My Authors
Read all threads
Yeni silsile (#FLOOD): Yaklaşan küresel açlık tehlikesinin gerçek sebepleri ve Türkiye için tedbirler...

Küreselci medya, bir açlığın yaklaşmakta olduğunu söylüyor ve sebebin Corona Virüs olduğunu iddia ediyor. Doğru mu?
Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya, stokların kritik seviyeye indiğini söyleyerek Nisan ayında buğday ihracatını durdurdu. Kazakistan ve Ukrayna da gıda ihracatına sınırlama getirdi.
Pirinç, buğday, mısır, şeker… Üretici ülkeler yiyecek stoklarını arttırıyor ve ihracatı kısıtlıyor. Açlık tehlikesindeki insan sayısı 250 milyona çıktı. Küresel açlık korkusuyla alınan tedbirler sertleşmeye devam ederse yakında 1 milyar insan aç kalabilir. Neden?
“Açlık sınırındaki” insan/ ülke derken neyi kastediyoruz? Ulusal gelirinin %70’i ile gıda ithal eden her ülke ve hane gelirinin %70’ini ekmeğe harcayan her aile. Zira gıda fiyatlarındaki ufak bir yükselme bile bu ülkeleri/ insanları ölüme kilitliyor.
Corona Virüs ne yaptı? Yaklaşık 3 milyar insanın yaşadığı büyük şehirlerde hayat durdu; sınırlar kapandı. Sonuç? Gıda sevkiyatı durma noktasına geldi. Ayrıca mevsimlik tarım işçileri sınırları geçemediği için hasat yapılamıyor. Gelecek ayların üretimi sakata girdi.
Fransa’daki patates misaline benzer olaylar dünyanın her yerinde, hemen her mahsulde yaşanıyor. Nedir? Lokantalar kapanınca hazır püre ve donmuş kızarmış patates tüketimi sıfırlandı; dünya patates talebi %40 düştü. Sadece Fransa’da 600.000 ton patates tarla ve depolarda çürüyor.
Peki bu patatesi neden ucuza satıp stokları eritmiyorlar? Çünkü ulaştırma ve depolama maliyetleri kurtarmıyor. Öğütüp gübre veya hayvan yemi yapılsa? Aynı sıkıntı: Bu işler için yeterli endüstriyel kapasite yok. Az sayıdaki işleme noktasına taşınması, depolanması pahalıya geliyor
Yani dikkat ederseniz G20 ülkelerinde tarım ve gıda altyapısı, insanları doyurmak için değil, kartelin daha çok kâr etmesi için tasarlanmış. Meselâ 40 bin zengin için yüksek fiyatla ananas, kiwi ithal etmek, 40 milyon kişiye pirinç üretmekten çok daha kârlı ve daha az riskli.
Kim bu kartel? Küresel emtia ticaretinde söz sahibi olan firmalar. Merkezleri Londra, Lüksemburg ve İsviçre’de. Meselâ Glencore (250 milyar $), Louis Dreyfus (57 milyar $), ADM (90 milyar $), Bunge (60 milyar $), Cargill (136 milyar $), Vitol (300 milyar$)…
Evet, küresel açlık korkusu yayılıyor. Cezayir, Fas ve Filipinler, tahıl rezervlerini artırdılar. Dünyanın üçüncü büyük pirinç ihracatçısı Vietnam da Rusya gibi denizaşırı satışlara kısıtlamalar getirdi.
Dünyanın en büyük tahıl ithalatçısı Mısır'da, Sisi ülkenin stratejik gıda rezervlerini arttırma emri verdi. En büyük pirinç tedarikçisi Vietnam'a güvenen Filipinler’de, bakanlar kurulundan Karlo Nograles hükümetin stratejik stoklar için pirinç ithal etmeyi planladığını söyledi.
Gıda borsalarında Nisan ayında pirinçte %14, buğday ve arpada %8 - %10’luk sıçramalar yaşandı. Bu fiyat artışları hem korkudan hem de kamyon ve tren sürücülerinin, liman personelinin eksikliğinden doğan lojistik darboğazlarla boğulmuş lojistik ağından kaynaklanıyor.
250 milyon insan aç ama 20 milyar insanı doyuracak buğday, pirinç ve mısır depolarda bekliyor. Çin’deki gıda stokları 1 yıllık. Dünyada stoklanan pirinç miktarı son 20 yılın en yüksek seviyesi. Yani açları doyurmak değil mesele; zenginlerin gözünü doyurmak.
Aslında gıda savaşı vitrinde ama arkada su savaşı da başladı. Çin Mekong nehri üzerine kurduğu barajlarla gıda üretim kapasitesini arttırırken Mart ayında Tayland ve Vietnam’da kuraklığa sebep oldu: Pirinç üretimi 800 bin ton azaldı. Netice?
Çin bu şekilde su tutmaya devam ederse, dünyada satılan pirincin dörtte birinin kaynağı olan Vietnam’da üretim %50 düşecek. İhracatı şimdiden kısmaya başlayan Vietnam, Afrika’da pirinç fiyatlarının yükselmesine sebep oldu.
Ama dikkat: Bu %30’luk yükseliş Afrika’nın mahalle pazarlarında 3-5 kilo pirinç alan kadınlardan kaynaklanmıyor. Az öce isimlerini verdiğimiz Glencore gibi firmaların Londra’daki ekranlarında, traderlar tarafından belirleniyor.
