ALLAH HAKKINDA HÜSNÜZAN
1. Şüphe yok ki en büyük ibadetlerden biri, Allah hakkında hüsnüzan beslemek (iyimser düşünmek) olduğu gibi, en büyük günahlardan biri de Allah hakkında suizanna girmektir (kötümser düşünmektir).

PekiNerede Buİnsanlar
2. Çünkü Allah, adil-i mutlaktır, sonsuz merhamet sahibidir, tüm kemal ve cemal sıfatlarıyla muttasıftır, şanına yakışmayacak her türlü noksan ve kötü sıfattan da münezzehtir.
3. Üstelik Allah’ın kullarına muamelesi, kulların O’nun hakkındaki zanlarına göre olabilir. Nitekim kutsi bir hadiste şöyle buyrulur: “Kulum Beni nasıl zannediyorsa Ben öyleyim.” Başka bir hadise ise “Allah’a karşı hüsnüzan besleyin” buyrulur. (Müslim)
4. Hasan-ı Basri de konuyla ilgili şöyle der: “Mü’min olan kimse Rabbi hakkında iyimser olduğunda (hüsnüzan beslediğinde) salih amel işler. Kötü insan ise Rabbi hakkında kötümser olduğu (suizan beslediği) için kötü ameller işler.”
5. Allah’a karşı hüsnüzan besleyen yani O’nun salih kullarına yardım edeceğine, her türlü sıkıntıyı gidereceğine, bütün ihtiyaçları karşılayacağına, fetih ve zaferin O’ndan geldiğine.. sarsılmaz bir imanla inanan bir insanın bu inanç ve kanaatini Allah boşa çıkarmayacaktır.
6. Keza Allah’ın tevbe ve istiğfar edenleri affedeceğine, yapılan dualara icabet buyuracağına, ibadet ü taatleri kabul edeceğine, hakkımızda takdir buyurduğu her şeyde bizim için bildiğimiz-bilmediğimiz bir kısım hikmetler bulunduğuna gönülden inanmak da hüsnüzannın gereğidir.
7. Allah Resûlü (s.a.s) dua hakkında şöyle buyurur: “Kabul olunacağına kesin inanarak dua edin!” (Tirmizi)
Burada her ne kadar dua üzerinde durulmuş olsa da, buradaki emrin bütün salih ameller hakkında geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
8. Kur’an, onlarca ayetinde tekrar ber tekrar Allah’ın kullarına zerre miktarınca zulmetmeyeceğini, haksızlık yapmayacağını hatırlatır. Demek ki Allah’ın her türlü zulüm ve haksızlıktan uzak durduğu, bir mü’minin asla hatırından çıkarmaması gereken çok önemli bir hakikattir.
9. Şu ayetlere bakılabilir: “Allah insanlara asla zulmetmez. Lakin onlar kendi kendilerine zulmeder” (Yunus 10/44) “Şu kesindir ki Allah kullarına zerre kadar bile zulmetmez” (Nisa 4/40) “Doğrusu Allah onlara zulmetmedi ama onlar kendi kendilerine zulmettiler” (Âl-i İmran, 3/117)
10. Konuyla ilgili şu hadis de üzerinde durmaya değer: "Ey kullarım; ben zulmü hem kendime hem de kullarıma haram kıldım. Siz de birbirinize zulmetmeyin." (Müslim)
11. Bu sebeple Allah’a iman eden bir mü’min, O’nun bizi yalnız bıraktığını, bize zulmettiğini, bizi zorluk ve meşakkate duçar kıldığını vs. vs. aklının ucundan dahi geçirmemelidir. Zira ayetin ifadesiyle insanların başına gelen kötülükler, kendi elleriyle yaptıkları yüzündendir.
12. Öte yandan insan, meydana gelen bela ve musibetleri sadece zahiri yüzleriyle ve şu kısacık dünya hayatı itibarıyla değerlendirmeye aldığından, Allah hakkında yanlış zan ve tahminlerde bulunabilir. Çirkin hadiselerin arkasına gizlenmiş güzellikleri göremeyebilir.
