Türkiye'nin Arabistan, BAE, Mısır vb ile karşı karşıya getiren ABD politikalarıydı. Kaşıkçı cinayetinin bu ülkede tertiplenmesi ve sonrasında yaşananlar, Türkiye'nin Mısır'da İhvan'nın yanında durup Sisi ile ters düşmesi vb ABD-İsrail tarafından ustaca yürütülen bir süreç oldu.
Peki neden? Çünkü bu suretle Arap ülkeleri İsrail karşısında yalnız bırakılmış oldu, buna bir de bu ülkelere yönelik "Türkiye tehdidi" eklenmiş oldu. Hal böyle olunca ve dışarıdan da baskı uygulanınca Arap devletleri bir bir İsrail'e yanaştı.
İsrail, Arap devletleri frenleyebilmek/dengeleyebilmek adına Türkiye'ye duyduğu ihtiyaçtan kurtuldu. Bu aynı zamanda İsrail ile at başı şekilde Türkiye'yi destekleyen ABD'nin, tüm enerjisini İsrail'i desteklemek için harcayabilmesini mümkün kıldı. İsral biricik partner oldu.
Arap ülkeleri ve İsrail ile ters düşürülen, Suriye'ye sürüklenip Rusya ile baş başa bırakılan, ABD'nin bölgedeki temel müttefiki olma konumu tehdit altına giren Türkiye böylece ABD'nin YPG sürecine dilediğince karşı duramayacaktı, istenen buydu.
Türkiye'nin yalnızlaştırılması, içeride ekonomik kötü gidiş ve dış müdahale ile birleşince, Türkiye'yi daha agresif bir dış siyaset izlemeye ve cephe artırmaya sürükledi. Bu da örneğin Akdeniz'de başka bir tablonun belirmesine kapı araladı. Türki cephelerden birine odaklandığında
diğer cephelerden sıkıştırıldı. Bütün bunlar olurken İsrail, Arap ülkeleri ile normalleşmeye ve bölgenin enerji hub'ı olmaya başladı. Sadece enerji konusunda değil, Beyrut limanındaki patlama ile birlikte Hayfa'nın önem kazanmasıyla ticaret/lojistik alanında da değer kazandı.
Bu arada İsrail-Yunanistan-Mısır-BAE-GKRY ittifakı ile Türkiye sıkıştırıldı. Buna, ABD ve Fransa da dahil oldu. Bütün bunlar, şimdi Türkiye'yi, geçmişteki durumdan daha çetrefilli ve eli zayıf şekilde ABD ile ilişkileri düzeltmeye/tavizlere zorluyor.
Artık bölgede İsrail öne çıkartılmış, Arap ülkelerinin İsrail'e yönelik "tehdit" olmaları durumu büyük oranda ortadan kaldırılmış olunca, ABD Türkiye'yi yeniden bu ülkelerle öpüştürüp barışmaya zorluyor. Zira Ortadoğu'da istediği nizamı kurup Çin ve Rusya'ya odaklanmak istiyor.
Suudi Arabistan'a ve Mısır'a dair son dönemki açıklamalar/adımlar bu bağlamda anlam kazanıyor. Ancak Türkiye, bugün artık değişen bir dünya gerçekliği içinde Çin ile ekonomik ilişkilerini büyütmüş, Rusya ile şartların dayatması nedeniyle istemsizce de olsa bazı alanlarda
(Nükleer santral, enerji nakil hatları vb) işbirliği kurmuştur. Bu bakımdan yeni sürece uyumu çok sancılı olabilir. Zira çoklu bir taraf seçme dayatması ile muhatap durumda.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Anlaşmada Nahçivan'a koridor var. Üstelik bu koridor kara veya hava koridoru olarak belirtilmemiş. Ki bu çok iyi, zira buradan, Ermenistan'ın, Azerbaycan (Karabağ)-Nahçıvan arası hava trafiğine de izin vereceği sonucunu çıkarmak mümkün. Ayrıca bu koridor tüm ticari faliyetlere de
izin verecek şekilde görünüyor. Ki bunun önemi açık. Çünkü anlaşmada "bölgedeki bütün iktisadi ve ulaştırma ilişkileri üzerindeki blokajın açılması" olarak tarif edildiği belirtiliyor. Yine koridor çerçevesinde ve karşılıklı anlaşmalarla yeni karayolu inşaa edilecek gibi.
Belki burada sözü edilebilecek başlıca dezavantaj, bu koridorun da, Kuzey'de Ermenistan-Karabağ arasında açılacak koridorunda Rusya kontrolünde olması olabilir. Diğer bir dezavantaj ise Rusya'nın konuşlandıracağı ve 5 yıl görev yapacak olan barış gücü.
Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ'da Rus barış gücü güçlerini konuşlandırmaya karar verdiler.
Bu da doğrulandı, zira iki ülke arasında anlaşma imzalandığı ve Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a bağlı özer bir yönetim olacağı ve söz konusu koridorların açılacağı konusunda da uzlaşmaya varıldı.
Bakan Berat Albayrak, sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktığını/bırakacağını açıkladı. Açıklamayı, Instagram hesabından paylaştı. Henüz resmi kurumlardan konuya ilişkin bir beyanat olmadı.
Açıklama doğru sanırım. Zira Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayan Twitter hesabından aşağıdaki tweeti attı:
Berat beyin ve bakanlığın hesabındaki tüm tweetler silinmiş, Meda sekmesindekiler hariç. Bir de böyle bir görsel var. Hesapları -resmi- olanlar da dahil, hacklenmiş olabilir.
ABD basını Biden'ın kazandığını geçti. Trump 20 Ocak'a kadar Başkanlık koltuğunda oturmaya devam edecek. Bakalım Trump nasıl bir açıklama yapacak. Trump pozitif bir açıklama yapmazsa, ABD'de kargaşa çıkacaktır. Bu yüzden şu an Trump üzerinde yoğun baskı olduğunu düşünüyorum.
Benim, "Trump kazanır" söylemim de çöp olmuş gibi görünüyor. Atış serbest.
Trump ekibi: Pazartesi günü seçimdeki usulsüzlükleri mahkemeye taşıyacağız.
Bu arada saldırının IŞİD tarafından yapıldığını sanmıyorum.
Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, saldırıyı "İslamcı terörist eylem" olarak nitelendirdi ve saldırganlardan birisinin IŞİD sempatizanı olduğunu açıkladı.
Mesud Barzani, son dönemlerde PKK ile artan gerilime ilişkin açıklama yaptı ve PKK'yı, Kuzey Irak'taki yönetimle tersleşmemesi için uyardı.
Barzani: Kürtler arası savaşı haram kıldık ve bundan gurur duyuyoruz. Ancak bunun suistimal edilmesini kabul etmeyiz ve sessiz kalmayız.
Barzani: Bazı kesimlerin Kürdistan’ın geleceğini ipotek altına alma girişimleri ve Kürdistan Bölgesi’nin meşru egemenlik hakkını tehdit etmeye hakkı yok ve Kürdistan halkına meşru olmayan bir iradenin dayatılması kabul edilemez.
Barzani, PKK'nin Erbil ile Bağdat arasında yapılan Şengal Anlaşması'na saygı göstermesi gerektiğini söyleyerek, "Kürdistan bölgesi halkına karşı tehlike unsuru olarak silah ve güç zoruyla işgal ettikleri bölgeleri boşaltmalılar" dedi.