Tråd om ekonomisk ojämlikhet.

Fattigdom och ojämlikhet i länder som Sverige är svåra begrepp att diskutera. Här kommer en tråd där jag ska försöka lyfta några saker jag tycker är viktiga.

Delvis inspirerad (och lite irriterad) av @mattias_neo’s artikel i frågan.
Först, det egentligen inte artikeln sig som irriterar mig det är att diskussionen om fattigdom ligger så långt borta från verkligheten. Det är inte Mattias fel.

Jag vill börja tråden där. Ekomonisk utsatthet, fattigdom är aldrig uthärdligt för den som lever i det. >>
Om man aldrig på riktigt upplevt ekonomisk utsatthet, att ständigt oroa sig för pengar, att aldrig riktigt komma ikapp tillräckligt för att spara eller planera sig ur situationen, då vet man inte hur det är.

Det är en okunskap jag unnar alla människor. >
Att slippa den ständiga oron, att aldrig riktigt ha valet eller friheten att välja något annat än det billigaste alternativt, det mest nödvändiga. Att aldrig ha råd att välja det mest ekonomiska alternativet, som att köpa en nyare bil som inte går sönder hela tiden...
...att teckna ett ett långsiktigt billigare familjeabonnemang istället för kontantkort, att storhandla och tjäna på massrabatter. Att hela tiden lappa och laga, hitta nödlösningar man egentligen inte vill ha.

Låt oss vara ärliga, pengar ger frihet. Iaf till en en gräns.>
> Vad gränsen är skiljer sig från individ till individ, från situation till situation, från land till land. Det är olika i olika faser i livet. Det är olika var man bor. Men oavsett, att vara fattig suger. >
Ingen förtjänar att leva med den oron som ekonomisk utsatthet skapar.

Det finns massa olika anledningar till att människor är fattiga. Nästan ingen är fattig på grund av lathet, jag tror inte inte många har valt det utav fri vilja. Det borde vara en utgångspunkt.
Jag inledde med att det är svårt att diskutera fattigdom och ojämlikhet för vi pratar nästan alltid om olika saker. Dessutom är synen på jämlikhet den stora ideologiska skiljelinjen som delat Europa i århundraden. Allt blir politiskt och ifrågasatt. Det är synd. >>
Men jag tror, om vi kommer förbi teoretiska diskussioner och dogmatiska klamrandet kring övergripande begrepp, och lyckas bena ner samtalet till verkligheten, till kronor och ören, till blöjor och avgifter i kollektivtrafiken, då går det att diskutera. Och det måste vi...
Så vad är då denna fattigdom? Hur ska den mätas, när är man "fattig" hur mäter man "klyftor" och precis som artikeln jag började med diskuterade, är ojämlikheten eller själva fattigdomen som är problemet. Kan man ens definiera något av det? >>>
Det är inte svårt att sätta definitioner för vad man menar med fattigdom. Problemet är att alla har olika definitioner. Begrepp som "relativ fattigdom" är värdelösa för att förstå ekonomisk utsatthet. Artikeln ovan använder ju den förvirringen för göra sin poäng >>
"Relativ fattigdom" mäter hur många som hamnat långt efter den mittersta inkomsten. Alltså, fattigdomsgränsen flyttas beroende på vad de andra i landet tjänar.

Om de flesta i landet blir rikare, ökar "relativ fattigdom" även om även de fattigaste ökat sina inkomster. >>
Detta tycker högern oftast är ett dåligt mått. De har som regel också lättare att acceptera att de rikare blir rikare, det behöver inte innebära att de fattigare blir fattigare. "Relativ fattigdom" är i första hand ett mått på OJÄMLIKHET. Inte fattigdom.
Problemet har dock varit att vänstern pratat om att fattigdomen ökat (den relativa) och högern har svarat med att den har minskat (den absoluta). Så dum har den politiska diskussionen om fattigdom och ojämlikhet varit (och det är inte ens en överdrift). På riktigt.
Ju sämre diskussion, desto sämre politik. Om alla ansträngde sig att inte bara förstå verkligheten, utan även vad sina motståndare tror och tycker, då skulle vin ha större chans att göra landet bättre. Och när det inte sker, då kan det gå så här, utan att det syns >
Snittinkomsten för den rikaste tiondelen av befolkningen ökade med över 200tkr per år mellan 2006 och 2018, en ökning med nästan 40%.

Inkomsten för den fattigaste 1/10 ökade med 13t och ligger 2018 fortfarande under 100.000 per år.

Detta är efter skatt.
De 10% med de lägsta inkomsterna har knappt sett någon ökning alls under väldigt lång tid. Under den borgerliga regeringens 8 år tjänade man tom mindre än man gjorde 2006 när de fick makten. Man fick en hundralapp mindre i månaden är sista året med Persson.