13. Halbuki Allah’ın isimlerinden biri de Hakîm’dir. Dolayısıyla O, abes fiil işlemez. Onun her işinde mutlaka engin hikmet ve maslahatlar vardır. İnsan çoğu zaman varlık ve hadiselerin arkasında saklanan hikmetlere akıl erdirse de bazen bunları anlayamadığı durumlar da olabilir.
14. Hasıl-ı kelam bizler, her halükarda Allah hakkında hüsnüzan etmek, O’na gönülden itimat etmek, her daim O'nun inayetine sığınmak mecburiyetindeyiz. Kim bilir bu konudaki fikirlerimizi yerli yerine oturttuğumuz takdirde, O’nun bize olan muamelesi de değişecektir.
15. Allah hakkında iyimser düşünmenin iradelerimize fer olacağını, bizi huzur ve itminana kavuşturacağını, her türlü korku ve endişeden uzak tutacağını, ümitlerimizi şahlandıracağını, bizi karamsarlık ve ümitsizlik bataklığından kurtaracağını da unutmamak gerekir.
16. Son olarak şu hatırlatmayı da yapmak gerekir ki, Allah’ın yardım ve inayetine güvenmek ve dua dua O’na yalvarmak hiçbir şekilde bizi fiili duadan alıkoymamalı ve tembelliğe sevketmemelidir. Aksi bir tavır nefis ve şeytanın hile ve aldatmacasından başka bir şey değildir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with yüksel çayıroğlu

yüksel çayıroğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @yukselcayiroglu

28 Sep
1. İslamın ilk asırlarında din; bir dünya görüşü sunuyor, yeni bir kültür ve medeniyet inşa ediyor, varlık ve insana karşı yeni bir bakış açısı kazandırıyor, sosyal hayatı tanzim ediyordu. Günümüzde ise salt inanç ilkelerine ve ritüellere indirgenmiş durumda.
SıraSana Gelmeden
2. Bütün boyutlarıyla yaşanmayan bir din hakkında isabetli yorumlar ortaya koyabilmek gerçekten çok zor. Tatbik edilmediği ve hayata taşınmadığı için ne gerçek ihtiyaçlar görülebiliyor ne de söylenilenler anlaşılıyor. Bu yüzden çoğu tartışma, teori ve polemikten öte geçemiyor.
3. Kimileri onu vicdana veya cami duvarları arasına hapsetmeye çalışıyor, kimisi de sadece teorik ve felsefi cephesiyle ele alıyor. Bir türlü bütüncül bir bakış yakalanamıyor, dinin ruhuna vâkıf olunamıyor, zaman ve şartlara uygun yorumlar yapılamıyor.
Read 7 tweets
26 Sep
Âlimlerin dünyevî çıkarlar peşinde koşması, savundukları hak ve hakikate gölge düşüreceği gibi, herhangi bir dünyevî otoriteye kayıtsız şartsız boyun eğmeleri veya onların güdümüne girmeleri de sahip oldukları ilme ihanet demektir.
tr724.com/zalim-yonetici…
Ulema, şunun bunun değil hakikatin sözcüsü olabildiği, zayıf ve mazlumları savunduğu, her tür baskıcı otoriteye meydan okuduğu nispette kendisi olarak kalacaktır.
Âlimler, korkacaklarsa zalim yöneticilerden değil, asıl Allah’tan korkmalıdırlar. Çünkü, “Allah’ın gücü yegâne üstün, cezası da daha şiddetlidir,” (en-Nisa, 4/84).
