2020'yi de yedik. Ya da o bizi yedi sanki :). Yıllar geçse de unutmayacağımız, aklımızın ucundan bile geçmeyecek şeyler yaşadık.
Toplumsal olarak çok zorlandık halen de çok zorlanıyoruz. Ama sahip olduklarımızın da kıymetini bilme şansı yakaladık.
+++
Sıkıldık bunaldık, hatta kimimiz kayıplar verdi. Bizler evimizde oturduk ama bazıları canını ortaya koyarak mücadele etti. Minnettarlığımızı anlatmaya kelimeler yetmez.
Ama öyle veya böyle tünelin sonunda ışık göründü nihayet. Umarım beklediğimiz aydınlıktır :)
+++
Toplumsal olarak yaşadıklarımızın yanında borsamız ise büyük bir kötümserlikten tam tersi bir iyimserliğe hızlı bir geçiş yaptı.
Benim yıllar sürmesini beklediğim ve umduğum yükselişler son 2 ay içinde oldu. Alabildiklerimden dolayı sevinsem de aklım halen alamadıklarım da.
+++
Peki matematiksel olarak baktığımızda nasıl başladı nasıl bitti benim için.
Geçen yıl kapanışta portföyümün değeri 409 bin lira idi. Mart ayında yeni eklemelere rağmen 315 bine kadar geriledi ve hatta neredeyse toplamda zarar bölgesine geçecekti. Ay sonlarındaki durumu:
+++
Dolar ve altına göre benzer performanslar sergilerken bir anda fark, dramatik bir şekilde arttı ve Ayşe teyzenin maskarası olduk. Hatta araba alanlar bile bize akıl verdi.
Bu arada son günlerde Ayşe teyzeye ulaşamıyorum, telefonlarıma cevap vermiyor. Haberiniz var mı? :)
+++
Neyse gelelim matematiksel verilere isterseniz:
- Portföy 409.000 liradan 1.160.000 liraya yükseldi. Peki nasıl oldu bu iş?
- Toplamda 270.000 lira anapara eklemesi yapmışım. Bunun 100.000 lirası kredi idi. Ben ise 170.000 lira ekleme yapmışım.
+++
- Yeni alınan hisselerden 130.000 lira kardayım.
- Geçen seneden devreden hisseler ise 351.000 lira kar etmiş. Devreden hisselerin değer artışı da %86 oluyor bu durumda.
- 270.000 lira nakitin yanında sattığım bazı hisselerden gelen nakit ve 15.500 lira temettü ile yeni alımlar yaptım.
- Bir yıl içerisinde sadece 6 defa satış butonuna basmışım. Buna karşılık 218 defa alım yapmışım.
- Alınan hisseler ve ortalama maliyetleri ise şu şekilde:
+++
Yatırımlarım anlamında benim için çok verimli bir yıl oldu. 2021 ise hepimiz için öncelikle sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bereketli bir yıl olur inşallah.
Hepinize iyi seneler ve iyi tatiller
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
- #TUPRS fiyatı da maliyeti geçtiği için portföyde kırmızı kalmadı.
- Kredi ile aldığım hisselerin sanal portföye göre performansı ise kendini göstermeye başladı. Krediyi kapattığım taktirde elimde 20.000 lira kar kalır. Ama tabiki devam :)
Mevcut portföyümü 4 yıl önce bugün alsaydım şimdiye kadar neler olurdu. Portföyün değerini her yıl sonu hesaplayarak bir grafik çıkardım. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Öncelikle portföyü paylaşayım ki hesaplamalar şeffaf olsun.
+++
Bazen enflasyon var diye bu tür yatırımlar yapılmaz deniyor. Fakat porföyü 27 aralık 2016'da alsaydık ve her yıl aynı gün değerini hesaplasaydık sonuç ne olurdu.
Not: Temettüler ile yeniden hisse ALINMAMIŞTIR.
2018 yılında bir düşüş olsa da başlangıç noktasına göre %245 değer kazanmış. Bu da yıllık ortalama %25 bileşik getiri demektir.
Not: Düzeltilmemiş fiyatlarla hesaplama yapılmıştır.
4. 2 yeni şirket var. Böylece toplam 11 şirket oldu. #ARCLK farklı bir sektorden şirketim olsun diye ucuzken aldım. #TOASO ise #FROTO'ya yüklenmek yerine ekledim.
+++
5. Portföy geçen aya göre %34,6 büyüdü. Fakat bu büyümenin ciddi bir kısmı eklenen kredi.
6. Altın bazında %31,4 dolar bazında ise %33,9 büyüdü.
Temettü nedir? Borsadaki şirketlerin temettü dağıtma işlemleri nasıl ve neye göre oluyor?
Kısaca anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım kendimce.
Hazırsanız başlayalım:
1-Öncelikle hisse senedini aldığınız şirket kar amacıyla kurulmuş bir işletmedir. Yani amacı ticari faaliyetlerinden kar elde etmektir . Elde edilen kar ise şirketin büyümesi için harcanabilir veya ortaklara dağıtılabilir.
2-Dağıtılan bu kara #temettü denir ve tüm ortaklar bundan hisseleri oranında istifade eder. Temettü dağıtılıp dağıtılmayacağına, ne kadar ve ne zaman ödeneceğine şirketlerin genel kurulları karar verir. Bu durum tamamen şirket stratejisi ile alakalıdır.
Arkadaşlar, çok fazla bu işe nasıl başladınız tarzında sorular geliyor dm'den. Ben de burdan kendi yaşadıgım süreci bir tweet serisi olarak paylaşayım istedim. Tabiki yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
1-Öncelikle borsaya 30 yasında #THYAO hissesi alarak girdim. Öncesinde 5-6 yıllık bir birikimim vardı. Bu hisseyi almamdaki amaç orta vadede kar edip satmaktı. Ama sonra baktım ki bu iş sürdürülebilir değil. Ben de #uvy araştırmaya başladım. Mantıklı geldi matematiği ve girdim.
2-Önce @TuncayTursucu , @Halil_BUHUR , @lattedenborsaya gibi tecrübeli arkadaşların portfoylerini, bloglarını yazılarını falan inceledim. Bütün bunlar ışığında bir portföy hazırlamaya karar verdim.