(I dagens priser)
Detta, nettoinkomsten utveckling för olika inkomstgrupper, olika familjeförhållanden, kön, ursprungsland osv. det borde man diskutera och förhålla sig till.

Det är ETT mått, en aspekt. Här tycker jag att vi har misslyckats totalt. Jag återkommer med andra aspekter i morrn.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Staffan Landin

Staffan Landin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @staffanlandin

21 Oct 20
Det blev en enorm spridning på gårdagens tråd om hur lätt det är att sprida desinformation (tot över 600k visningar). Visar hur viktigt många tycker att det är.

Ska vi titta vad några av personerna som omnämndes i tråden gjorde under gårdagen?

(Ny tråd)
Så igår skrev jag om hur Jens Ganman medvetet valde en skärmdump (på den enda bildruta han kunde hitta i SVTs 25 min livsändning som kunde misskreditera SVT) för att felaktigt påstå att SVT sagt att "Läraren provocerade fram sin egen halshuggning". Detta fick stor spridning. >
De som nådde flest med sin delning av lögnen var riksdagsmannen Jan Ericsson Ubbhult (m), Lars Beckman (m) och några andra konton på den extrema högerkanten.

Ericsson Ubbhult försvarade först skriverierna men uppgav mot slutet av dagen att SVT nog inte hade sagt så trots allt. >
Read 17 tweets
20 Oct 20
Om ni fortfarande undrar hur uppenbara lögner och falska nyheter, faktiskt kan fungera som påverkansverktyg - ta en titt på svenska Twitter.

Här ett realtidsexempel med årets svensk som lögnare och nyttiga idioter i riksdagen som superspridare.

(Tråd)
I fredags mördades en fransk lärare för att han under en lektion om yttrandefrihet visat en karikatyrteckning av profeten Muhammed. Image
SVT rapporterar naturligtvis detta i alla sändningar. De beskriver det som ett terrordåd. Som en brutal attack på yttrandefriheten, på läraren. De berättar om att han ska ha halshuggits och att bilder ska ha spridits på nätet.>
Read 17 tweets
3 Sep 20
"My friends, I'll say it clear,
I have no case, without the constitution."
"I've lived - a life that's bull
I traveled, ate and drank on dad’s pay."
Read 16 tweets
5 May 20
Ok förlåt men vi måste, igen, prata om det konstanta flödet av negativa nyheter och okritiskt delande av halvsanningar och öppna obesvarade ledande frågeställningar som är riksdagsledamoten @beckmansasikter's twitterflöde. >
>jag vet att de flesta tröttnat, resignerat över hur lätt han och andra (över hela den politiska skalan) kan komma undan med uppenbart förljugna insinuationer och falska verklighetsbilder. Men jag tycker inte vi har råd med det.

Låt oss titta på ett påstående det gångna dygnet>
> inte för att det bara varit ett påstående, men för att vi ska se strategin genom tweetfloden. För bara sedan tweeten jag pratar om skrevs i går kväll har den som följer Beckmans flöde fått följande rubriker om det svenska tillståndet: >
Read 11 tweets
24 Jan 20
Plockar upp den här tråden.

Dels för att Kvartal har absolut rätt i att vi måste vara noga med fakta, inte politisera verklighetsbeskrivningen.

Men också för att Kvartals granskning är ännu ett oroväckande tecken på erkännande av färg, snarare än faktakoll.

Följ med >
Jumin @johanssonmorgan sammanfattar förra året med denna Tweet:
@johanssonmorgan Om det kan man säga mycket.

En politisk kritik skulle kunna vara att om det inte blev fler ansökningar av att ge skyddsbehövande rätten till familjeåterförening, varför togs rätten bort under tre år överhuvudtaget.

En annan handlar om fakta. Det är det Kvartal lyfter. >
Read 30 tweets
16 Jan 20
Ok, ni kanske är trötta på att höra om alla olika delar i processen mot Donald Trump och alla inblandade. Sätt mig på Mute. För nu tänkte jag berätta om hur nya uppgifter fortsätter att ploppa upp, trots att 'rättegången' börjar när som helst.

Har ni mött Lev Parnas?
Lev Parnas har beskrivits som Rudy Giuliani's medhjälpare. Ibland klient, ibland medarbetare. Det är fortfarande lite oklart. Men Lev och kompanjonen Igor jobbade alltså tillsammans med Rudy i hans Ukraina-kampanj. Den som gjort att Trump ställts inför riksrätt. Lev greps 10 okt.
Lev och Igor greps på flygplatsen med enkelbiljetter till Europa. De misstänks ha mutat (med av donationer) republikanska politiker för att få dem att lobba för att USAs ambassadör i Ukraina skulle sparkas. De inväntar rättegång.

Men igår valde Lev berätta allt för medierna.
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!