Existeix un molt mal costum en arqueologia protohistòrica, dels #Pirineus cap a baix: quan no tenim prou dades arqueològiques (cosa que no és pas infreqüent) rellegim la #Ilíada. El dia que deixem de fer això, farem millor la nostra feina.

(fil...)

#protohistòria #protohistory Image
Generacions de protohistoriadors han viscut obnubilats per la devoció malaltissa (i molt masculina i testosterònica, també convé dir-ho...) que sentien vers la imatge dels herois aqueus i troians foten-se castanyes a cor que vols a peus de les muralles d’#Ilion,
(...) Image
i han desenvolupat la seva recerca, moltes vegades, aplicant als jaciments arqueològics una mirada a través d’aquest prisma.

En realitat, d’aquest problema no se’ls pot culpar del tot a ells, ja que historiogràficament enfonsa les seves arrels en circumstàncies diverses,
(...) Image
com per exemple la conformació moderna d'un imaginari ancestral inventat pels #nacionalismes català i espanyol des del segle XIX o la pròpia i complicada història política de #Catalunya i #Espanya al llarg del segle XX.
(...) Image
Però això no treu que, en termes pràctics, hagi produït més vegades del que fora recomanable una reconstrucció de la #protohistòria si més no distorsionada, quan no directament, a voltes, falsa.
(...)

#protohistory Image
Ens encanta imaginar que, en la nostra protohistòria, els conflictes es dirimien a la manera d’#Homer, en combats singulars entre els respectius herois campions nacionals de cada bàndol.

Com a la primera escena de Troia, la peli, vaja: ho resolem entre tu i jo, i xip-xap!
(...) Image
I, en consonància amb això, s’ha arribat a afirmar que, en molts casos, “guerres” pròpiament dites no n’hi havia, llavors, a casa nostra, ni setges, i que existien armes de 1a (les dels “herois”: espases, escuts...) i de 2a (menyspreades i no utilitzades per ells...).
(...) Image
Però l’#arqueologia és tossuda i, si ets prou sincer amb tu mateix i mires de ser un bon professional, la cosa, finalment, no s’aguanta per enlloc.
(...)

#Archaeology Image
A les terres de l’actual #Catalunya, la 1a #guerra documentada amb prou precisió està datada en contextos de la 1a edat del Ferro (VII-VI aC), a #Alcanar. Estigué prou planificada i tingué un cert caràcter de #setge.
(...)

#war #siege #Catalonia #Earlyironage #1erferro #hillfort Image
I no es va resoldre amb cap mena de combat heroic patateru, sinó a base, sobretot, d’utilitzar tàcticament una arma essencial des de sempre a la #Mediterrània: la #fona.
(...)

#Mediterranean #sling #slingshot Image
Milers i milers de còdols prèviament triats, amb unes dimensions i pes concret, van volar continuadament sobre les muralles i torres de la gran residència fortificada de Sant Jaume, fins que aquesta finalment va caure.
(...) Image
La fona, tan menyspreada per tants protohistoriadors com una “simple arma de pastors” (ai, David...), fou en realitat una #arma sempre essencial en els exèrcits de l’antiguitat.

Potser que deixem descansar la Ilíada, que ja toca (o que la llegim millor...).
(...)

#weapon Image
I, sí, per si algú s’ho pregunta: també entre els exèrcits grecs i romans. Una altra cosa és que a alguns no els agradi sentir-ho...

(...i fins aquí) Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with David G. i Rubert 🎗

David G. i Rubert 🎗 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DavidGarRubert

29 Dec 20
TV3 estrena programa sobre patrimoni. En principi, bé. A favor. Es tracta d’una mena de concurs en què cal triar el “monument favorit dels catalans”.

(fil...)
Per no donar massa llibertat, però, ells d’entrada et fan una tria prèvia. I d’aquí ja, si de cas, després, tu vota.
D’aquesta tria en surten 12 monuments candidats. La cosa, en síntesi, està així:

Conjunts grecs/romans: 2
Monestirs, esglésies i catedrals: 6
Castells: 2
Modernisme: 2

Destrempada total. Més del de sempre.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!