Protestoların olağan hale geldiği ülkede, özellikle son günlerde polisin göçmenlere yönelik sert tutumu, eylemlerin giderek daha radikal bir hal almasına neden olacak gibi.
İran, 5 önemli nükleer kadrosunu kaybetti. Bugünkü özellikle önemliydi, çünkü bu alanda sembol bir isimdi. Şimdi sorulması gereken, bu isimlere nasıl ulaşıldı, neden bu suikastler peş peşe geliyor.
ABD ve İsrail, bu suikastler ile esasta üç amaca ulaşmayı hedefliyorlar: 1- İran'ı hazır olmadığı bir savaşa çekmek. 2- İran'ın bu suikastlara etkin yanıt verememesi nedeniyle ülke içinde yönetimi hedef alacak bir tepkinin gelişmesuve bunun radikalleşip
ülke içindeki liberal kesimleri hedef alması. Bu suretle bir iç karışıklık oluşması ve saldırı için zemin oluşması. 3- Ülkedeki muhalefete, iktidarın korkulacak kadar güçlü olmadığını göstermek.
Türkiye'nin Arabistan, BAE, Mısır vb ile karşı karşıya getiren ABD politikalarıydı. Kaşıkçı cinayetinin bu ülkede tertiplenmesi ve sonrasında yaşananlar, Türkiye'nin Mısır'da İhvan'nın yanında durup Sisi ile ters düşmesi vb ABD-İsrail tarafından ustaca yürütülen bir süreç oldu.
Peki neden? Çünkü bu suretle Arap ülkeleri İsrail karşısında yalnız bırakılmış oldu, buna bir de bu ülkelere yönelik "Türkiye tehdidi" eklenmiş oldu. Hal böyle olunca ve dışarıdan da baskı uygulanınca Arap devletleri bir bir İsrail'e yanaştı.
İsrail, Arap devletleri frenleyebilmek/dengeleyebilmek adına Türkiye'ye duyduğu ihtiyaçtan kurtuldu. Bu aynı zamanda İsrail ile at başı şekilde Türkiye'yi destekleyen ABD'nin, tüm enerjisini İsrail'i desteklemek için harcayabilmesini mümkün kıldı. İsral biricik partner oldu.
Anlaşmada Nahçivan'a koridor var. Üstelik bu koridor kara veya hava koridoru olarak belirtilmemiş. Ki bu çok iyi, zira buradan, Ermenistan'ın, Azerbaycan (Karabağ)-Nahçıvan arası hava trafiğine de izin vereceği sonucunu çıkarmak mümkün. Ayrıca bu koridor tüm ticari faliyetlere de
izin verecek şekilde görünüyor. Ki bunun önemi açık. Çünkü anlaşmada "bölgedeki bütün iktisadi ve ulaştırma ilişkileri üzerindeki blokajın açılması" olarak tarif edildiği belirtiliyor. Yine koridor çerçevesinde ve karşılıklı anlaşmalarla yeni karayolu inşaa edilecek gibi.
Belki burada sözü edilebilecek başlıca dezavantaj, bu koridorun da, Kuzey'de Ermenistan-Karabağ arasında açılacak koridorunda Rusya kontrolünde olması olabilir. Diğer bir dezavantaj ise Rusya'nın konuşlandıracağı ve 5 yıl görev yapacak olan barış gücü.
Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ'da Rus barış gücü güçlerini konuşlandırmaya karar verdiler.
Bu da doğrulandı, zira iki ülke arasında anlaşma imzalandığı ve Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a bağlı özer bir yönetim olacağı ve söz konusu koridorların açılacağı konusunda da uzlaşmaya varıldı.
Bakan Berat Albayrak, sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktığını/bırakacağını açıkladı. Açıklamayı, Instagram hesabından paylaştı. Henüz resmi kurumlardan konuya ilişkin bir beyanat olmadı.
Açıklama doğru sanırım. Zira Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayan Twitter hesabından aşağıdaki tweeti attı:
Berat beyin ve bakanlığın hesabındaki tüm tweetler silinmiş, Meda sekmesindekiler hariç. Bir de böyle bir görsel var. Hesapları -resmi- olanlar da dahil, hacklenmiş olabilir.
ABD basını Biden'ın kazandığını geçti. Trump 20 Ocak'a kadar Başkanlık koltuğunda oturmaya devam edecek. Bakalım Trump nasıl bir açıklama yapacak. Trump pozitif bir açıklama yapmazsa, ABD'de kargaşa çıkacaktır. Bu yüzden şu an Trump üzerinde yoğun baskı olduğunu düşünüyorum.
Benim, "Trump kazanır" söylemim de çöp olmuş gibi görünüyor. Atış serbest.
Trump ekibi: Pazartesi günü seçimdeki usulsüzlükleri mahkemeye taşıyacağız.