Koronan esiintyvyys on nyt Helsingissä suunnilleen sama kuin New Yorkissa ja kasvaa nopeammin. Mutta homma saataisiin siellä helposti haltuun, jos jaksaisitte edes muutaman viikon elää kuten me täällä elämme vuoden päivät. Ketju newyorkilaisten arjesta:
Aluksi: Kaupungit ovat monin tavoin hyvin erilaisia, enkä tietenkään kannata New Yorkin toimien omaksumista Helsinkiin sellaisenaan. Muista maista ja kaupungeista voi kuitenkin saada perspektiiviä omaan menoon:
Työt: Etätöitä tekevät suunnilleen kaikki siihen kykenevät maaliskuusta ainakin ensi kesään. Työpaikoilla on oireseulontaa ja maskipakko paitsi jos on oma työhuone. Kokouksia ei pidetä kasvotusten. Itse olen maaliskuun jälkeen tavannut osaa tiimistäni livenä pari kertaa puistossa
Koulut: Syksyllä osa oppilaista on käynyt koulussa, mutta moni käy etäkoulua. Pienilläkin maskit. Torstaina julkiset koulut laitettiin kiinni kun testipositiivisia tuli yli 3% (Hki nyt 4.6%). Kyseenalaista IMO: kouluissa on testattu paljon ja vähän tapauksia (maskien ansiota??).
Talous: Aivan totaalisen kuralla. Turisteja ei ole, raflat ja kaupat ihan PA. Monessa firmassa rekrykielto. Paljon työttömyyttä, ja työttömyyskorvaus on pieni ja tulee jos tulee. Moni on muuttanut pois, nuoret vanhempien nurkkiin. Hirmuisia leikkauksia edessä.
Sosiaalinen elämä: Ihmiset eivät juurikaan tapaa toisiaan sisätiloissa, värjöttelemme ulkona. Meidän kaveripiirissä ei vietetä yhdessä aikaa sisällä ollenkaan. Onneksi meillä on patio ja kaverilla piha, siellä nähdään pienellä porukalla. Sisällä pistäytyessä maski naamalla.
Ravintolat: Auki nyt vain klo 22 asti. Sisätilat avattiin pari kk sitten, mutta 25% normi-ihmismäärästä, yhteystiedot joka seurueelta, maskipakko aina jos ei istu pöydässä. Mutta tälle halutaan loppu. En tunne ketään, joka söisi tai joisi sisätiloissa. Terasseilla istutaan.
Liikunta: Kuntosalit on olleet pari kk auki: rajoitettu ihmismäärä, maskipakko, ilmanvaihto. En silti tunne ketään, joka uskaltaa käydä salilla. Viime viikon tartuntojen nousun takia on isot vaatimukset laittaa salit täysin kiinni. Muutkin harrastukset enimmäkseen kiinni.
Maskit: Kaikissa julkisissa sisätiloissa, liikenteessä jne. maskipakko jota totellaan 95%. Joka kaupan ym. ovessa: No mask, no service. Myös kadulla 70-90% maski naamalla, myös jos on hiljaista. Vahva konsensus siitä, että maskeja käyttämällä suojaamme koko yhteisöä.
Juhlat: Kiitospäivää ja joulua vietetään perhepiirissä - jotkut sukuloivat, mutta sitä paheksutaan laajalti. Häät ym. on enimmäkseen peruttu rokotteeseen asti.
Matkustus: Ison sakon uhalla New Yorkiin ulkomailta tai muista kuin naapuriosavaltioista tulevan pitää rekisteröityä, ja jos ei ole negatiivista testiä tullessa ja 4 päivän karanteenin jälkeen, 14 päivän karanteeni. Pistokokeista huolimatta tätä on kuitenkin vaikea valvoa.
Testaus: PCR-, pika- ja vasta-ainetestausta ilmaiseksi, pisteitä kaikkialla, ei tartte syytä tai lähetettä. Joskus jonoja. Seulontatestausta yliopistoissa, kouluissa, jne. Tartunnan saaneelle palveluita ja mahdollisuus hotellikaranteeniin. Jäljitystä yritetään mutta haasteellista
Ohjeiden noudatus: New Yorkin hot spotit ovat republikaanien ja konservatiivisten uskonnollisten yhteisöjen alueita, joissa ohjeita ja varovaisuutta ei noudateta kun virukseen ei uskota. Tämä kiristää ilmapiiriä. Muuten hyper-monikulttuurinen kaupunki yllättävänkin yhtenäisenä.
Odotukset: Talvesta tulee raskas ja ankea, rokotetta rukoillaan. Kaikki arvelee, että pyhien jälkeen joudutaan vielä täyteen lockdowniin, mutta kaupunki yrittää reagoida nopeasti ja nyt ollaan varuillaan. Harmittaa jos on pakko taas sulkea meidän labra.
Hopeareunuksia: Kun kaikkien elämä on omassa naapuristossa ja moni on vaikeuksissa, on syntynyt uutta yhteisöllisyyttä. Naapureita autetaan ja ihmiset yrittävät pitää läheisistään huolta. Paikallisia firmoja ja työntekijöitä yritetään tukea.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Tuuli Lappalainen

Tuuli Lappalainen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tuuliel

4 Oct
Happy to share our new preprint, led by @silvakasela & UCSF's Stephanie Christenson! We analyzed genetic and non-genetic factors affecting the expression of COVID-19 relevant genes in the large airway epithelium, leveraging respiratory disease cohorts.🧵: medrxiv.org/content/10.110…
Back in March, we realized with lung disease collaborators that we have very relevant data on our hands: bronchial epithelium RNA-seq from lots of pre-COVID samples from 3 cohorts. Could this inform how COVID-19 risk factors affect molecular and cellular processes of infection?
