خلاصهای از تحولات مهم منجر به تولد #اسرائیل از سال ١٨٨٠ تا ١٩۴٨
1/30 سکونت یهودیان در فلسطین سابقه حداقل ٣٠٠٠سال دارد، و حتی بعد از تخریب معبد مقدس در اورشلیم توسط رومیان و کوچ اجباری، یهودیان همچنان در این سرزمین زندگی میکردند.
منبع:
امپراطوری عثمانی از سال ١۵٧٠ کنترل فلسطین و سوریه امروزی را در دست داشت. در ١٨٧٠، ٢٧هزار یهودی و دویست هزار عرب در چند صد روستا ساکن سرزمین فلسطین بودند.
در سال ١٨٩۶ کتاب ملت یهود توسط تئودور هرتزل منتشر شد که برای اولین بار ایده شکلگیری کشوری یهودی را جدی مطرح کرد. ایدهای که به دستنیافتنی میرسید،
اولین کنگره یهودیان در بازل سویس، با حضور ١٨٠ نماینده، آگوست ١٨٩٧ تشکیل شد. مکانهای مختلفی برای یک کشور یهودی پیشنهاد شد، در آفریقا، آمریکای جنوبی، و سرزمین مقدس فلسطین.
سال ١٨٩٠،توسط بِرنباوم، صهیونیسم ر مجله آزادی به عنوان نام یک جنبش معرفی شد که هدف آن تشکیل کشور مستقل فلسطینی بود. Zion در کتاب مقدس ١۵٠بار تکرار شده و بیشتر به تپهای به همین نام در اورشلیم اشاره دارد.
توضیحات بیشتر👇
شریف حسین حاکم مکه از فرصت استفاده کرد و به گمان اینکه انگلیس از تشکیل دولت عرب از اقیانوس هند
از اوایل دهه ٣٠، مهاجرت یهودیان رشد چشمگیری یافت. به قدرت رسیدن هیتلر و افزایش آزار یهودیان در لهستان و رومانی در این امر تاثیر زیادی داشت.
در سال ١٩٣٩ بریتانیا در تصمیمی جدید White paper، نتیجه کار کمیسیون peel را غیرقابل اجرا دانست. در این تصمیم جدید، طی ده سال یک کشور با اکثریت اعراب باید تشکیل میشد.
با شروع جج٢ کمی درگیریها فروکش کرد و یهودیان با موج بزرگی از یهودیستیزی مواجه شدند.
پایان جنگ، سختگیری بریتانیا برای مهاجرت یهودیان به فلسطین ادامه داشت. بیشتر نجات یافتگان هولوکاست که قاچاقی به فلسطین رسیده بودند بازداشت و زندانی میشدند.
آمریکا و شوروی از این قطعنامه حمایت کردند.
از فردای رای گیری، حمله اعراب شروع شد که فاز اول جنگهای استقلال، ۵ماه طول کشید. در همان ابتدا در حمله به یک اتوبوس مسافری ۵ اسراییلی کشته شدند. در شش هفته ابتدایی ٢٠٠٠نفر از طرفین کشته شدند.
با خروج نیروهای انگلیسی در می ١٩۴٨، کشور اسراییل متولد شد. به دلایل امنیتی، جشن استقلال کوتاه بود. در اعلامیه استقلال اسمی از خدا نیامده و برابری زنان و مردان و نژاد و دین به رسمیت شناخته شده
بعد از استقلال، اسراییل به سرعت توسط اعراب مورد حمله قرار گرفت، و فاز دوم درگیریها آغاز شد. پنج کشور اردن، سوریه، عراق، لبنان و مصر، به اسراییل حمله کردند.
درگیریها با آتشبسی که اوایل ١٩۴٩ توسط سازمان ملل برقرار شد، پایان یافت. در طی این درگیریها، ۴٠٠ روستای فلسطینی نابود و ٧۵٠هزار نفر آواره شدند.
این اعراب آواره هیچگاه توسط کشورهای میزبان به رسمیت شناخته نشدند.
طی ۴سال ۶٩٠٠٠٠ نفر دیگر به جمعیت اسراییل افزوده شد. به ویژه یهودیان کشورهای عربی که به شدت تحت فشار قرار گرفته بودند.
پایان
پ.ن2: در آینده و در نوشته دیگری به تاریخ اسراییل از 1948 تا امروز پرداخته خواهد شد.