1) Dostlar, kısa bir zincir yapacağım sizlere. Son zamanlarda sıkça şu soru geliyor DM'den:
-Hocam, son 5-6 aydır borsa ile ilgileniyorum. Çok da iyi kazandım. Bu piyasa bu kadar kolay mı, yoksa şanslı mıyım? Yorumunuz nedir.
Buyrun buna cevap arayalım.
2) Bazı şeyleri direkt masaya koymakta yarar var. Şu çok net: 10 yılı geçkindir bu piyasada aktif olarak işlem yapıyorum. Hiç bir dönemde, son 1 yıldaki gibi bolca para dağıtılan, her kağıdın, özellikle yan tahtaların bu kadar yükseldiği döneme denk gelmedim.
3) Evet, zaman zaman sağlam ralliler oldu. 2008 Krizi sonrası 1 yıl süren 2009 rallisi, yine ortalama 1 yıl süren 2017 rallisi bunlara örnek gösterilebilir. Bu ralliler de bayağı para kazandırdı. Ancak bu sefer olay biraz daha farklı.
4) Neden farklı? Çünkü bu sefer endeksin tamamının sürüklendiği bir yükselişten ziyade, sığ, manipülatif, temel olarak bakıldığında çoğu külliyen zarar tahtalar, yani yan tahtalar yükseldi. Hem de öyle böyle değil, en kötü kağıt 3'e 4'e katladı.
5) Bunun onlarca nedeni var. Belki sosyal medya ve telegram gruplarının artması, belki yeni gelen 600bin üzeri yeni yatırımcı, belki hükümetin paraya gidecek yer bırakmaması ve yeni yatırımcı tarzının "hızlı para" sevdası vesaire. Bunlar benim alanım değil.
6) Ben malum, fiyatla ve trendle ilgileniyorum. Ben de bu sağlam yükseliş sırasında daha önce hiç kazanmadığım kadar paralar kazandım. "Neden böyle oluyor, neden dev firmalar yerinde sayıyor, neden bir masa bir sandalye firmalar 4'e katladı" gibi sorgulamaların tuzağına düşmedim
7) Benim için temeli iyi veya kötü hisse yok, benim için fiyatı yükselen veya fiyatı düşen hisse var. Ben de yükseliş dalgasını gördüm, sörf tahtamı alıp plaja koştum, iyi de sörf yaptım. Halen yapıyorum. Ta ki dalga bitene kadar. Şimdi esas konuya gelelim.
8) Soru şu, "hocam ben yeni başladım, bu kazançlar şans mı yoksa sürekli böyle kazanılabilir mi?". Direkt söyleyeyim, bu kazançlar şu anki konjonktürün getirdiği, şu anki şartların şekillendirdiği, muhtemelen geçici kazançlar. Bu ne demek?
9) Bu şu demek, borsada orta ve uzun vadede bu kadar kolay para kazanamayacaksınız. Belki de para kaybedeceksiniz. Yani aslında sorunuzun cevabı şu:
evet, şanslı bir dönemde borsaya katılmış oldunuz.
10) Bakın, aşağıdaki grafiği iyice inceleyin. Bizim borsaya yeni gelen yatırımcıların/traderların neredeyse tamamının yan tahtalara para yatırdığını biliyoruz. İşte yan tahtaların endeks grafiği. Sağ taraf son 1 yılın haftalık mumu, sol taraf ise geçmiş yılların.
11) Bu sağdaki devasa yükseliş gökdeleninde aramızda 600bini geçkin yeni borsacı dahil oldu. Belki de bunlardan biri sizsiniz. Şimdi grafiğe iyice bakın.
Sizce bu döneme denk gelmeniz şans değil mi?
12) Daha önce borsa tarihinin hiç bir döneminde yan tahtalar bu kadar yükselmemiş, bu kadar değerlenmemiş. BIST30 ise yerlerde sürünüyor. Dolayısıyla, doğru zamanda, doğru yerdeydiniz. Daha doğrusu:
doğru zamanda, doğru yerdeydik.
13) Doğru zamanda doğru yerde olmak, bilinçli olsun veya olmasın, iyi bir şeydir. İyi kazandık, güzel bir dalga yakaladık, iyi sörf yaptık. Belki dalgalar daha da devam edecek, belki buraya kadarmış. Buna çok takılmayın. Asıl mesaja geleyim.
