My Authors
Read all threads
Aangezien jullie allemaal zo fan waren van die dronebeelden rond het Pantheon een draadje over het best bewaarde en meest technisch meest hoogstaande monument van het Romeinse Rijk:
Volgens de legende is de tempel gebouwd op de plek waar Romulus, de stichter van Rome, naar de hemel ging en de directe aanleiding was waarschijnlijk de overwinning van keizer Agrippa op Marcus Aurelius en Cleopatra. Het huidige gebouw is de derde constructie op deze plek.
De naam Pantheon komt van het Griekse woorden pan (alle) en theos (goden) omdat het gebouw een tempel was gewijd aan alle Romeinse goden. De bouw was klaar in 126 na Christus onder keizer Hadrianus. De voorgevel is leuk, maar zeker niet wat het gebouw bijzonder maakt.
Dat is namelijk de magnifieke koepel met een onvoorstelbare diameter van 43 m. De perfecte ronde koepel is gebouwd op een cilinder ter hoogte van de halve diameter, waardoor het interne volume een perfecte bol maakt.
Bovenin in de koepel zit een gat wat, doordat de entree op het noorden gericht is, de enige lichtbron van de schitterende ruimte is. Het gat heet oculus dat oog in het Latijn betekent en vormt symbolisch een directe verbinding tussen de aarde en het hemelrijk.
(En ja, als het regent valt de neerslag dus naar binnen)
(Bijkomend voordeel, maar het is onbekend of de Romeinen hieraan dachten, is dat de oculus de koepel net wat minder rigide maakt en dusdanig genoeg flexibiliteit geeft om in het geval van een aardbeving mee te bewegen zodat de constructie niet instort.)
Bovenin wordt de koepel in elkaar gedrukt, waar beton goed tegenkan, maar onderin wil deze uitdijen wat leidt tot trekkrachten, waar het beton dan weer (heel) slecht tegen kan. De Romeinen compenseerden dit door meer materiaal toe te passen waar de trekkrachten optraden.
Tegenwoordig kunnen we precies uitrekenen dat de drukkrachten bij een hoek van 51 graden geleidelijk aan overgaan in trekkrachten. De Romeinen konden dat niet, maar desondanks is het hen gelukt precies vanaf daar de koepel dikker te maken ter compensatie van de trekkrachten.
Daarnaast gebruikten de Romeinen ook nog verschillende soorten beton in de koepel: onderin, waar het nodig was, zwaarder en dus sterker beton en bovenin lichter beton van vulkanisch gesteente.
Tot slot pasten de Romeinen in de koepel uitsparingen of cassettes toe die naast een belangrijke gewichtsbesparende functie hadden ook het geheel esthetisch aantrekkelijk maakte.
Al het marmer dat de buitenkant oorspronkelijk bekleedde is lang geleden gejat voor andere katholieke kerken, maar daardoor kunnen we nu wel de enorme bakstenen bogen aan de buitenkant zien die de niches in de rotunda mogelijk maken waarin elke god zijn/haar altaar had staan.
De reden dat het gebouw zo goed bewaard is gebleven is omdat het vroeg tot een kerk is omgevormd. En dat is maar goed ook, want het is 1300 jaar lang de grootste koepel ter wereld gebleven, tot deze titel met de grootst mogelijke moeite door de Dom van Florence werd overgenomen.
En tot slot nog even bovengenoemde dronebeelden voor de mensen die het gemist hebben
De koepel van de Dom van Florence is een (ongelijke) achthoek en heeft daarom verschillende overspanningen: de kortste is 42 m, de langste is 45. Afhankelijk van je definitie kan het (perfect ronde) Pantheon dus ook 4,5 eeuw langer de grootste koepel zijn geweest.
De ribben van de koepel liggen niet in het verlengde van de onderliggende decoratieve constructie, waardoor ze los van elkaar lijken te staan en hierdoor lijkt de koepel erboven te zweven (volgens sommigen zelfs te roteren, zoals ook de sterrenhemel dat doet).
De oculus zorgt voor een spotlight die gedurende de dag door het interieur beweegt. Op 21 april, de verjaardag van Rome, schijnt het licht om 12 uur precies op de ingang van het Pantheon, waardoor de op dat moment binnenlopende keizer extra goddelijk leek.
De enige plek in het Pantheon die nooit direct verlicht zal worden is de nis aan de zuidzijde en dat is dan ook precies de plek waar de chtonische goden van de onderwereld hun altaar hadden, die dus permanent in de duisternis stond (met uitzondering van Hades kapsel, natuurlijk).
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Paul Peeters

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!