Σε σχέση με τα F35.
Είναι αεροπλάνα που αλλάζουν το τρόπο αεροπορικών επιχειρήσεων.
Όμως... (1)
Δεν πρέπει να βιαστούμε. Κατανοητά τα παράθυρα ευκαιρίας όσον αφορά τη δημόσιονομική πειθαρχία που μας παρέχονται εξαιτίας πανδημίας. Οι παραδόση όμως έξι αεροσκαφών εντός του 2021 με πλήρη επιχερησιακη ικανότητα τουλάχιστον ένα χρόνο μετά δεν ανατρέπει δραστικά τις ισορροπίες(2)
Το ίδιο και με τα Rafale. Η άμεση ενίσχυση και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να περιορίζεται σε 6 μεταχειρισμενα εντός του 2021 με πλήρη επιχερησιακη ετοιμότητα ομοίως ένα χρόνο μετά (3)
Σύνολο δηλαδή 2 νέων τύπων αεροσκαφών 6+6 εντός 2021. Απομένουν ταυτόχρονα 12 rafale για παραλαβή το αργότερο εντός διετίας από την αρχική άφιξη και 12-18 F35 τα οποία θα πρέπει και αυτά σε έναν λογικό χρόνο να έχουν παραληφθεί (4)
μιας και μοίρα 6 αεροσκαφών δεν μπορεί να επιτελέσει ουσιαστικά κανένα έργο, ούτε αυτό της διατήρησης της μίνιμουμ επιχερησιακης ικανότητας των ιπταμένων της (5)
Δεν μου είναι απολύτως κατανοητά λοιπόν τα περι δημοσονιομικου παραθύρου ευκαιρίας όταν αμέσως μετά το κλείσιμο αυτού θα πρέπει να παραλάβουμε 12+ 12 με 18 αεροσκάφη(6)
Πόσο μάλλον όταν στο ίδιο διάστημα και βάση εξαγγελιων πρέπει να έχουμε πληρωμές για φρεγάτες, πληρωμες/παραλαβές νέων πυραύλων/πυρομαχικών, παραλαβές nh90, mh60r, upgraded F16, p3, τορπιλων, χωρίς τα υπόλοιπα που πρέπει να τρέξουν (7)
Κυρίως όμως. Θεωρώ ότι με εύκολες και επιπόλαιες αναλύσεις ποντάρουμε στο που θα κάτσει η γεωπολιτική μπίλια πριν αυτή κάτσει (8)
Ποντάρουμε δηλαδή στην διατήρηση της απαγόρευσης πρόσβασης της Τουρκίας στα F 35. Δεν γνωρίζω με τι δεδομένα και με τι εγγυήσεις. Δεν περιμένουμε καν να κάνει το επόμενο λάθος όπως θα ήταν
ενδεχομένως η προμήθεια su35. (9)
Σε μια τυχόν εξομαλυμενη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας η ύπαρξη των F35 στο ελληνικό οπλοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για την αποδέσμευση τους και στην Τουρκία. Δεν θα πάρουν 18 ή 24. Θα πάρουν 80-100 (10)
Και γενικά βλέπω μια κατάσταση αουα. Αμυντική συμφωνία με Γαλλία σαν αντάλλαγμα των belharra. Οκ. Δεν παίρνω τα πλοία. Παίρνω όμως ραφαλ και fos και όπλα. Πάλι 2 δις+ μαζεύονται (11)
Mh60r ετοιμοπαραδοτα από τα πλεονάσματικα διαβάζαμε πάμε έως το 2025??? Rafale άμεσα διαβάζαμε ας πάρουμε 6 πρώτα ο Θεός το 2021 γιατί η παρλι κλωτσάει. Δεν μπορώ να καταλάβω δύο νέους τύπους μες το 2021 από 6 αεροσκάφη. Γενικά δεν καταλαβαίνω επί του παρόντος το μάστερπλαν(12)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ένα θέμα που δεν έχει θίγει αρκετά, μάλλον καθόλου, είναι οι εγγενεις περιορισμοί της κλάσης freedom, αποτέλεσμα της μεγαλοφυιους ιδέας, για εν μέρει υιοθέτηση και χωρίς ενδελεχή μελέτη και ένταξη στο δόγμα επιχειρήσεων του usn, "του ναυτικου των 50 κόμβων". (1)
Στους περιορισμούς που η σχεδίαση των lcs επιφέρουν στις mmsc θα χρησιμοποιηθεί η εξής παραδοχή βασισμένη στα στοιχεία που η ίδια LM έχει παραθέσει. Ότι η κλάση mmsc διατηρεί την ίδια υδρ/μικη σχεδίαση και το ίδιο σύστημα προωσης με της lcs, τουλάχιστον στην διαμόρφωση της ΣΑ (2)
Με εκτόπισμα 4300 τόνων η κλάση mmsc sa βασισμένη σε σχεδίαση κύτους ημιυδρολισθησης, βασίζεται σε σύστημα προωσης CODAG μέγιστης ισχύος ~85MW (2 diesel αθροιστικά 12,8 MW, 2 αεριοστροβιλοι αθροιστικά 72MW) με κατάληξη σε 4αδα waterjets
Για λόγους σύγκρισης η εκτοπίσματος (3)
Αγαπημένη ιστορία από τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το πρόγραμμα των Lcs. Η ιστορία αφορά την κλάση Independence της austal και όχι τις Freedom που ως γνωστόν γ@μουν και δέρνουν(1)
Ανάμεσα σε ατελείωτες, δοκιμές, δίαιτες για πιάσουν τα πλοία τις προδιαγραφές και διάφορα μαντουμαρισματα το 2015 τα σκάφη έπρεπε να περάσουν και αξιολόγηση "Surface self defense". Μεταφράζω από την έκθεση αποτελεσμάτων (2)
"Σε μια περίπτωση η δόνηση από τις βολές του 57mm ξεκούμπωσε μια κάρτα δικτύου, αχρηστεύοντας την πλοήγηση από την γέφυρα και αναγκάζοντας το πλήρωμα να πλοηγησει το πλοίο από εναλλακτική θέση. Σε μια άλλη περίπτωση, η χρήση του όπλου, (3)