Geceyi defter değeriyle kapatalım. Borsaya ilk girdiğim zamanda anlamıyordum. PD / DD 1’den nasıl düşük olabiliyor diye.. #peterlynch reisin dediği gibi defter değeri kurmaca mı gerçek mi iyi sorgulamak gerekir. Bilanço ve dipnotlar defter değerinin aynasıdır.
Öz sermayede en gerçek unsur ise nakit ve nakit benzeri kalemidir. Nakit ve nakit benzeri kalemi dışında kalan tutarlar irdelenebilir. Örneğin; Bir üretim hattının değeri 4 milyon TL yazılabilir fakat çok eski teknolojili bir üretim hattı ise belki de çok daha azdır değer.
Stoklar..
Değeri azalacak veya tarihi geçecek ürünler mi ? Ya da modası geçecek ürünler mi sorgulanmalı ?
Marka değeri, patentler abartılmış mı ? Ya da daha mı az değerlenmiş ? Türk Hava Yolları veya Coca-cola gibi bir markanın değeri ne kadar olabilir ?
Bir şirketin satın aldığı kuruluşlar.. Peştemallıklar (manevi değerler)..
25 milyona alınan yeni bir şirket elden çıkarılmak istense kaça satılabilir ?
Anlamak bir o kadar zor.. Manevi değerleri toplam varlıkların neredeyse yarısı olan şirketlere soru işareti koymak gerekir.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bugün sizlere geçen hafta ikinci kez okuduğum #PeterLynch reisin #Borsayıyenmek kitabını @InvestorSwedish'in hazırladığı infografiklerle ve karikatürler yardımıyla özetleyeceğim. @Scala_Kitapci Güzel çeviri için teşekkürler.
Soğuk iklimde yaşayanların çok iyi bildiği gibi kış elbet bir gün gelecek. Dondurucu soğuklara her zaman hazırlıklı olmak gerekecektir. #winteriscoming
Borsada da aynı şekilde her zaman hayat günlük gülistanlık olmayacaktır. Ayı piyasalarının her zaman geleceğini bilmemiz, ona göre hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor.
Günlük fiyat hareketlerinden daha çok büyük resme odaklanmamız gerektiğini bize hatırlatıyor Peter.