Morgan Housel'in derlediği para/yatırım alıntılarından bir demet ▶️
> "Zengin olmak istiyorum" diyenlerin çoğunun kastettiği "çok para harcamak istiyorum"dur. Henüz kazanılmamış parayı harcama planı; zengin olamama nedenlerinden biridir.
> Tenis maçlarında profesyoneller sayıların %80'ini "kazanır"; amatörler ise %80'ini "kaybeder". Yatırımda da benzeri düşünülmeli, yeni başlayanların odak noktası "hataları azaltmak" olmalıdır. Uzmanlaşınca büyük hamlelere girilebilir.
> Zenginlik görecelidir. "Jeff Bezos bir sabah servetinin Michael Jordan seviyesine düştüğünü görse, pencereden atlardı".
> Borsaya dışarıdan bakanlar, sadece büyük düşüşleri fark ederler. Ralli zamanlarında da "borsa yatay" diye düşünürler.
> Başarılı yatırım, insanların sizinle aynı fikre sahip olmasını sağlar... ama sonradan!
> "Al ve tut" eğer krizlerde de yapabiliyorsanız çalışır. Yükselişlerde bunu yapmak herkes için kolaydır.
> 2010-11'de "çift dipli resesyon" 11 milyon kez google'landı. Gelmedi. 2006-7'de "finansal çöküş" hiç aratılmadı. Geldi. Manşetlere değil; kendi (y)önünüze bakın.
> Büyük paralar, alarak veya satarak değil; bekleyerek (malda) kazanılır.
> 2009'da S&P %27 yükseldi. Ancak o kadar stresli bir yıldı ki, yatırımcılara sorulduğunda %66'sı "borsa bu yıl düştü" dedi. Algı ve gerçek arasına uçurum girebilir.
> Derler ki "her ay azcık azcık biriktirin, 1 yıl dolduğunda ne kadar az biriktiğine inanamayacaksınız." 😄
🔚
Morgan Housel, benim de sevdiğim bir alan olan "yatırımcı psikolojisi" konusunda okunası bir yazar. Geçenlerde de taze çıkan kitabından kısa alıntılar okumuştuk...
#Taze geldi! ECB araştırmacıları, Merkez Bankası bağımsızlığı üzerine araştırma yayınlamışlar. Hem konuyu irdelemişler hem de 20'ye yakın ülkenin MB'lerini değerlendirmişler.
2013 Berkshire Hathaway hissedarlar toplantısında Buffett, hayatında 500+ farklı hisse aldığını ama kazandığı paranın çoğunun 10 tanesinden geldiğini söyledi.
Onlarca yıllık ortağı Munger ekledi: "Bunları dışarıda tutsak, uzun vadede oldukça vasat bir getiri ortalamamız olurdu."
2018'de 500 şirketli S&P endeksinin getirisinin %6'sını tek başına #Amazon sağladı. Şirketin tüm büyümesi Prime (site aboneliği) & AWS (bulut tek.) kaynaklıydı. Bunlar "uç" yatırımlardı (tail event) & şirket para kazanana kadar (kimisi absürt) bunlar gibi yüzlerce deney yapmıştı!
Yine Apple, aynı yıl endeks getirisinde %8 pay sahibiydi ve bu başarının hemen hepsini Iphone sağlıyordu. Tüm teknoloji pazarı ve ürün gamları düşünüldüğünde, tek bir ürünle bunu sağlamak da oldukça uç bir durumdu.
Buffett'ın bir miktar para bağlayarak tebaasını şok ettiği bulut ve veritabanı şirketi #Snowflake'in halka arzında $75'ten başlayan fiyatlama $120 ile kapanmış... PD> $33 milyar! Price/sales 80 üstü! Bu ZIRP + QE ile şişirilen balonların haddi hesabı olmayacak bu gidişle 🤔
Firmanın ana rakipleri: Oracle, Amazon, Microsoft ve Google!
Tahmini 2020 cirosu: $400 milyon
2019 zararı: $348 milyon
Müşteri sayısı: 3150
Tamam ciddi büyüme potansiyeli var da... bunun çoğu ilk günden fiyata yedirilerek nereye varılacak acaba 🙂
IPO'nun ilk gününde açılış öncesi $319'a kadar emir girişi oldu 🤪 şu an $250'de sakinlemeye çalışıyor. 200 civarı bir F/ciro anlamına geliyor. Kar marji %20 desek F/K 1000 yani. Kağıda yüklenen "büyüme potansiyeli" bu kadar (veya Robinhood çılgınlığı)!
Not: kimse yapmadan birisi #Milutinov ismini tescil etsin acil... Tesla'nın göbek adı. Halka arzda $3-5 milyar çarpma garantili marka. Slavik olmasa 30 da olurdu ya kısmet 😄
notlar 1. GM ile yapılan ortaklık değil; GM'in kendi üretim hatlarına pazar açması (tutarsa). Araştırınız. 2. Raporu yazan Hindenburg* bir şortçu. Açık açık NKLA şortladık diyorlar. 3. NKLA tamamen balon denmiyor ama çok fazla gazlama var ve desteksiz büyük umutlar pazarlanıyor.
Geçenlerde, Hazine'nin "USD borçlanmış gibi" yapıp kamu bankalarının #döviz açığını nasıl üstlendiğini fark etmiştik. Geleneksel "kamu banka bilançolarını didikleme" seansımızdan az önce, 28/08 valörlü 4. borçlanmanın aynı sokağa girip girmediğine bakalım.
Hazine'nin TCMB'de ~$9 milyarı var. Sadece 1.5 ayda gördüğümüz zigzaglar; $ tahvili satışından tam 1 gün önce mevduatın düştüğünü (bir yere $ yollandığını), ertesi gün hemen çok benzer tutarın geri geldiğini gösteriyor. Yani Hazine USD satıp, sonra #döviz borçlanarak geri almış:
Hazine borç ödese (ki Eurobond vadesi yok) ertesi gün geri gelmez. $ sattığını buradan anlıyoruz. Tam o gün DİBS valörü olması tutarın iadesini gösteriyor. Aynı anda kamu bankalarının DİBS portföyü de artıyor.
Hazine FX mevduatının teyit ettiği 4. döngünün son kontrolü 3/9'da 😉