My Authors
Read all threads
Enformasyon çağının getirdikleri, teknoloji ve internet, yeni bir kavramı hayatımıza soktu: Büyük Veri (Big Data). Peki “Büyük Veri” deyince ne anlıyoruz? Gelin kavramın anlamına ve temel özelliklerine birlikte göz atalım…📊🔎 Image
"Büyük Veri" terimi, 2000’li yıllarla beraber ortaya çıkmıştır ve günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Rob Kitchin “The Data Revolution” adlı kitabında büyük verinin yedi temel özelliğini kapsamlı bir şekilde tanımlar. Image
Büyük Veri; (1) terabaytlardan oluşan verilerden elde edilen büyük bir hacme sahiptir. (2) Genellikle "gerçek zamanlı" olarak, büyük hızla oluşturulur. (3) Yapılandırılmış veya yapılandırılmamış olabilir ve resim, ses ve metin dosyaları gibi çeşitli biçimlerden oluşabilir.
Ayrıca Büyük Veri, (4) sadece küçük bir örneği değil, tüm popülasyonu yakalamaya çalışan yorucu bir yapıdadır. (5) Olabildiğince ayrıntılı, taneli çözünürlükte; benzersiz bir endekse sahip olmayı amaçlayan yüksek çözünürlüktedir.
Büyük veri, (6) genellikle farklı veri kümelerinin birleştirilmesini mümkün kılan ilişkisel ortak alanları içerir. (7) Tipik olarak oldukça esnektir genişleyebilir (yeni alanlar veriye eklenebilir) ve ölçeklenebilir (boyut olarak hızla genişleyebilir).
Büyük Verinin nerede bulunabileceğini anlamak için, (a) "teknolojik etkinleştiricilere" ve (b) "kaynaklara" bakmamız gerekir. “Kaynaklar” konusu araştırmalarında büyük veri kullanmak isteyen sosyal bilimciler için teknolojik etkinleştiricilere göre çok daha önemlidir.
(a) Teknolojik gelişmeler büyük veri üretimini ve toplamayı kolaylaştırmıştır. Hesaplama gücündeki hızlı ilerleme, ağ teknolojileri, yaygın ve mobil bilgi işlem ve özellikle veri depolamada yaşanan bir dizi gelişme bu “teknolojik etkinleştiricileri” oluşturmaktadır.
(b) Jonathan Bright, veri kaynaklarını “veri kurumları” olarak ifade etmektedir. Bunlar, hizmet sağlayıcılardan cep telefonu şirketlerine kadar her şey olabilir; bankalar, devlet daireleri; ya da sosyal medya platformları, web sunucuları ve küresel konumlandırma sistemleri (GPS).
Büyük veriye, çok çeşitli şekillerde erişilebilir:
-Büyük kuruluşların veri sunucularında doğrudan paylaşılan içerik,
-Uygulama Programlama Arabirimleri (API),
-Web kazıma (web sayfalarından gelen bilgileri otomatik olarak toplamak için bir bilgisayar programı kullanarak).
Tüm bu saydığımız yöntemlerin belirli yararları olabilir ve yasal, etik ve pratik kullanımı için üçüncü taraflarla dikkatli müzakere etmeyi gerektirebilir.
2019 yılına dair sosyal medya verilerinin özetlendiği aşağıdaki grafikte görülen paylaşım içerikleri sosyal bilim araştırmacılarının ele aldığı pek çok sosyal fenomene ilişkin veri içermektedir ve uygulama API’leri ile tamamına olmasa da çoğu veriye ulaşılabilmektedir. Image
Büyük veri, şehirlerden veya küresel sağlık politikalarından, küçük grupların kültürel etkileşimine kadar, sosyolojinin ilgi alanına giren hemen hemen tüm sosyal fenomenleri görme ve anlamada yeni yollar sunar.
Büyük veri kaynakları büyüdükçe, bu dinamikler sosyal bilimcilerle giderek daha fazla karşı karşıya gelecek ve bu durum büyük fırsat ve sorunları önümüze çıkaracaktır. Bu nedenle, büyük veri ile ilgilenme becerilerini kazanmak, sosyal bilimcilerin önemli bir konusudur.
Büyük Veri, araştırmayı doğru bir şekilde yapmak için ya da doğru soruları sormak ve Büyük Verinin yeni fırsatlarını ve sınırlamalarını anlamak için yeni beceriler gerektirir. Ayrıca, Büyük Veri kullanımı ile birlikte çok sayıda karmaşık etik sorun ortaya çıkmaktadır.
Büyük veri ile başa çıkmayı sağlayan yöntemler alanı genellikle “veri bilimi” olarak adlandırılır. Bu geniş terim büyük verilerle uğraşabilmek için gerekli çeşitli süreçleri kapsamaktadır:
●Veri toplama
●Veri temizliği ve yapılandırması
●Veri analizi
●Veri görselleştirme
Bu becerileri kullanabilmek için de örnekleri verilen bazı bilgisayar programlarını öğrenmek gereklidir.
●R ve Python programlama dillerinin gerekli paketleri
●Tableau vb. görselleştirme programları
●Gephi vb. sosyal ağ analizi yapmak için kullanılacak programlar
Veri bilimi alanı geniş bir alandır ve hızla gelişmektedir. Bu durum sosyal bilimcilerin Jonathan Bright'ın “büyük veri becerileri boşluğu” dediği şeyle yüzleşmesi anlamına geliyor.
Bu nedenle, büyük veri çağında araştırma yapmak için, her türden sosyal bilimci veri biliminin süreçlerini, potansiyellerini ve sınırlarını anlamalı ve kendi bilim disiplininde bu sürece katkı sunmalıdır.
Büyük Veri paylaşımını mezunumuz Tuğrul OKTAY arkadaşımız hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!