My Authors
Read all threads
در ستایش مدرنیته
1/25 یکی از مهمترین سوالهایی که در سنجش مدرنیته باید به آن پاسخ داد این است که آیا میزان خشونت در طول تاریخ کاهش یافته یا افزایش؟ پاسخ به این سوال در کنار دیگر مفاهیم مرتبط، به فهم بهتر تحولات تاریخ کمک می‌کند؛ مفاهیمی نظیر شرور یا نیک بودن ذات انسان،
2/25 ارزشگذاری اخلاقی، اثر متون و ارزش‌های دینی، نیروهای موثر بر مسیر تاریخ، سنت، جامعه، احساسات، علم و حکمت.
بدیهی‌‌ترین نمود مدرنیته تغییر زندگی انسان در نتیجه پیشرفت علم و فن‌آوری و حکمت بود در حالیکه اثر دیگر عوامل نظیر سنت، ایمان، و جامعه کاهش یافت.
3/25 منتقدان جوامع معاصر همیشه یک نگاه منفی به مدرنیته دارند. به دلیل نوستالژی ناشی از صمیمیت شهرهای کوچک، ثبات محیط زیستی، ارزش‌های خانوادگی، جمع‌‌های صمیمی، و هارمونی با ریتم طبیعت، بسیاری خواهان بازگشت به گذشته هستند. بسیاری از خود می‌پرسند ارمغان فن‌‌آوری چه بود؟
4/25 تنهایی، ناامیدی، آسیب‌های اجتماعی، از دست رفتن معنا، فرهنگ مصرفی، و تخریب طبیعت. در طرف مقابل، مدافعان مدرنیته زندگی روزانه آدمی را قبل از ظهور فن‌‌آوری و رفاه یادآوری می‌کنند. حدود یک قرن قبل و برای نسل‌‌های پیشین ما غذا کم، نامطلوب، و نامتنوع بود.
5/25 بهداشت عمومی به اره طبیب و انبر دندانپزشک محدود بود. مرد و زن از طلوع آفتاب تا غروب آن کار می‌کردند و سپس به خانه‌‌های می‌رفتند که تاریک بود و پر از آلودگی و بدون بهداشت مناسب. زمستان به معنی گرسنگی، بیکاری، تنهایی و سرما بود. بخش بزرگی از آدمها در فقر مطلق بودند.
6/25 مزایای دنیای جدید فقط به پیشرفتهای مادی محدود نیست، آدمی فرصت بیشتری برای آگاهی، درک زیبایی، و ارتباط انسانی پیدا کرد. تا همین اواخر از زندگی بشر، بیشتر آدمها در طول زندگی از محل تولد خود اصلا فاصله نمی‌گرفتند و مفهومی به نام سفر ناشناخته بود.
7/25 آدمی از عظمت کهکشان، تاریخ تمدن‌های گذشته، سرچشمه حیات و تکامل طبیعت، و دنیای مایکروسکوپی غافل بود. موسیقی ضبط شده، کتاب در دسترس، اخبار لحظه‌ای دنیا، فیلم و هنر امروزی وجود نداشت. در گذشته وقتی فرزندان از خانه خارج می‌‌شدند، ممکن بود والدین دیگر صدای آنها را نشنود.
8/25 اما هدیه بزرگ دیگری از مدرنیته، مدت طول عمر انسان بود که طی قرن اخیر حدود ٣٠سال افزایش یافت. والدین عمر کافی داشتند تا حتی بزرگ شدن نوه‌‌های خود را شاهد باشند.
اما همچنان یک نقطه تاریک در کارنامه مدرنیته باقی می‌ماند و آن افزایش میزان خشونت فراگیر در دنیاست.
9/25 گذشتگان ما نگران هولوکاست، اردوگاه‌های گولاگ، بمب اتمی، تیراندازی در مدارس، حملات تروریستی و جنگهای جهانی نبودند. بدیهی است که هیچ میزانی از پیشرفت و رفاه نمی‌تواند توجیه رنج و آسیب دنیای مدرن باشد. اینجاست که اطلاعات تاریخی و آماری نشان می‌دهد که تصویر رمانتیک و آرام و
10/25 صلح‌‌آمیز از گذشته توهمی بیش نیست. مردمان سالهای دور نرخ کشتاری بیشتر از جنگهای دوران جدید داشتند. مروری از تاریخ گذشته خالی از لطف نیست به ویژه کتابهای آسمانی.
آدم و حوا، اولین انسانهای روی زمین دو فرزند داشتند، هابیل و قابیل، که هابیل توسط برادرش به قتل می‌رسد.
11/25 برای جمعیت ۴نفره زمین، نرخ قتل ٢۵٪ بود. در ادامه عذابهای الهی که بر بندگان نازل می‌شود ذهن انسان آن زمان را بیشتر روشن می‌سازد. برای مثال دستور خداوند به ابراهیم برای بریدن سر فرزندش، که تصور آن در واقعیت و خارج از دنیای داستانی، بسیار ناراحت‌کننده است.
12/25 در تاریخ کلیسای کاتولیک نیز، موارد زیادی از خشونت توسط پاپ در تاریخ ثبت شده. پاپ اربان ششم، ١٣٧٨میلادی، ۶کاردینال اعظم را به اتهام توطئه به شکنجه و مرگ محکوم کرد. بعد از مرگشان، ناراحت بود که صدای آنها در اثر شکنجه چندان بلند نبود. پاپ بندیکت نهم، ١٠٣٢ میلادی،
13/25 به تجاوز به مرد و زن و حتی گزارش شده حیوان علاقه داشت. پاپ پائل سوم، ١۵٣۴ میلادی، قبل از رسیدن به قدرت مادرش را به قتل رساند تا وارث ثروت خانوادگی شود. کافران را با دست خفه می‌کرد و با دخترش بسیار صمیمی بود. به هنر هم علاقه وافری داشت
14/25 و بعضی از نقاشیهای میکل ‌‌آنژ به خواسته او انجام شد. این لیست بسیار طولانی است. نگرش به خشونت چنان تغییر کرده که افراد مذهبی بیشتر چشم خود را بر برخی بخشهای کتب مقدس می‌‌بندند و منبع اخلاقی آنها در واقع جایی غیر از این کتاب‌‌هاست. مطالعه زندگی انسانهای بدوی در آفریقا و گینه
15/25 نشان داده که جنگ و فرزندکشی و رییس‌‌کشی رایج بوده. اگر شخصی از قبیله خود جدا میشد ممکن بود توسط قبایل دیگر شکار شود، مشابه رفتار دسته‌‌های میمونها. در واقع چیزی که جلوی جنگ را بین قبایل مختلف می‌گرفت، فاصله جغرافیایی و یا عوارض طبیعی بود.
16/25 همچنین انقراض گونه‌‌هایی از حیوانات بزرگ در قاره استرالیا و آمریکا با ورود انسان به این سرزمینها همزمان شده. در قرون وسطا در اروپا، ابداع وسایل شکنجه جدید هنر محسوب می‌شد، احتمال به قتل رسیدن ٣٠ برابر امروز بود، در صورت خیانت بینی زن بریده میشد،
17/25 کودکان نیز به جرم دزدی اعدام می‌شدند، خانواده زندانیان نیز مورد محاکمه قرار می‌گرفتند، و یک شخص به ظن جادوگر بودن با آره به دو نیم قسمت می‌شد. در پاریس یکی از تفریحات، سوزاندن زنده حیوانات به ویژه گربه بود، مراسمی مخصوص که شاه و درباریان به تماشا می‌‌نشستند و لذت می‌بردند.
18شلاق اصلی‌ترین روش مجازات بود و شلاق‌‌هایی در طرحهای مختلف وجود داشت، گاهی متهم به هزار ضربه محکوم میشد که تقریبا چیزی از پوست او باقی نمی‌ماند.دیدن این محاکمه‌ها از تفریحات مردم بود. امروزه حتی بیان جزییات شکنجه‌ها منزجرکننده است.