14) Her dalga gibi, bu dalga da sonlanacak. Rüzgar bitecek. Deniz göl gibi olacak. Sörf yapamaz hale geleceksiniz. Bir nevi, balon patlayacak. Bu kaçınılmaz. Sizin yapmanız gereken şey kendinizi sürekli geliştirmeye devam etmek. Bu dönemde borsaya denk gelmeniz sizin için şans
15) Bu dönemde "ben paramı kazanırım, nasıl olsa bu işi çözdüm, her ortamda hallederim" diyorsanız, bu şans geçici olur, piyasa şartları değişince tükenir gidersiniz. Üst üste yanlış pozisyonlarda, kazandığınız tüm sermayeyi eritir, sonra küfreder çıkarsınız.
16) Yok, "borsa harika bir yermiş ya, iyi bir dönemde denk geldim borsaya, iyi de kazandım, ancak şartlar hep böyle gitmeyecek, yağmur da yağacak, ben iyisi mi, şemsiyeye yatırım yapayım" derseniz, bu şans sizin için kalıcı hale gelir.
17) Kendinizi tanırsınız, strateji ve sistem geliştirirsiniz, belki çift taraflı piyasada her iki yöne de işlem yaparak kazanmayı öğrenirsiniz. Veya hava yağmurluyken sörf tahtasıyla plaja gitmemeyi öğrenirsiniz. Bunların hepsi, piyasanın size sunduğu şansı yeteneğe çevirmektir.
18) Hani yazmıştım ya aşağıdaki yazıda, para kazanmak için değil, yetenek kazanmak için trade edin diye. Aynı hikaye. Borsa size bu dönemde yeteneğe yatırım yapmanız için rahat bir zaman dilimi verdi. Siz de bunu bilin ve kendinize yatırım yapın. borsaninizinden.com/para-kazanmak-…
19) Çünkü bu dalgaları bu kadar kabartan şu rüzgar dindiğinde, deniz göl gibi olduğunda asıl belli olacak kimin çıplak yüzdüğü. Her şey normale döndüğünde çıplak olmayanlarla yine burada, kendimizi geliştirmeye, borsa konuşmaya devam edeceğiz.
20) Size verilen bu şansı sonsuz zannetmeyin. Size verilen bu şansı kullanın ve olası kötü günlere hazırlanın. İyi kaptan fırtınalı havada belli olur, şu an gemi zaten gidiyor.
1) #USDCAD paritesinde LONG pozisyon açtım. Peki neden? Hangi teknik gerekçelere dayanarak? Hızlıca üzerinden geçeceğim. İlk olarak tertemiz ekranda mumlara baktım. Bir Bullish Engulfing ve ardından teyidini gördüm. (Teyit mumu yeni bir "yüksek" yapsa daha iyiydi ama, bu da iyi)
2) Sonrasında aşağıdaki A'dan B'ye bir fibo çektim. Bu Engulfing'in kritik bölgede, yani fibo 0.61 düzeltmesinde oluştuğunu gördüm. Attım cebe. Devam ediyorum.
3) Sonra yine haftalıkta, en tepeden bir düşen çiziyorum. Düşen MART ayında kırılmış. Tekrar onaya gelmiş ve onaya geldiği noktada iyi bir mum bırakmış. Devam.
1) Arkadaşlar selam. Etkileşimlerden anladığım kadarıyla çok fazla kişi yok ama, sanki uzun süredir Trade Psikolojisi üzerine yazmamışım gibi hissettim. Arayı uzatmayalım değil mi? Bugün size biraz kendinizden, kendi içinizdeki “diğer sizden” bahsedeceğim. Başlayalım!
2) Jesse Livermore, Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabında şöyle diyor:
”Borsada yapılan hatalar insanı iki nazik yerinden vurur: cebinden ve gururundan. Bir borsacı hata yaptığını bile bile o hatayı tekrar yapabilir.”
3) Peki neden bir borsacı, hata yaptığını bile bile o hatayı yapabilir? Çünkü bir borsacı için savaşılan tek şey ekrandaki grafikler, çizgiler veya piyasanın diğer oyuncuları değildir. Bir borsacı aynı zamanda içeride, kendi kendiyle de savaşır.
