Çok uzun süredir, yüz yıllardır bu coğrafyada öyle insicamsız (tutunumsuz) bir devlet var ki, iktidar ülkenin politik birliğinin teminatı sayılan devletin içinde bile darmadağın olmuş, parçalanmış. Kendi ordusunu topa tutan Osmanlı'dan paralel yapıya vs.
Liberal demokrasilerdeki çeşitli siyasi kurumlar arasındaki bir ölçüde kaçınılmaz rekabetin ötesinde, devletin bir kesiti öbür kesitinde varoluş endişesi tetikliyor.
Devlete dair pluralistik (çoğulcu) bakış açılarında tasvir edilen "düzen içinde rekabet" veya ayrı ama birbirine muhtaç (sembiyotik) kurumlar arasındaki "tatlı" çekişmeden bahsetmiyorum. Çok daha köklü bir iktidar dağılması mevcut. Uzun süre için bakıldığında daha net görülür.
Ama yine de bir "güçlü devlet" miti sirkülasyondan hiç düşmedi ortaya atıldığından bu yana.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Murat Önderman

Murat Önderman Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @muratonderman

18 Oct
Hukuk kendine yetmez yani kendi kendini hayata geçiremez. Onu hayata geçirecek bir irade o iradenin de bir gücünün olması gerekir. Demek ki bu irade politik bir iradedir. "Devlet hukuktur" denkleminde bu iradeye yer yok. Bu denklem bu iradenin olduğu ülkeler için geçerli.
Tr'de hukukçular bu kendi kendine yeten veya entity hukuk denklemini öğrendiler. Çünkü onlara öğretilenler bu denklemin çalıştığı ülkelerde üretildi. Hocaları da onları okudu, içselleştirdi.
Şimdi olup biteni bu yüzden anlamıyorlar.

Politik irade de yetmez ama ona girmeyelim.
Her avukatın hukukun yetmediğini anladığı bir an gelecektir diyerek biraz ukalalık yapayım.
Read 6 tweets
18 Oct
Bu olay üzerine yapılan yorumlara dair not:
"Olmaması gereken" olmuş yine diye düşünülebilir tabii. Ama bu tavrı yerel sizinkini evrensel bulduğunuzda, evrenselin yüce maskesi altında kendinizi kültür ve tarih dışı mertebesine eriştiriyor, oradan konuşuyorsunuz: Akıl sizden yana.
Bu tavrı bireysel gelişmemişliğe, bir eksikliğe vb defolara bağladığınızda da aynı kapıya çıkıyor: Yerel olan defolu.

Peki kültür ve yerel hiç mi eleştirilmeyecek! Elbette eleştirilebilir de değiştirilebilir de. Yapılmayan şey anlamak.
Olayı şöyle okudum: TR kolektivist kültürel bulvarı geniş ve işlek bir ülke. Böyle kültürlerde benliği roller tanımlar. Benlikle rolü sembiyotiktir. Rol itibarlıysa rolü taşıyan da değerli, itibarlı sayılır. Ona göre muamele bekler. Kolektivizmle yüksek güç mesafesi irtibatlanır.
Read 6 tweets
14 Oct
Gelecekte yüz yüze dersler tamamen tarih olacak da olabilir ama yine de bunun iyi bir gelişme olup olmayacağı şimdiden tartışılabilir.
İnsan çabuk değişen çevreye davranışsal açıdan çabuk adapte oluyor ama bu çabuk adaptasyonun acısı çok kez hiç beklenmeyen yerlerden çıkıyor.
Örneğin zavallı bedenlerimiz bu kadar hızlı değişime ayak uydurabiliyor mu? Belki de pek çok sağlık sorununun ardında bu sorun yatıyor ki Harvard'tan Prof. Daniel E. Lieberman'ın kanıtlarını da ortaya koyduğu tezi bu yöndeydi.
Şimdiki aklımla iş seçmek durumunda olsaydım, emekli olana dek online ders yapacağım bir akademiyi seçmezdim.
Bedenimiz davranışsal açıdan buna uyar da (zor oyunu bozar) evrimle şekillenmiş zihnimiz için iş zor gibi görünüyor.
Konseri radyoya tercih ederim. Canlısı yoksa kaydı.
Read 4 tweets
14 Oct
Öyle. Bu durum müstesna değil.
Peki neden: Bu şekilde saatlerce ekrana bakarak konuşmak, evrim sürecinde biçimlenmiş etkileşim ve iletişim kodlarımıza uymuyor. Çoğu kişi artık cep telefonlarından aranmak istemiyor mesela. Bu da aynı sebeple. İletişim yüz yüze olur kodlaması var.
Ekran ve mikrofon/hoparlör/kulaklık dolayımını bir engellenme olarak algılıyoruz ve engellenme, dozu düşük de olsa muhtemelen örtük bir kızgınlığa ve kızgınlık da gittikçe biriken bir yorgunluğa yol açıyor.
Aynaya bakarak konuşmak kadar yorucu ve kodlarımıza aykırı.
Hapishaneye bir mahkum yakınının ziyaretine gitmişsin de, kalın bir camın ardından ve telefonla onunla konuşmuşsun gibi.
Bunu kim tercih eder?
Yoksa niye bu kadar yorulalım? Aslında istemiyoruz çünkü.
Read 5 tweets
11 Oct
Güzel soru.
Tahminimi yazayım: Yorgunuz çünkü zorlanıyoruz.
Zorlanma istiap haddimizin aşıldığına, istiap haddimizin yani başa çıkma kapasitemizin aşılması kontrolümüzün azaldığına, kontrolümüzün azalması çaresizliğe, çaresizlik ise yorgunluk yaratan stres ve kaygıya işaret eder.
Peki bunlar niye? En önemli sebep kamusal akıl ve bilinç eksikliği. "Düzenli anarşi"de yaşamak yorucu. Yaşadığım evin sokağının ismi dört kez değişti. Sonuncusunda, aynı isimde birden çok sokak olmayacağı yeni akıllarına gelmişti. Her defasında adres değişiklikleri yaptır vs.
Yaşıtım bir Londralının babasının dedesi işine gerçek bir metroyla gidiyordu. Evet bizde de Tünel vardı, biliyorum. O bir metro değil. Öyle tasarlanmamış. Metro şehrin altını örümcek ağı gibi sarar. Adı üstünde, o bir tünel.Yoksa dağlardaki tren hattı tünellerine de metro derdik
Read 7 tweets
10 Oct
3 şeritli işlek yolda 1 şerit park nedeniyle iptal; 1 araç ortada duruyor, sürücü yok. Trafik iptal. Yeni moda tevziat şirketi aracıymış. Klaksonlar, bağrış çağrış; neden sonra sürücü geldi. Dedi ki "malım var, ne çalıyorsun".
İyi de orası herkesin ve hiçkimsenin. İşgal etmişsin.
Mazaret anlatıyor. Bu şu demek: Yolun ortasına park etmemi gerektiren bir işim olmazsa park etmem. Yani keyfim istemezse park etmem, merak etmeyin!
Bu kamusal bilinç eksikliği 1. lige çıkmamızı tek başına engelleyecek kadar önemli.
Ben Tr'de bunun oluştuğunu göremem, belki siz.
Yolun ortasına araç bırakıp gitmek de önemsiz değil ama daha önemli olan, adamın işi olduğu için böyle yaptığını belirtmesi. Yani bir yanlış yaptığını düşünmüyor. Çıkışıyor, kızıyor, kornaya niye basıyorsun diyor.
Anomi böyle bir şey işte.
Yüzyıllardır böyleyiz.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!