Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ'da Rus barış gücü güçlerini konuşlandırmaya karar verdiler.
Bu da doğrulandı, zira iki ülke arasında anlaşma imzalandığı ve Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a bağlı özer bir yönetim olacağı ve söz konusu koridorların açılacağı konusunda da uzlaşmaya varıldı.
Ermenistan; Ağdam, Gazah, Kelbecer ve Laçin'den çekilecek. Diğer noktalarla ilgili bilgi yok. Azerbaycan'ın kurtardığı bölgedeki Ermeni nüfusa ilişkin bir madde de yok. Barış gücü tüm Karabağ'a değil, iki taraf arasındaki sınır bölgelerine konuşlanacak.
Arkadaşlar gerçekçi olmak gerekir. Rusya'nın, Azerbaycan'a tüm Karabağ'ı alma yolunu açık tutması mümkün değildi. Bugünkü helikopter olayını iyi okuyun lütfen. Hal böyle iken Azerbaycan ile Nahçıvan ve dolayısıyla Türkiye arasındaki koridor çok önemli. Enerji ve ticaret açısından
Türkiye'nin bölgede barış gücü barındırıp barındırmayacağına dair farklı kaynaklar farklı bilgiler geçiyor. O yüzden şimdilik bu konuyu teyitsiz kabul etmek yerinde olacaktır. Ki hayati bir husus değil bence.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Anlaşmada Nahçivan'a koridor var. Üstelik bu koridor kara veya hava koridoru olarak belirtilmemiş. Ki bu çok iyi, zira buradan, Ermenistan'ın, Azerbaycan (Karabağ)-Nahçıvan arası hava trafiğine de izin vereceği sonucunu çıkarmak mümkün. Ayrıca bu koridor tüm ticari faliyetlere de
izin verecek şekilde görünüyor. Ki bunun önemi açık. Çünkü anlaşmada "bölgedeki bütün iktisadi ve ulaştırma ilişkileri üzerindeki blokajın açılması" olarak tarif edildiği belirtiliyor. Yine koridor çerçevesinde ve karşılıklı anlaşmalarla yeni karayolu inşaa edilecek gibi.
Belki burada sözü edilebilecek başlıca dezavantaj, bu koridorun da, Kuzey'de Ermenistan-Karabağ arasında açılacak koridorunda Rusya kontrolünde olması olabilir. Diğer bir dezavantaj ise Rusya'nın konuşlandıracağı ve 5 yıl görev yapacak olan barış gücü.
Bakan Berat Albayrak, sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktığını/bırakacağını açıkladı. Açıklamayı, Instagram hesabından paylaştı. Henüz resmi kurumlardan konuya ilişkin bir beyanat olmadı.
Açıklama doğru sanırım. Zira Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayan Twitter hesabından aşağıdaki tweeti attı:
Berat beyin ve bakanlığın hesabındaki tüm tweetler silinmiş, Meda sekmesindekiler hariç. Bir de böyle bir görsel var. Hesapları -resmi- olanlar da dahil, hacklenmiş olabilir.
ABD basını Biden'ın kazandığını geçti. Trump 20 Ocak'a kadar Başkanlık koltuğunda oturmaya devam edecek. Bakalım Trump nasıl bir açıklama yapacak. Trump pozitif bir açıklama yapmazsa, ABD'de kargaşa çıkacaktır. Bu yüzden şu an Trump üzerinde yoğun baskı olduğunu düşünüyorum.
Benim, "Trump kazanır" söylemim de çöp olmuş gibi görünüyor. Atış serbest.
Trump ekibi: Pazartesi günü seçimdeki usulsüzlükleri mahkemeye taşıyacağız.
Bu arada saldırının IŞİD tarafından yapıldığını sanmıyorum.
Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, saldırıyı "İslamcı terörist eylem" olarak nitelendirdi ve saldırganlardan birisinin IŞİD sempatizanı olduğunu açıkladı.
Mesud Barzani, son dönemlerde PKK ile artan gerilime ilişkin açıklama yaptı ve PKK'yı, Kuzey Irak'taki yönetimle tersleşmemesi için uyardı.
Barzani: Kürtler arası savaşı haram kıldık ve bundan gurur duyuyoruz. Ancak bunun suistimal edilmesini kabul etmeyiz ve sessiz kalmayız.
Barzani: Bazı kesimlerin Kürdistan’ın geleceğini ipotek altına alma girişimleri ve Kürdistan Bölgesi’nin meşru egemenlik hakkını tehdit etmeye hakkı yok ve Kürdistan halkına meşru olmayan bir iradenin dayatılması kabul edilemez.
Barzani, PKK'nin Erbil ile Bağdat arasında yapılan Şengal Anlaşması'na saygı göstermesi gerektiğini söyleyerek, "Kürdistan bölgesi halkına karşı tehlike unsuru olarak silah ve güç zoruyla işgal ettikleri bölgeleri boşaltmalılar" dedi.
Aşağıdaki floodda genel olarak lityum kaynakları, çıkartılması süreci, bu kaynakların yoğun bulunduğu ülkeleri ele almıştık. Bu yazımızda, lityum kaynaklarını Bolivya özgülünde ele alacağız. Umarım okurken keyif alırsınız.
Bolivya’nın sahip olduğu lityum rezervleri konusunda birbiriyle çelişen çeşitli raporlar mevcut. Ancak birçok raporun üzerinde uzlaştığı verilere göre Bolivya, 19 ila 21 milyon ton lityum rezervine sahip. Bolivya yönetimi ise dünya lityum rezervlerinin% 70'ine sahip olduğunu
iddia ediyor ve en iyimser tahminle, Salar de Uyuni'de 140 milyon ton lityum olduğunu iddia ediyor. Her halükârda Bolivya’nın, dünya lityum rezervi sıralamasında zirveye oynamasını sağlayacak denli büyük rezervlere sahip olduğu açık gibi.