1. Dit is zorgelijk. Patricia Bruijning onderzoekt Corona op middelbare scholen. In reactie op @ginnymooy verwijst zij naar een Zweeds onderzoek waaruit zou blijken dat schoolkinderen niet de motor zijn van de epidemie. Maar: het Folkhälsomyndigheten zelf zegt over dit onderzoek:
2. “The title is a bit misleading. It is not a direct comparison of the situation in Finland to the situation in Sweden. This is just a report and not a peer-reviewed scientific study. This was just a quick situation report and nothing more.” Folkhälsomyndigheten=RIVM in Zweden
3. Dit n.a.v. onderstaande kritiek, genoemd in het door @mlipsitch gedeelde artikel time.com/5899432/sweden…, waarin staat: "This is not the only case where Swedish officials have misrepresented data in an effort to make the situation seem more under control than it really is."
4. Volgens dat Times artikel: "The report also compares Sweden to Finland for March through the end of May and wrongly concludes that the ”closing of schools had no measurable effect on the number of cases of COVID-19 among children.” M.a.w. de conclusie klopt niet. En:
5. "As testing among children in Sweden was almost non-existent at that time compared to Finland, these data were misrepresented; a better way to look at it would be to consider the fact that Sweden had seven times as many children per capita treated in the ICU during that time."
6. Concluderend: het gaat dus om een misleidend ("fake") overheidsonderzoek, kennelijk om een beleidskeuze te rechtvaardigen in Zweden, dat nu ook in Nederland opduikt en zou kunnen worden gebruikt om hier openstelling van middelbare scholen te rechtvaardigen. @Jopinie@LodewijkA
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. Waarom doet het kabinet nog niets terwijl de ziekenhuizen vol liggen en de besmettingen oplopen? Het antwoord is te vinden in vDissel's technische briefings aan de TK. Dit is een link naar alle relevante citaten: containmentnu.nl/van-dissel-gro…. Hieronder enkele 'highlights':
2. Kortom: we "investeren" in immuniteitsopbouw onder de bevolking en dat is nodig om: (1) de kwetsbaren te beschermen ("cordon sanitaire"), (2) het virus te remmen om de maatregelen straks weer "wat af te tunen", en (3) de werking van het vaccin (het "vergezicht") te versterken
3. En dat verklaart weer onze strategie, i.e. kwetsbaren beschermen en zorg niet overbelasten. Die biedt dan de ruimte om te spelen met de infectiedruk en zo immuniteit op te bouwen in de periode totdat de zorg weer overbelast is (nu dus). Indammen is dan slechts een "maatregel".
Draadje over openstelling scholen en testen van scholieren zonder klachten:
1. Het VO kan na de zomer weer grotendeels het normale programma draaien (zonder 1,5m) aldus @hugodejonge mede o.b.v. het OMT-advies van 23 juni waarin staat dat:
2. “dit het risico op overdracht van het virus vergroot en dat dit kan leiden tot verspreiding van het virus” maar “dat dit een aanvaardbaar risico is wanneer het wordt afgewogen tegen de evident negatieve effecten van schoolsluiting of de beperkte openstelling van het onderwijs”
3. Minister en OMT benadrukken dus het belang van melding besmettingen door school en toepassen van triage. Hiermee wordt de verantwoordelijkheid bij de school, verzorgers en kind gelegd en dat is gevaarlijk: besmette kinderen voelen zich vaak prima, willen chillen, sporten etc.
Draadje. 1. Nu breekt mijn klomp. Premier Rutte zei gisteren in de TK in reactie op @LodewijkA: "Ik weet niets van een toespraak over groepsimmuniteit, die heb ik niet gehoord." Dan is hij kennelijk zijn "Herd immunity in our time" toespraak op TV van 16 maart vergeten ...
2. Zie rijksoverheid.nl/documenten/toe…
In die TV-toespraak zegt hij letterlijk: "dat we in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen. Dat moet ik uitleggen."
3. En "Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Met groepsimmuniteit bouw je (...) een beschermende muur om hen heen. Dat is het principe. Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen (...)"