My Authors
Read all threads
Türkiye’de kent sosyolojisi ve bilgi sosyolojisi alanında önemli eserler vermiş, İstanbul Sosyoloji koridorlarında 50 yılı aşkın süre bulunmuş Prof. Dr. Korkut Tuna Hocamızı yakından tanıyalım.
Korkut Tuna 3 Haziran 1944’te Balıkesir-Edremit’te doğar. İlk ve orta öğrenimini Edremit’te tamamlayan Tuna, 1962’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne kaydolur. 1969’da “Platon’a göre Sofistler” adlı lisans bitirme tezi ile Felsefe Bölümü’nden mezun olur.
1971’de Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Kürsüsü doktora programına kaydolan Tuna, 1975’te Cahit Tanyol danışmanlığında “Yurt Dışında Çalışma Olayının Sosyolojik Eleştirisi” başlıktı teziyle doktor unvanını alır.
Bu çalışma “Yurt Dışına İşçi Gönderme Olayının Sosyolojik Eleştirisi” adıyla İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından 1981’de yayımlanır.
1977 yılı başında Sosyoloji kürsüsünde Doktor asistan olarak çalışmaya başlar. 1979 yazında 3 ay boyunca ve Haziran 1980-Mart 1981’de Fransa’ya gider.
Çeşitli araştırma merkezlerinin toplantılarına katılan Tuna, Tours ve Mirail Üniversitelerinde şehir araştırmaları, Ortaçağ ve yakınçağlar kent hayatı konulu programları takip eder. Bu yıllar kent sosyolojisi alanına yönelecek Tuna’nın ilgisinin oluşmaya başladığı dönemlerdir.
1982’de yeni üniversite kanunu çerçevesinde yardımcı doçent olur. 1980 sonrasında, Korkut Tuna bir yandan tarihsel perspektifte şehir konusuna, diğer yandan ise Sosyolojide Yöntem dersleri çerçevesinde bilgi ve bilim sosyolojisi alanına yönelmiştir.
1984’te"Ziya Gökalp’in 60. Ölüm Yıldönümü" ve 1989'da “75. Yılında Türkiye’de Sosyoloji” sempozyumlarının düzenlenmesinde görev alır.
Korkut Tuna 1985’te “Şehirlerin Ortaya Çıkış ve Yaygınlaşmaları Üzerine Sosyolojik Bir Deneme” başlıklı teziyle doçent unvanını alır. Bu çalışma 1987’de aynı adla yayımlanır.
Doçentlik sonrasında Tuna tarihsel ve kuramsal alanda kent araştırmalarını saha çalışmalarıyla destekler. 1987’de “Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu Projesi Sempozyumu”na katılır. 1988’de GAP sahasında 12 öğrenci ile araştırma gezisi düzenler
1989’da yayımlanan “Feodalizm Tartışmalarında Yeni Bir Ele Alış Denemesi: Feodal Düzen ve Şehir” başlıklı çalışması için:
iusd.istanbul.edu.tr/tr/yazi/-7A004…
1991’de yayımlanan “Bilgi, Toplum ve "İthal Bilgi" Üzerine I” başlıklı çalışması için: iusd.istanbul.edu.tr/tr/yazi/-6E007…
1993’te “Batılı Bilginin Eleştirisi Üzerine” başlıklı çalışması kitap olarak yayımlanır.
Korkut Tuna’nın 1990larda kent ve bilgi sosyolojisi çalışmalarının yanına, Sovyetlerin dağılmasıyla daha da önem kazanan Orta Asya konulu çalışmaları eklenir.1995-1996’da Prof. Dr. Mertol Tulum ile birlikte,“Türk Dünyasında Toplumsal Yapı Araştırmaları” başlıklı projeyi yürütür.
Korkut Tuna 2000li yıllarda şehir, bilgi sosyolojisi ve Türk sosyolojisi üzerine çalışmalarını sürdürür.
2003’te yayımlanan “Modern Bilimlerin Ortaya Çıkışının Sosyolojik Arka Planı” başlıklı çalışması için: iusd.istanbul.edu.tr/tr/yazi/-30003…
2003’te yayımlanan “Küresel Mi/Yerel Mi: Neler Oluyor Bize?” başlıklı çalışması için: iusd.istanbul.edu.tr/tr/yazi/-4C007…
2004’te yayımlanan “Kentsel Dönüşüm Sorunları ve İstanbul Kimliği” başlıklı çalışması için: iusd.istanbul.edu.tr/tr/yazi/-51007…
2005’te yayımlanan “Türkiye'de Sosyoloji-Ziya Gökalp Sempozyumu Açılış Konuşması” başlıklı çalışması için: iusd.istanbul.edu.tr/tr/yazi/-65006…
2006’da yayımlanan “Türkiye'de Sosyoloji: 50'li Yıllara Bakış Sempozyumu” başlıklı çalışması için: iusd.istanbul.edu.tr/tr/yazi/-38004…
Korkut Tuna akademik hayatı boyunca öğretim üyeliğinin yanısıra Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı, Sosyoloji Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı gibi birçok idari görevi de yürütür.
2011’de emekliye ayrılan Hocamız için, Sosyoloji Dergisi’nin 22. sayısı 2011’de “Korkut Tuna’ya Armağan” olarak yayımlanır. @SosyolojiDergi
iusd.istanbul.edu.tr/tr/sayi/770030…
Prof. Dr. Korkut Tuna 2013 yılından itibaren İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanlığı’nı yürütmektedir.
Prof. Dr. Korkut Tuna emekliliğinin ardından akademik birikimini İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencileriyle lisansüstü alanlarda paylaşmayı sürdürmektedir. Kent Çalışmaları Yüksek Lisans ve Sosyoloji Doktora programlarımızda dersler vermektedir.
Prof. Dr. Korkut Tuna Hocamız Bölümümüzün düzenlediği “90. Ölüm Yıldönümünde Ziya Gökalp” Sempozyumunda, “Sosyoloji Günleri” ve “Kent Çalışmaları Kitaplık” etkinliklerimizde yer almıştır.
Kent Çalışmaları Kitaplık Programında “Toplum Açıklama Girişimi Olarak Şehir Teorileri” kitabı çerçevesinde düzenlenen program kaydı için:
Prof. Dr. Korkut Tuna'yı Hocalarımızın Hocasını saygıyla selamlıyoruz.
Korkut TUNA Hocamıza ilişkin paylaşımı arkadaşımız Salih ÜNÜVAR hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!