Bugün sizlere geçen hafta ikinci kez okuduğum #PeterLynch reisin #Borsayıyenmek kitabını @InvestorSwedish'in hazırladığı infografiklerle ve karikatürler yardımıyla özetleyeceğim. @Scala_Kitapci Güzel çeviri için teşekkürler.
Soğuk iklimde yaşayanların çok iyi bildiği gibi kış elbet bir gün gelecek. Dondurucu soğuklara her zaman hazırlıklı olmak gerekecektir. #winteriscoming
Borsada da aynı şekilde her zaman hayat günlük gülistanlık olmayacaktır. Ayı piyasalarının her zaman geleceğini bilmemiz, ona göre hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor.
Günlük fiyat hareketlerinden daha çok büyük resme odaklanmamız gerektiğini bize hatırlatıyor Peter.
Büyük resimde ise ABD özelinde Hisse senetlerinin tahvillere göre 3.5 kat daha fazla getiri sağladığını görüyoruz. Dot com krizi, 2008 Mortgage krizi vb. birçok savaş, kriz ve olaylara rağmen...
Hisse senedi seçmenin biraz bilim biraz sanat biraz da angarya olduğunu belirten Lynch kitabında herhangi birinin dozunu kaçırmanın da tehlikeli olduğunu vurgulamıştır.
Eğer gelecek bilançoya bakılarak okunabilseydi matematikçiler ve muhasebeciler bugün en zenginler olurdu..
İşin bilim kısmı ise;
- artan satışlar ve karlara odaklı,
- makul bir hisse fiyatı,
- düşük borç seviyesi,,
- şirket hisse geri alımlarından oluşmaktadır.
Hisse seçiminin sanat kısmını ise bilançodaki verilerin harmanlanarak geleceği yorumlamak olduğundan bahseden Lynch, işin angarya veya çok çalışma kısmında ise yıllık 700 şirket raporu okuduğundan, buna ek olarak da yılda 200 şirket ziyaretinde bulunduğundan bahsetmiştir.
Şirket ziyaretlerinde CEO'lara Lynch'in sorduğu en kritik soru ise "aynı sektörde etkilendiğiniz başka şirketler var mı ?" sorusudur. Peter Lynch bu taktikle birçok şirket keşfetmiş ve şirketlere yatırımlar yapmıştır.
Peter Lynch, kazanç grafiklerinin incelenerek hisse seçiminde bir fırsat yakalanabileceğini belirtmiştir.
Hisse fiyatı kazanç eğrisinin altında ise ucuz olduğunu belirten Lynch, bu noktalarda alım fırsatı olabileceğini vurgulamıştır.
Karların hareketiyle birlikte hisse fiyatının hareketi de benzer yönlü olacaktır. Eğer tersi yönde bir hareket oluyorsa muhtemelen satmamız gerekmektedir.
Örnek olarak Google'ı inceleyen Swedish investor Google'ın yıllık büyümesinin %25 olduğunu hisse fiyatının, F/K 25 bandının altına düştüğü kısımlarda ucuz olduğunu #PeterLynch ilkelerine göre ifade etmiştir.
Burada benim keşfettiğim bir şeyi sizlerle paylaşayım. @tradingview göstergelerinde Peter Lynch F/K bandları bulunmakta yıllık büyüme hızına göre sizlerde veri girip Peter Lynch gibi kazanç eğrilerinin durumuna göre hisselerin ucuz pahalı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Peter kötü sanayilerdeki iyi kuruluşlara bayılmaktadır. Çünkü bir sanayideki tam hakimiyetin rekabetten daha sağlıklı olduğunu düşünmektedir. Sektörün en büyük neredeyse tekeli olan kurumun çoğu masrafları en düşüktür, bugünlere tasarruflarla gelmişlerdir. İşçileri özverilidir.
Başarısız sanayilerdeki başarılı kuruluşlar bu yüzden Peter Lynch'in favorileri olmuşlardır.
Kitabında birçok ilkeye ve örneğe yer veren Peter'dan aldığım en önemli ders ise ortaokul çocuklarının yapmış olduğu deneyden geldi.
Ortaokul'daki çocukların hocası tarafından kurgulanan Borsa oyununda çocuklar grup grup ayrıldılar. Her gruba 250.000 sanal para verildi.
Bir portföyde en az 10 hisse olması ve bunlardan en az birisinin yüksek temettü verilmesi istendi. Ayrıca çocuklar hisseyi seçerken şirketin ne iş yaptığını açıklamak zorundaydılar. Şirketin ne ürettiğini veya sağladığı hizmeti söyleyemezlerse hisseyi alamıyorlardı.
Portföylerinin başarısı birçok Wall Street yatırımcısından daha iyiydi. Tabii ki gerçek para gibi değil fakat #WarrenBuffet ve #PeterLynch efsanelerinin dediği gibi şirketin ne iş yaptığını anlamadan kesinlikle yatırım yapmayın.
Ve son olarak Yunanistan gibi bir ülkenin GPD'sine eşit bir fonu yöneten Lynch, fon yöneticilerinin elinde hisseler çok ucuzken para olmadığını, bütün hisselerin fiyatları yüksekken fonlarda bir sürü para olduğunu belirtmiştir.
Hisse fiyatları düşerken panik yapıp fon yöneticilerinin hisselerini satması için talimat geçmeyin... Fon yöneticilerini paranın en çok lazım olduğu zamanda yüzüstü bırakmayın..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Geceyi defter değeriyle kapatalım. Borsaya ilk girdiğim zamanda anlamıyordum. PD / DD 1’den nasıl düşük olabiliyor diye.. #peterlynch reisin dediği gibi defter değeri kurmaca mı gerçek mi iyi sorgulamak gerekir. Bilanço ve dipnotlar defter değerinin aynasıdır.
Öz sermayede en gerçek unsur ise nakit ve nakit benzeri kalemidir. Nakit ve nakit benzeri kalemi dışında kalan tutarlar irdelenebilir. Örneğin; Bir üretim hattının değeri 4 milyon TL yazılabilir fakat çok eski teknolojili bir üretim hattı ise belki de çok daha azdır değer.
Stoklar..
Değeri azalacak veya tarihi geçecek ürünler mi ? Ya da modası geçecek ürünler mi sorgulanmalı ?