Per què Marchena va presentar, mantenir i finalment ignorar la qüestió prejudicial al TJUE?
Avui és un bon dia per recordar algunes claus que no s’han explicat gaire sobre el recurs contra el Parlament Europeu que Puigdemont i Comin varen guanyar al mateix Tribunal
FIL (1-16)👇🏻
1. El 20 de desembre, l’endemà de resoldre la prejudicial del Suprem, el Tribunal de Justícia de la UE va acceptar el recurs presentat per Puigdemont i Comín contra la denegació de les mesures cautelars que havien de permetre’ls ser a Estrasburg el 2 de juliol.
2. La resolució la va signar la vicepresidenta del TJUE, l’espanyola Silva de Lapuerta, una Advocada de l’Estat amb vincles familiars amb el PP.
3. Aquell dia descobrim que en el cas hi havia intervingut l’Advocat General Szpunar, el mateix que del cas Junqueras.
4. La demanda de Puigdemont i Comín, presentada el 28 de juny, es tramita en paral·lel a la qüestió prejudicial, que Marchena planteja 3 dies després. 5. El recurs s'havia presentat el 2 de setembre. Les al·legacions del cas Junqueras es presentaven 3 setmanes després.
6. A la prejudicial de Junqueras només hi participen, a més del seu advocat, Fiscalia, Advocacia de l’Estat i Vox, la Comissió Europea i el Parlament, que hi envien advocats espanyols. El Suprem no va permetre que hi participassin els advocats de Puigdemont i Comín.
7. A la vista de la prejudicial, el 14 d’octubre, l’advocat de Junqueras es queda sol defensant que els eurodiputats tenen immunitat des de l’elecció. La resta, incloent els espanyols que representaven el Parlament i la Comissió, varen defensar la posició d’Espanya.
8. El Parlament Europeu i la Comissió fins i tot varen invocar el cas de Puigdemont i Comín per al•legar que Junqueras tampoc era diputat. El fet que la JEC no hagués notificat mai la seua elecció va ser el motiu pel qual cap d’ells no va poder ser a Estrasburg el 2 de juliol.
9. És casualment el mateix 14 d’octubre que el Parlament Europeu contesta el recurs de Puigdemont i Comín. El cas queda llest per ser resolt.
10. També el 14 Marchena dicta la sentència i manté la prejudicial, enviant la carta on es compromet a complir la decisió del TJUE.
11. Marchena donava el cas per guanyat, perquè sabia que hi hauria 5 espanyols defensant la seua posició. Per això va mantenir la prejudicial. No comptava que l’Advocat General pogués qüestionar la postura espanyola, deixant-la en evidència amb les seues conclusions.
12. L’Advocat General Szpunar va preguntar sobre coses que ningú no havia al·legat a la prejudicial, sinó que les coneixia dels recursos de Puigdemont i Comín. Per exemple, sobre la sentència del TC 119/1990, que era el document B.6 del nostre recurs, presentat el 2 de setembre
13. Aleshores no sabíem que l’Advocat General, a més de les conclusions del cas Junqueras també estava fent l’informe del recurs de Puigdemont i Comín contra el Parlament. Ningú no podia preveure que seria així, tot i que el vincle entre els dos casos era evident.
14. Quan l’Advocat General presenta les conclusions de la prejudicial, al Suprem entren en xoc. No només els contradiu sobre la immunitat, sinó que també desautoritza la JEC i el Parlament sobre la qüestió del jurament i els resultats. Però ja no hi poden fer res. Massa tard.
15. Marchena confiava que la resolució del TJUE seria favorable. Pensava que li permetria no només deixar Junqueras a la presó (cosa que tenia decidit fer en tot cas) sinó també impedir que Puigdemont i Comín fossin eurodiputats i tenguessin immunitat. Va apostar i va perdre.
16. Per tot això estam convençuts que @krls i @toni_comin podran seguir sent eurodiputats diguin el que diguin la JEC o el Tribunal Suprem.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Sabíeu que l'any passat la Generalitat va gastar un 14% més en publicitat (de 29M a 33,2M)?
Sabíeu que, per primera vegada, la Generalitat va donar diners (mig milió) a TVs privades espanyoles?
Sabíeu que només el Grup Godó va rebre més de 6 milions?
Un fil amb dades: 👇🏻
(1/6)
- Que de sobte apareguin La Sexta, Antena 3 i Telecinco entre els beneficiaris de contractes publicitaris, té alguna cosa a veure amb que hi surtin determinats tertulians?
