1. Grup Krediler: Standart nitelikli krediler.
2. Grup Krediler: Yakın izlemedekiler. Kredi riskinde önemli artış var. Ödeme süresi 30 günden fazla gecikmiş. BDDK bu süreyi salgın sonrası 90’a çıkardı.
3. Grup Krediler: Takipteki, donuk alacaklar. Ödeme süresi 90 günden fazla gecikmiş. Salgın sonrası 180’e çıkarıldı. Takibe dönüşüm oranı (NPL) hesaplanırken bu gruptaki krediler dikkate alınıyor.
👉Her 3 grup kredi için de beklenen zarar karşılığı ayrılır.
👉1. Grup kredilerde önümüzdeki 12 ay için beklenen zarar hesaplanır. 12 ay içindeki temerrüt olasılığı ile temerrüt halinde kayıp dikkate alınır.
👉2. Grup kredilerde kredi riskinde önemli artış gerçekleşmiştir. 12 ay için değil kredinin tüm vadesi boyunca temerrüt olasılığı dikkate alınarak beklenen zarar hesaplanır.
👉3. Grup krediler temerrüt halindeki kredilerdir.
👉Ayrılan karşılıklar kredilerin bilanço değerini azaltır.
👉UFRS 9 öncesinde 1. Ve 2. Grup krediler için ayrılan karşılıklar kredilerden düşmez, pasifte karşılık hesaplarında izlenir ve bu ayrılan karşılıklar yasal özkaynaklara dahil edilirdi.
👉Beklenen zarar karşılıklarıyla bankaların temerrüt gerçekleşmeden karşılık ayrılması istendi. Bunun kredilerde döngüselliği azaltacağı bekleniyordu.
👉 Standartın olumsuz tarafı bankalar arası bilanço karşılaştırmalarını zorlaştırması. Sınıflama ve beklenen kayıp hesapları bankalar tarafından yapılıyor. Denetim ve kamuya açıklama (piyasa disiplini) fren mekanizmaları.
👉Salgın sonrası bu standartta da esnekliğe gidildi. Otoriteler kredi yapılandırmalarının, borç ötemelerinin otomatik olarak 2. ve 3. Gruba atmayı gerektirmeyeceğini açıkladı.
👉Böylece ayrılacak ilave karşılıklarla, karlılığın ve sermayenin olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek ve bankacılık sektörünün kredi verme kapasitesinin korunması amaçlandı.
👉 Ancak finansal sektörünün sağlamlığını, zarar karşılama kapasitesini koruduğundan da emin olmak gerekiyor.