The negotiations took many months. Eleftherios Venizelos negotiated on behalf of Greece during @LausannePeaceTreaty negotiations.
Venizelos's rise to power in 1928 in Greece has marked a new era for
Turkish-Greek relations.
🇬🇷 Leader Venizelos attempted to strike up a friendship with 🇹🇷, instead of pursuing Greece's expansive foreign policy
Extending the hand of friendship to 🇹🇷 were welcomed by Atatürk.
He was invited to 🇹🇷, Venizelos, accepting the invitation, had officially visited 🇹🇷 in 1930
Even after he has fallen to the opposition, Venizelos continued to watch closely Turkish-Greek relations and negotiations for Balkan Pact.
Shortly before the signing of Balkan Pack, he nominated his old enemy, Atatürk for #NobelPeacePrize in 1934
The Treaty of Lausanne -- signed by 🇹🇷 , 🇬🇧, 🇫🇷, 🇮🇹, 🇬🇷 & their allies-- recognized the modern Turkish state & replaced the 1920 Treaty of Sevres, an unfair pact imposed on the Ottoman Empire after WWI.
[See the map comparison]
Such a success for the young Turkish Republic 👏🏻🇹🇷
In TR's share of the post-truth era, Turkish populists and Islamists are spreading a #fakenews & conspiracy of "a 100-year-old expiration clause in Lausanne Treaty" and commiting hideous attacks at the founding leaders of 🇹🇷; Mustafa Kemal Atatürk and İsmet İnönü.
• Ukrayna & Moldova ile müzakerelere başlama önerildi Avrupa Komisyonu tarafından, eğer AB liderleri de onaylarsa bu iki ü
lke AB ile resmen üyelik müzakerelerine başlamış olacak.
Devamı ⤵️⤵️
• Gürcistan'a adaylık statüsü için teklif için yeşil ışık yanarken, Bosna Hersek'e AB üyelik müzakerelerine başlamak için henüz yeşil ışık yanmadı.
• "Savaşa rağmen Ukrayna reform azmini ve ilerlemesini gösteriyor" deniliyor Avrupa Komisyonu'nun tavsiyesinde.
• "Moldova, adalet, yolsuzlukla mücadele ve kamu yönetimi alanlarında reformlarla AB üyeliği yolunda istikrarlı adımlar atıyor"
• "Bosna Hersek reformlara başladı ama hukukun üstünlüğü ve anayasal düzen için daha fazla çaba gerekiyor."
ABD'nin başını çektiği batı Afganistan'da fena halde çuvalladı.
Avrupa da eski alışkanlığını sürdürüp büyük abisi ABD'ye bıraktı her şeyi ve sorumluluk almaktan geri durdu.
Sonuç ortada.
Tam bir kaos.
Hayatları tehlike altında insanlar, başta kadın ve çocuklar. (1)
Batılı ülkelerin sivil toplum kuruluşları, gazetecileri, Afganistan'dan bu hayat riski altındaki grubu gazeteci, sivil toplum çalışanı, çevirmen gibi insanların ülkeden çıkarılıp sığınma statüsü verilmesi için kampanya yapıyor dünden beri.
Lakin çok geç gibi ...(2)
Trump yönetiminin yapıp Biden yönetiminin kucağına saatli bomba gibi bıraktığı Afganistan'dan çekilme planı Biden yönetiminin elinde patladı.
Bunda hem Trump yönetiminin yaptığı oldu bittinin etkisi var hem de Biden yönetiminin öngörüsüzlüğünün.
Yeni bütçe ve Covid19 paketi üzerine sert tartışmalar olurken, ülkeler aralarında "tutumlular", "finansmanlarında hukuk devleti ve demokrasinin korunması şartı isteyenler", Batı Avrupa, D. Avrupa, Güney ve Kuzey, "AB şüphecileri", "AB taraftarları" gibi pek çok gruba bölünüyor.
Kompleks müzakereler oluyor. Zirveyi terk etme tehditleri, sürekli değiştirilen metin taslakları veto tehditlerine karışıyor...
Gündemde olmamasına rağmen araya Türkiye'ye yaptırımı sıkıştırmaya çalışan Yunanistan ve Güney Kıbrıs kendi başına ayrı bir grup diyebiliriz.
Bu gidişle Türkiye'den gelen yeşil pasaportların vizesiz erişimi tamamen engellenecek Schengen'e. Zaten yeni düzenleme ile yeşil pasaportlara önvize getirildi.
Vize meselesi böyle çözülecek bir mesele değil. Ciddi, dirayetli bir çalışma, reform gerek..
Vize meselesinin bu hale gelmesi, kazanılmış hakların gereğince savunulmaması AKP iktidarlarının umursamazlığının bir sonucudur.
Onu bırakın Davutoğlu döneminde mültecileri TR'de tutma karşılığı ortaya çıkan -ki utanç verici- vize serbestisi sürecini bile baltaladı Erdoğan.
Kendisi vizeye ihtiyaç duymayan iktidarın siyaset ve bürokrasi eliti için vatandaşlarının AB ülkelerinin temsilciliklerinin kapısında maruz kaldığı muamele önemli bir mevzu değil. Bu imtiyazlarını çeşitli kesimlere bir lütuf olarak sunmaksa büyük aymazlık.