We discovered that expression of ACE2 increases with obesity & hypertension - known COVID risk factors - in addition to previously known smoking. Reassuringly, we confirm that ACE2 increase with inflammation is driven by a truncated, non-binding isoform, as recently reported.
Read 11 tweets
1 Oct
Vahva lukusuositus - selkeytti omaakin ajattelua: Miksi korona leviää eri tavalla kuin influenssa, miten supertartuttajat luovat sattumalle ison roolin, ja kuinka suuri käytännön merkitys on supertartuntojen ehkäisyllä ja jäljityksellä. Lyhyt ketju: theatlantic.com/health/archive…
Koronan saaneista n. 70% ei tartuta ketään toista! Suurin osa tartunnoista tulee harvoilta supertartuttajilta: virusta ehkä erittyy enemmän, ja tarvitaan myös paljon kontakteja. R-luku on keskiarvo joka ei kuvaa tätä viruksen käyttäytymistä. Influenssa leviää tasaisemmin.
Supertartunnat ovat kaksiteräinen miekka: epidemia voi leimahtaa nopeasti jos paha supertartustilanne sattuu kohdalle. Onnella on merkitystä. Toisaalta onni suosii sitä, joka valppaasti vähentää supertartutustilanteiden todennäköisyyttä ja kokoa, ja jäljittää ne tehokkaasti.
Read 6 tweets
10 Sep
In addition to my main GTEx thread, I’d like to highlight some of the work & companion papers from my lab by these awesome folks: @skimhellmuth @silvakasela Margot Brandt, @EinsonJ, @EliseScience @stephanecastel. Image
The cell type work in GTEx was led by @skimhellmuth who, together with @francoisaguet, computationally estimated the enrichment of 64 cell types in all GTEx samples & mapped cell type interacting eQTLs and sQTLs for 7 cell types. science.sciencemag.org/lookup/doi/10.… science.sciencemag.org/content/369/65…
Cell type composition is really a key factor for expression variation across tissues. We show that cell type interaction QTLs resolve multiple eQTLs for the same gene, and the improved resolution adds many new GWAS colocalizations. Image
Read 12 tweets
10 Sep
Very happy and proud to present: The GTEx papers. This set of 15 papers published today describes the final phase of this 10-year effort, providing the genomics community an atlas of genetic regulatory variants and a deep dive into the biology behind it. sciencemag.org/collections/ge…
In the main paper, co-led with @francoisaguet and @KArdlie, we introduce the data set of eQTLs and sQTLs in cis and trans from >15K samples from 49 tissues, analyze functional mechanisms, tissue- and cell-type specificity, GWAS interpretation, and more. science.sciencemag.org/content/369/65…
GTEx data resources including visualizations is available in @GTExPortal, dbGap/ANVIL, UCSC & elsewhere. We also put quite a bit of effort into making the main paper supplement readable & useful. It is LONG though - a TON of work went into this paper!
Read 6 tweets
26 Aug
Lentoaseman tilanne on järkyttävää tunarointia kaikilta osapuolilta: @valtioneuvosto @TimoHarakka @KristaKiuru AVIt @THLorg @rajavartijat @Finavia. Suunnitelmia ei ole, ratkaisuja ei synny, aikaa kuluu, epidemia kasvaa. Pää hajoaa, tätä lukiessa: hs.fi/kotimaa/art-20…
Hallitus lupasi kansalaisille ottaa kevään virheistä opiksi. On anteeksiantamatonta saamattomuutta, että elokuussa on lait ja käytännöt levällään. Mutta kun on tilanne päällä, niin keskitytään HS-jutun kuvaamien akuuttien ongelmien ratkaisuun. Tässä muutama ilmainen neuvo:
Epidemia ei odota, se kasvaa eksponentiaalisesti ja jokainen päivä on kallis. Kun tulee uusia ohjeita (vihdoin) tulee, sovitaanko @THLorg, että niiden täytäntöönpanossa ja jakelussa ei jatkossa odoteta 10 päivää, kuten elokuun karanteeniohjeiden kanssa?
Read 9 tweets
7 Aug
Koronatestejä on kehitetty nopeasti, myös Suomessa, ja ne tuovat aivan uusia mahdollisuuksia kohdistettuihin seulontoihin, joista maailmalla intoillaan epidemianhallinnan keinona. Mutta lupia testien käytölle ei saa koska THL:ssä ollaan lomilla.
Onko joltakin jäänyt sisäistämättä, että olemme keskellä maailman suurinta kriisiä sitten toisen maailmansodan? Kuinka monen henki, terveys, työpaikka ja koulunkäynti vaarannetaan sillä, että lomia ei viitsitä järjestää niin, että luvitusprosessi pyörii pikavauhtia?
Suomi on innovatiivinen korkean teknologian maa jossa pitäisi voida tuhansia vuosia vanhojen karanteenimenetelmien lisäksi tai jopa sijasta käyttää uutta tekniikkaa epidemian hallintaan. Mutta emme kai ole rakentaneet yhteiskuntaa, joka on tähän liian kankea ja laiska?
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!