Bilançonun 28 no'lu dipnotundan alınmıştır, kafa karışıklığına neden olmaması için tüm kalemleri birlikte paylaşıyorum. Burada gördüğünüz toplam rakam brüt kârı veriyor bize. Bu rakamdan faaliyet giderleri çıkartılarak NFK elde ediliyor.
Bizim günlük takip edebildiğimiz kısmın (pay senedi ve vadeli işlem) brüt kâr içindeki oranı geçen yıl 17%, 2020 yılında 31% iken toplam komisyon gelirlerinin oranı sırasıyla 27% ve 39% olmuştur.
Komisyon gelirlerini (2019-2020 arasındaki fark 443M) ve faiz giderlerini (banka kredileri, para piyasası işlemleri ve finansman bonusu) (2019-2010 arasındaki fark 412M) çıkartırsak diğer gelirler toplamının birbirine denk olduğunu görüyoruz.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
İlk baktığım yer şirketlerin son çeyrek ve son 2 çeyrek gelirlerinin son 4 çeyrek gelirlerine göre değişimidir. Net faaliyet kârını (NFK) kullanıyorum. Burada ne kadar büyük bir gelişim görürsem o kadar önemlidir benim için.
Bu değişimin piyasa değerlerine oranını alıyoruz.
Son iki çeyrek NFK büyümesine baktığımızda #bimas açık ara önde, özellikle son çeyrekteki muazzam büyümenin bunda etkisi büyük. Ama işin içine piyasa değeri girince #sokm bir adım öne çıkıyor, #mgros da ise küçülme var.
Herkes bahsediyor ama nedir bu temettü emekliliği? 10-15 yıl düzenli olarak ideal temettü şirketlerinin hisselerini biriktir ve sonra rahat et, ikinci bir maaş al diyorlar. Gerçekten öyle mi?
Bir akışla birlikte inceleyelim.
İdeal temettü şirketi nasıl olur sorusuna yanıt aramalıyız öncelikle. Bunun tanımını @TuncayTursucu Bey çok açık ve net bir şekilde yapıyor. Aynen aktarıyorum:
- Sektöründe lider olan,
- Her yıl temettü ödeyen,
- Temettü verimi yüksek olan,
- Büyüyen miktarda temettü ödeyen.
Çocuklarımız ve geleceğimiz için temettü yatırımcılığı konusunda @TuncayTursucu Bey'in çok güzel bir yazı dizisi var, okumalısınız.
Şimdi Tuncay Bey'in yazısında değindiği şirketlerden bir tanesini seçip geçmişe dönük bir benzeşim (simülasyon) yapacağım.