde bile asgari tutunumunun bulunmadığıdır. Eğer devlet yeterli bir hegemonya kurabilmiş olsaydı Tr ordu destekli laik düzenden bugünkü hale nasıl gelebilirdi? Akp kansız yolla geldi ve yerleşti. Hangi makbûl vatandaş?
Fakat çoğu sol analizci devleti salt bir araç (hakim sınıfın idare aygıtı) olarak gördüğünden ona bir bütünlük ve öznel bir irade atfetmek zorundadır; yoksa devlet beklenen sonucu yaratamaz ve açıklama çöker. Devlet güçlü görülmek zorundadır. Tüm yorumlar bu doğrultuda yapılır.
Yani bir Çad veya Tunus devletiyle Büyük Britanya veya Fransa devleti arasında bir fark yoktur. Özlerinde aynıdırlar.
Ama Fransa'da belirli bir devlet kurumunun bütün çaycıları (hadi hizmetlileri diyelim) tek bir ilden değildir mesela.
Hangi Batı imparatorluğunda yarı gizli bir örgüt koca imparatorluğu fiilen yönetmiş, gerekirse adam da vurdurtmuştur. Ya yeniçerilerin yedikleri haltlar yüzünden devletin kendi ordusunu topa tutmasının benzeri kaç imparatorlukta yaşanmıştır? Rusya? Japonya? Başka?
Yandaş olarak biatkar ama yurttaş olarak yasa tanımaz ahali mi devletin ideolojik aygıtlarının başarısının daha doğrusu ideolojik yani işlevsel bir aygıt olarak devletin gücünün işaretidir yoksa ahalinin elinde ordudan çok kaçak silah olması mı, ihkak-ı hakkın normalleşmesi mi?
Ahalinin elinde ordunun elindekilerden çok kaçak silah olması hem devletin fiziksel şiddet tekelinin çürüklüğünü hem de ihkak-ı hakkın ciddiye alındığının işaretidir. Hangi baskı aygıtı olarak devlet? Toplumun içindeki baskı yani.Toplumun üzerine bir şemsiye gibi yayılmış o kadar
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Murat Önderman
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!