My Authors
Read all threads
1) Ben ikaz makamında bir insan değilim ama bir kardeşiniz olarak Üstadın günümüze hitap eden bir düşüncesini paylaşmak istiyorum. Canı sıkılan bir insan can sıkıntısını gidermek için yanlış şeyler yapabilir. Üstad diyor ki: Sıkıntı sefahetin muallimidir. Mektubat/477
2) İnsanlar şu günlerde oldukça fazla vakte sahipler. Bu vakit doğru değerlendirilmezse belirli bir zaman sonra insanda ihtimaldir ki can sıkıntısı meydana getirebilir. İşte bu sıkıntının geçmesi için insan sefahete kendisini salabilir. Sefahet ne demektir?
3) Kısaca sefeh ve sefahet, görüş ve düşüncede heva ve hevese uymak, akıl ile değil zevk ile hareket etmektir: Bu da aklın hükümsüz kalmasından dolayı budalalıktan kaynaklanır (Şamil İslam ansk. Sefih md., Elmalılı M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kurân Dili, I, 234)
4)Yine Üstad diyor ki: Ey nefis! Ehl-i dünyaya, hususan ehl-i sefahete, hususan ehl-i küfre bakıp surî zînet ve aldatıcı gayr-ı meşru lezzetlerine aldanıp taklid etme. Çünki sen onları taklid etsen, onlar gibi olamazsın. Pek çok sukut edeceksin. Hayvan dahi olamazsın.
5) Çünki senin başındaki akıl, meş'um bir âlet olur; senin başını daima dövecektir. Sözler/362. Sen istesen de onlar gibi sefahete düşünmezsin, sende bulunan akıl daima başını dövecektir. O zaman meşru dairede nefsini tatmine yönelmelisin ki, o daire çok çok keyfe kafidir.
6) Hocaefendi'nin bu konudaki görüşlerinin derlendiği iki yazı :

1) Sefahet: fgulen.com/tr/fethullah-g…
2) Sefahet ve sefalet, girdiği yeri helâk eder :fgulen.com/tr/fethullah-g…
7) İbrahim Canan'ın Islam'da Zaman Tanzimi adında bir kitabı bulunmakta ama Sızıntı dergisine verdiği bu röportaj da önemli bilgiler içeriyor : yenidendogus.net/forum/paylasma…. Bu günlerdeki boş zaman dilimleri adına okumak faydalı olabilir.
8) BBC'de yayınlanan bu haber de can sıkıntısının kötü alışkanlıklara sebep olduğunu açıklıyor: bbc.com/turkce/ozeldos…. Haberde zararlı maddeler üzerinde durulmuş ama bir mümin olarak bizim de bu sıkıntılı süreci yanlış alışkanlıklar ile geçirmememiz gerekir.
9)İtiyat, “insanın mânevî yapısında yerleşen ve fiillere kaynaklık edip onların kolaylıkla yapılmasını sağlayan melekeler bütünü" olarak tanımlanıyor. (TDV,XXIII,463). Bir insanın manevi hayatının karakterine mal olması, dini yaşantısının devamlılığı için çok önemli bir unsurdur.
10) İbn Haldun “insan alışkanlıklarının çocuğudur”diyor. İmam-ı Maturidi de, insanların alışkanlıklarından ayrılamamasını, hidayete engel teşkil eden sebeplerden birisi görüyor (Kitabu't-Tevhid, 183). Çünkü din, insanların alışarak yaptıkları gunahlardan vazgeçmeyi teklif ediyor.
11) Hocaefendi diyor ki: Asıl ubudiyet, işlene işlene tabiatın bir parçası haline gelen ubudiyettir (Gurbet Ufuklari) veya baska bir yerde de diyor ki: Temrinat yapa yapa diller ve gönüller mutlaka evrâd ü ezkâra, ibadet ü taate alıştırılmalıdır.
12)O zaman önce kararlı bir şekilde temrinat ile insan nefsini ibadet ve manevi hayata yakınlaştıracak ve nihayetinde itiyat sahibi olduktan sonra bu ameller tabiatına mal olmuş olacak. Tabi insan kötü şeylere de alışabilir. Belki de bundan sebep Üstad diyor ki:
13)Hazer et,dikkatle bas, batmaktan kork.Bir lokma,bir kelime,bir dane,bir lem'a,bir işarette,bir öpmekte batma. Dünyayı yutan büyük letâiflerini onda batırma.Çünkü çok küçük şeyler var,çok büyükleri bir cihette yutar(17.Lem'a). İmam-ı Gazzali'nin aktardığı bir dua ile bitirelim:
14) Allah'ım! Gönlümü sana bağlayacak, darmadağan halimi bir araya toplayacak, dağınık ve parçalanmış işlerimi birbirine yaklaştıracak kötü itiyat ve fitnelerden beni koruyacak, dilimi ıslah edecek, bâtınımı koruyacak,
15) zâhirimi yükseltecek, amelimi temizleyip arttıracak, yüzümü ak edecek, rızana ulaştıracak ve her kötülükten beni koruyacak olan rahmetini senin fazlından isterim. Amin.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with FatihKumas

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!