تاریخ جنایات ایران👇
19/25 از قرن ١٨ به تدریج مخالفتها و آگاهی علیه مجازات‌های بی‌رحمانه بیشتر شد. در اروپا از ابتدای قرن ١۶ تا نیمه قرن ١٧، سلسله جنگ‌‌های ویرانگری رخ داد، که دست کم ٧ جنگ بزرگ را می‌توان نام برد که کشته‌‌های آن معادل بود با تلفات ج‌‌ج١ بود.

کاهش مجازات شکنجه در کشورهای بزرگ
20/25 برای مثال، در طی جنگهای مذهبی ٣٠ساله ۵.۵میلیون نفر معادل یک‌‌سوم جمعیت آلمان، و همچنین طی جنگهای داخلی انگلیس نیم‌‌میلیون نفر کشته شدند. بالاخره در نیمه قرن ١٧ اروپایی‌ها کمی از عطش کشتن دست کشیدند و صلح وستفالیا برقرار شد. در قرن ١٧ عصر منطق نام گرفت که پس از آن به تدریج
21/25 جان آدمی ارزش بیشتری از روح آدمی پیدا کرد. تا قبل از آن، شکنجه کافران و کشتن آنان به منظور رستگار کردن، در مقایسه با عذاب بی‌‌پایان الهی، درست به نظر می‌رسید. ج‌‌ج٢ اگرچه بیشترین میزان تلفات انسانی را در تاریخ با ۵۵میلیون کشته داشت، اما با در نظر گرفتن جمعیت در رده نهم
22/25 بالاترین نرخ تلفات انسانی در تاریخ قرار می‌گیرد. بالاترین نرخ کشتار در تاریخ، شورش انلوشان و جنگ داخلی ٨ساله در زمان امپراطوری تانگ در چین بود که دو سوم جمعیت امپراطوری کشته شدند. جایگاه دوم هم متعلق به حمله مغولهاست. مجادلات اخلاقی عصر ما در مسائلی مانند برده‌داری و شکنجه،
23/25 در گذشته بی‌‌اهمیت بود و مفهومی به نام حقوق بشر وجود نداشت. جنایت جنگی و نسل‌‌کشی در تاریخ ثبت نشده چرا که در گذشته کسی تصور نمی‌کرد چندان مساله مهمی باشند. اتفاقات وحشتناک نیمه اول قرن ٢٠، آغازگر دنیای تاریک پیش رو نبودند بلکه پس از آن، دنیا شاهد کاهش خشونت بود.
24/25 نیروهای محرکه مدرنیته یعنی حکمت، علم، حقوق بشر، و روشنگری Enlightenment، پیوسته مدرنیته را فقط به سمت نیکی حرکت ندادند. به عبارتی نوید دهنده آرمانشهر یا حذف کامل رنج انسان نبودند. اما به عنوان دستاوردهای بزرگ آن علاوه بر سلامتی، رفاه، و دانش می‌توان کاهش خشونت را برشمرد.
25/25 از همین روست که میتوان دید در جوامعی که آرامتر و صلح‌‌آمیزتر هستند، سطح ثروت، سلامت، آموزش و مدیریت کلان بهتر است. کاهش خشونت در طول تاریخ بزرگترین و در عین حال فراموش‌‌شده‌‌ترین تحول بشر است.

این مجموعه از نوشته‌ها ادامه خواهد داشت، نوشته قبلی 👇
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with جارِد دایموند

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!