Read 4 tweets
25 Sep
“Her kim ilmi şu dört şey için talep ederse Cehenneme girer. Âlimlerle karşılıklı öğünmek, cahillerle çekişmek, insanların ilgi ve alakasını kendisine yöneltmek ve yöneticilerden bir şeyler almak.” (Darimî, Sünen, 1/374; Tirmizi, İlim 19)
tr724.com/zalim-yonetici…
İlim, bu tür şeyler için öğrenilmez. İlim öğrenmenin maksadı ne kişinin egosunu güçlendirmesidir ne statü kazanması ne de birilerinin gözüne girmesi.
İlmin maksadı, insanlığa hayırlı ve faydalı işler yapabilmek, insanlara gerçek özgürlüğe giden yolu gösterebilmek, onların hayatına anlam katabilmek, yeni bir kimlik inşa edebilmek, zihnî ve ahlakî bir dönüşüm gerçekleştirebilmektir.
Read 4 tweets
25 Sep
1. İktidara yakın duran ve onların politikalarını meşrulaştırma görevini üstlenen ulemanın, elde edeceği makam ve mevkilerle dünyasını mamur hale getireceğinde şüphe yoktur. Fakat aynı ölçüde onların ahiretlerini tehlikeye atacaklarından da şüphe edilmez.
tr724.com/zalim-yonetici…
2. Zira bütünüyle siyasete eklemlenen ve yöneticilerin emri altına giren ulema hem kendileri için en büyük vazife olan emr-i bi’l-maruf nehy-i ani’l-münker vazifesini yerine getiremeyecek hem de dine aykırı fetvalar vermeye mecbur kalacaktır.
3. Bu yüzden Efendimiz şu hadislerinde sultanlara yakın olmanın tehlikelerine dikkat çekmiş, iktidar mensuplarıyla içli dışlı olmayı yasaklamıştır:
“Sultanların yanına giden, fitneye düşer.” (Ebû Dâvud)
“Kimin sultana yakınlığı artarsa, Allah’tan uzaklığı da artar.” (Ebû Dâvud)
Read 15 tweets
23 Sep
1. Habil ile Kabil, ikisi de Hz. Âdem’in evladı! Biri, öz be öz kardeşinin canına kıyacak kadar tefessüh etmiş bir vicdana sahip; diğeri ise “Beni öldürmek için el kaldırsan bile, ben seni öldürmek için el kaldırmam.” (el-Maide, 28) diyecek kadar mürüvvet ve insanlık sahibi.
2. Cenab-ı Hak, Kur’an’ı Kerim’de bu hikayeyi bize nakletmek suretiyle hem kıskançlık ve hasedin insanı nasıl gözü kanlı bir cani haline getirebileceğine hem de ademoğlunun esfel-i safilin ile âlây-ı illiyyîn arasındaki değişken konumuna dikkat çekiyor.
3. Mevlananın ifadesiyle insan bazen öyle manevi dereceler elde ediyor ki melekleri imrendiriyor, bazen de öyle derekelere düşüyor ve insani değerleri öyle ayaklar altına alıyor ki şeytanları tiksindiriyor.
Read 4 tweets
21 Sep
1. Şüphecilik, eleştiri, sorgulama.. gibi kelimeleri kullanınca hemen aklımıza din ve dinî değerler geliyor. Onlara zarar gelmesinden, kutsallarımıza dokunulmasından endişe ediyoruz. Belki de bu güne kadar yaşadığımız kötü tecrübeler bizi böyle düşünmeye itiyor.

BuSuça OrtakOlma
2. Halbuki soru sormayı ve eleştirel düşünmeyi öğrenmiş bir zihnin; modern hayatı, popüler kültürü, modern devlet yapısını, kapitalist yaşam tarzını, ideoloji ve akımları, fikir ve felsefeleri, teori ve kuramları.. da aynı şekilde yeni bir bakış açısıyla ele alacağını unutuyoruz.
3. Ayrıca bir Müslüman, sahip olduğu dinî değerlerden ve yüce hakikatlerden şüphe mi ediyor ki, onların akıl ve mantığın hassas ölçüleriyle ele alınıp ciddi bir değerlendirmeye tâbi tutulmasından korkuyor.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!