TV3 estrena programa sobre patrimoni. En principi, bé. A favor. Es tracta d’una mena de concurs en què cal triar el “monument favorit dels catalans”.

(fil...)
Per no donar massa llibertat, però, ells d’entrada et fan una tria prèvia. I d’aquí ja, si de cas, després, tu vota.
D’aquesta tria en surten 12 monuments candidats. La cosa, en síntesi, està així:

Conjunts grecs/romans: 2
Monestirs, esglésies i catedrals: 6
Castells: 2
Modernisme: 2

Destrempada total. Més del de sempre.
Quan hi grates una mica, veus que al darrera hi ha Sapiens, i llavors ja ho entens tot. El programa no és res més que passar al format televisiu el concurs que la revista ja va fer el juliol d’enguany.
Al juliol, explicava Sapiens, va demanar a un jurat que confeccionés una llista dels 10 monuments més emblemàtics del país “tenint en compte les diferents èpoques històriques i la representativitat territorial”. 10 monuments que, deien, “permeten resseguir la nostra història”.
Els monuments escollits finalment llavors van ser (tatxan, tatxan!): Empúries, Tàrraco, Sant Pere de Rodes, Poblet, Miravet, la Seu Vella, Cardona, la Pedrera i l'Hospital de Sant Pau. Els reconeixeu, oi? 10 dels 12 d'ara, efectivament.
No hi havia cap “monument” anterior al VI aC. Tampoc cap “monument" iber (ja és mala sort!) entre els escollits.
Ara han ampliat a 12, calia afegir-ne dos més (ara sí, ara sí!!!!) però (ai las! mecatxis!) tampoc hi ha hagut sort: els dos nous afegits han estat (agafeu-vos, que és del tot sorprenent...)... una altra església i una altra catedral. Sorpresa!!!!!!!!!!
Això, per altra banda, entre moltes altres mancances, forats i oblits. “Tenint en compte les diferents èpoques històriques i la representativitat territorial” deien. Ja. Ha. I els collons del Pare Sant...
Es reafirma, novament, el que ja sabíem, el què per a alguns és emblemàtic i el què no ho és. Intuïm, també, les més que possibles raons d’això.

Això sí: grecs i romans que no faltin. Que no ens faltin mai. Que, potser, si algun dia ens faltessin, ens agafaria un algu...
M’abstindré de comentar-ho més, tot i que de ganes no en falten. Penso que tot plegat, per a qui tingui tan sols una mica de perspectiva, sensibilitat i de coneixements bàsics, es comenta sol.
Simplement apuntar que es tracta d’una cagada, certament, monumental: primer de Sapiens i ara, en joint-venture, també de TV3.
Veient el llistat de membres del comitè que en el seu moment va triar els deu primers (ignoro qui ha afegit els dos últims...), però, s’entén tot. No pas pels qui hi són, valga’m Déu! Benvinguts siguin i ben posats estaven!
Sinó pels que no hi eren, pels que hi podrien (i haurien de) haver estat tot complementat aquests, per tal de poder proporcionar una visió correcta de la cosa.
“Emblemàtics”, diuen... “de les diferents èpoques”, diuen... “la nostra història”, diuen... En fi. País... Ignorants...

(i fi del fil...)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with David G. i Rubert 🎗

David G. i Rubert 🎗 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DavidGarRubert

29 Dec 20
Existeix un molt mal costum en arqueologia protohistòrica, dels #Pirineus cap a baix: quan no tenim prou dades arqueològiques (cosa que no és pas infreqüent) rellegim la #Ilíada. El dia que deixem de fer això, farem millor la nostra feina.

(fil...)

#protohistòria #protohistory Image
Generacions de protohistoriadors han viscut obnubilats per la devoció malaltissa (i molt masculina i testosterònica, també convé dir-ho...) que sentien vers la imatge dels herois aqueus i troians foten-se castanyes a cor que vols a peus de les muralles d’#Ilion,
(...) Image
i han desenvolupat la seva recerca, moltes vegades, aplicant als jaciments arqueològics una mirada a través d’aquest prisma.

En realitat, d’aquest problema no se’ls pot culpar del tot a ells, ja que historiogràficament enfonsa les seves arrels en circumstàncies diverses,
(...) Image
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!