1) Dostlar hepinize merhaba. Ağustos ayı neredeyse bitiyor, tek bir yazı bile yazamadım. Biraz hızlanmakta yarar var. Atalet öyle bir zehir ki, teslim oldukça yorgan ağırlaşıyor, kafayı kaldırmak imkansızlaşıyor. O yüzden tekrar başlıyorum. Motivasyon için bir RT'nizi alırım.
2) Bu zincirde yine sizlere mumlardan bahsedeceğim. O en sevdiğim, dillerini konuşabildiğim için kendimi ayrıcalıklı hissettiğim, bana fiyattan haber veren mumlardan. Dile kolay, piyasalarda yüzyıllardır herhangi bir fiyatın seyri için kullanılan mumlardan.
3) Biliyorsunuz, sitede mumlara merak salmış birileri için başlangıç seviyesinde yeterince bilgi var. Eğer hala okumadıysanız, Mumlara Giriş Ders 1 yazısını aşağıya bırakacağım. Bence, teknik analize merak salan kişi fiyattan, fiyata merak salan kişi mumlardan başlamalı.
Rütbe, statü ve zenginlik farkları herkese sahnede oynayacağı rolü gösterir. Kimisi iş adamını, kimisi hizmetçiyi, kimisi generali oynar. Oysa iç dünyada böyle bir ayrım yoktur. İçeride herkes eza ve cefa içerisinde saf bir adamdır.
Arthur Schopenhauer
Eksiksiz bir sağlıktan ve kusursuz bir bedenden kaynaklanan sakin ve neşeli bir mizaç; duru, canlı, nüfuz edici ve doğru kavrayan bir zeka; ılımlı yumuşak bir irade ve bunlara uygun olarak iyi bir vicdan, yerini hiçbir rütbenin ya da zenginliğin dolduramayacağı üstünlüklerdir.
İç dünyası zengin insan tamamen yalnızken, kendi düşünceleriyle ve hayalleriyle eşsiz bir eğlence bulur. Öte yandan ruhsuz biri sürekli kahveden kahveye, oyundan oyuna, yolculuktan yolculuğa, şenlikten şenliğe koşsa bile can sıkıntısından kurtulamaz.
Endekste, aşağıdaki grafikte daha net görebileceğiniz neredeyse 1 yıllık bir trend çizgisi var. Aslında çok temaslı değil, ancak Cuma günü döndüğü yer tam da o trend çizgisi. Üstelik döndüğü yerler aynı zamanda son yükseliş dalgasının fibo 0.68-0.76 arası ve 50 günlük ortalama.
Sade olsun diye sadece bunları gösterdim. Ancak günlük mum da bir bearish engulfing. Yani yutan ayı. Özetle, günlükte manzara pek iyi değil. Ancak haftalık manzara da, günlük kadar kötü değil. Bu ne demek? Haftanın bazı günleri bizi süründürecek olsa da, haftalıkta kurtarabiliriz
Yine de, eğer yeni başlamışsam veya amatörsem, kendime güvenim tam değilse, ne zaman ne yapacağımı bilmiyorsam, bu haftayı pas geçerdim. Bazı arkadaşlara uyarımdır.
1) Haydi başlıyoruz. Dostlar şimdi düşünün, sabahın 7’sinde karda kışta servise binmişsiniz, serviste o saatte uyanmanın vermiş olduğu bezginlik suratlarına yansımış, daha sabahın köründe “bitse de gitsek” modundaki iş arkadaşlarınız.
2) İstanbul trafiği, kornalar, kirli hava, kaza tehlikeleri. Uykuya dalıyorsunuz, kafa cama dayanmış. Servis her zıpladığında kafayı cama pat pat gömüyorsunuz. Kafayı koltuğa yaslasanız her virajda sağ sol yapmaktan kafa vücuttan ayrılacak.
3) Şehrin göbeğinde arşa kadar yükselen kara kutulara kartınızı basıp girdiniz veya çoktan çalışmaya başlamış ve makinelerin sıcaklığından saunaya dönmüş fabrikaya adımınızı attınız. Ortam gürültülü. Yapılacak işler gırla. Masaya oturdunuz.