- La Generalitat ha de donar diners a Telemadrid o el Canal Real Madrid mentre tanca ElPuntAvui Tv?
(2/6)
- Cal que el Grup Godó, que ja és qui més rep, incrementi un milió els ingressos de la Generalitat en només un any?
- Cal que el diari ARA rebi un 80% més que l'any passat per l'edició digital, que ja és quasi deu vegades més que El Món o Vilaweb?
(3/6)
Comença el debat sobre la resolució contra la repressió de l'independentisme a Catalunya i Kurdistan.
45 parlamentaris han demanat la paraula.
Primer parla el ponent @Boriss_Cilevics.
Ho seguirem aquí: 👇🏻
1- Comença explicant per què la resolució parla només de Turquia i Espanya. La resposta és simple. Són països molt diferents però tenen una cosa en comú: presos polítics.
No té noticies que cap altre estat del Consell d'Europa en tengui. Altrament en parlaria.
2- Es pregunta si una crida a la mobilització per la independència, exercint la llibertat d'expressió i manifestació, pot acabar sent un delicte greu. Diu que no. 3- Diu que Espanya va indultar colpistes del 23F, que alliberar els presos ara hauria de ser més fàcil.
🔴I si quan @sanchezcastejon va anunciar els indults ja sabia que el Consell d'Europa demanaria l'alliberament dels presos?
No serien cap acte de magnanimitat, com ho va venut, sinó la cessió a una creixent pressió internacional.
Això és exactament el que ha passat!
Fil (1/7)👇🏻:
El president espanyol va sorprendre anunciant l'indult el dia 25 de maig, durant un viatge a Brussel·les.
Però encara no estava en condicions de donar-lo (el Tribunal Suprem no havia fet el seu informe), la qual cosa ha portat molta gent a preguntar-se per què ho va fer.
(2/7)
Aquest anunci de @sanchezcastejon probablement va precipitar la publicació de l'informe de Marchena, l'endemà mateix, que s'oposa frontalment als indults.
És possible que el govern volgués condicionar el Suprem anunciant els indults, però clarament se li va girar en contra.
(3/7)
Diu molt de la figura del president @KRLS que segueixi defensant la declaració d’independència del 27O, quan és públic i notori que tenia dubtes de fer-la.
Tot el contrari dels que llavors l’empenyien al crit de traïdor, que ara reneguen del 27O de forma vergonyant.
Fil (1/7):👇🏻
Una declaració d’independència és un compromís molt solemne amb un país. En el nostre cas, resulta que els 72 diputats la varen signar del seu puny i lletra.
No imagin un acte de més transcendència ètica i política per a un representant del poble. Com es pot menystenir?
(2/7)
Avui és un bon dia per explicar un fet significatiu. Va succeir al ple extraordinari del @parlament del mes d’agost passat, sobre la monarquia.
Em vaig encarregar de redactar i negociar una proposta de resolució conjunta entre Junts, ERC i CUP, per reivindicar la Republica.
(3/7)
El Consell per la República es va crear per fer tot allò que cal per assolir la independència sense les servituds d’unes institucions autonòmiques intervingudes i amenaçades.
La qüestió és si volem que tengui aquest paper: el d’organització per a l’alliberament de Catalunya.
Fins ara el @ConsellxRep ha demostrat fer-li molta nosa a l’Estat. Marchena l’ha posat en el punt de mira diverses vegades. L’operació Volhov té com a principal objectiu desmantellar-lo.
Per quin motiu hauria de fer nosa a un independentista?
Al @ConsellxRep hi ha de ser representat tot l’independentisme (només hi falta la CUP). Però no es va crear per ser un òrgan de coordinació, sinó per donar continuïtat a l’estratègia de l’1O.
El seu paper és generar les condicions per a activar la declaració d’independència.
El vot per correu és perfectament segur i fiable. No es pot manipular per la mateixa raó que no es pot manipular l'escrutini: ni es gestiona ni es compta de manera centralitzada. Els vots van directament de les oficines de correus (centenars) a les meses electorals (milers).
1/4
Abans d'obrir els col·legis, totes les meses saben exactament qui ha demanat vot per correu. Això els permet impedir que votin presencialment i comprovar que arriben tots els vots. Els interventors i apoderats poden verificar-los. Tothom pot saber si el seu vot ha arribat bé.
2/4
No ha passat mai. Cap funcionari de Correus arriba a tenir gaires vots a les seues mans. Manipular-ne un grapat no serviria per alterar el resultat i seria molt fàcil de detectar. Però la pena per canviar, ocultar o alterar un sol vot per correu és de fins a 7 anys de presó.
3/4