Ekmek artık mafyanın ağzında… derindusunce.org/2017/02/18/gid…
Tabi bu aşamada şunu sormak isteyeceksiniz: Gıdasının %70’ini ithal eden Gabon gibi ülkeler deli mi? Neden yerel üretim yapmıyorlar? Cevap IMF ve Dünya Bankası. Ultra-liberal ideoloji doğrultusunda borç verdikleri ülkelere acayip şartlar dayatıyorlar. Bunu üret; şunu üretme…
Oysa her ülke gıda ihtiyacının en az %50’sini üretse, zaman içinde stratejik stoklarını yapar. Üstelik petrol fiyatlarındaki aşırı yükselmeler de ithal gıda fiyatını arttırıyor. Yerel üretim, bu tehlikeyi de azaltabilir…di. Yani IMF ve World Bank, açlık tetikliyor.
Kısacası, Corona Virüs açlık tetiklemedi. Senelerdir dünyayı uçurumun kenarına iten gıda karteli, dünya bankası ve IMF büyük bir açlık için her şeyi hazırladı. Corona bunun kıvılcımı oldu. Bir çekirge sürüsü yahut istisnai kuraklıklar da olabilirdi. Ama bunlar zahiri sebepler.
Hatırlayın, 2008-2012 arasında yükselen gıda fiyatları yüzünden 30 ülkede açlık isyanları çıkmıştı. Arap Baharı(!) da gıda fiyatlarından bağımsız bir olay değildi. Kısacası aç kalan dünya yeni siyasî felaketlere gebe.
Bu defa açlık tek başına gelmiyor: Küresel salgın ve ekonomik kriz sahnede yerini çoktan aldı. Fransa tarım bakanı mevsimlik işçilerin yerini alacak “gönüllü” çağrısı yaptı. Tabi çok az kişi geldi ve beceriksiz oldukları için hasat düzgün yapılmadı.
Zaten lokanta vs kapalı olduğu için çiftçilerin satma umudu yok. Birçok ürün tarlada çürüyecek. Fransa sebze/meyve ihtiyacının %50’sini ithal ettiği için küresel piyasalara yüklenecek ve fiyatları arttıracak. G20 ülkelerinin yarısı aynı şeyi yaparsa… Bu yaz ne yiyeceğiz?
Buraya kadar anlattıklarımız olmadan önce, mükemmel(!) piyasalar ve liberal ekonomi sayesinde kurulan küresel gıda pazarı yüzünden her gün 25 bin insan açlıktan ölüyordu. HER GÜN 25 İNSAN AÇLIKTAN ÖLÜYOR. Bilmek değil hissetmek için tekrar edin: HER GÜN 25 İNSAN AÇLIKTAN ÖLÜYOR!
Yeni açlık felaketinde kim ölecek? Gözlerine sinek konan Afrikalı bebek fotoğrafları mı geliyor aklınıza? Amerika ve Fransa gibi zengin ülkelerde fakirlere gıda dağıtımı çoktan başladı. Paris’in 93 numaralı banliyösünde belediye başkanı açlık isyanı beklediğini söyledi.
Ya Türkiye? Tarıma elverişli arazileri ve su kaynakları zengin olan Türkiye, küresel açlık tehlikesine karşı kozlara sahip ama yetmez. Küresel gıda mafyası gibi hareket eden stokçular, köylüyü ve tüketiciyi sömüren aracılar var. Patates-Soğan krizinde(!) gördük bir kısmını.
Türkiye’nin küresel açlık karşısında ikinci bir zayıf noktası petrol. Konya’da ürettiğimiz buğday için ithal petrol, Bursa’da un yapmak için petrol, İstanbul’da ekmek yapmak için petrol… Tarımsal üretim ve nakliyenin petrolden kurtarılması gerek.
Tabi bunun yanında tohum bankaları gibi gıda bağımsızlığımızı korumaya yönelik her girişim hayati önem taşıyor. Bu bankalara yabancı ziyaretçilerin sokulması ise çok tehlikeli. Daha önce acı tecrübeler yaşandı; ders çıkartılması gerek. Gen konusunda İsrail ile savaştayız.
Netice? Terörle mücadele çok farklı devlet kurumlarının işbirliğini gerektirir: Asker, polis, istihbarat, medya, ekonomi, adalet… Küresel açlık için de durum aynı. Tarım bakanlığının halledeceği bir iş değil.
Corona Virüs olayında gördük, bizden görünen ama panik tetiklemek için her türlü yalanı üretip yayan bir medya ordusu var. Agâh olun. Gıda savaşında panik, gerçek kıtlık kadar tehlikeli. Sizi korkutmak için CHP, BBC, CNN, Newzat Flower ve ötekiler ellerinden geleni yapacaklar.
Yabancı ülkelerde istihbarat ve operasyon yapmamızı gerektiren bir gıda ve gen savaşının ortasındayız. Bilgi, bilim ve teknoloji her şeyden kıymetli.
Tavsiye okuma, 6 sene önce yazmışız: Gülen’den sonraki darbe ne olacak? derindusunce.org/2014/01/25/gul…
Fakirler için Hunger Games sezonu başladı! derindusunce.org/2016/07/10/fak…
Ekmek artık mafyanın ağzında… derindusunce.org/2017/02/18/gid…
Su için yeni bir dünya savaşı çıkacak mı? derindusunce.org/2017/09/23/su-…
Vesselâm :)
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Derin Düşünce .Org

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!