המון מחקרים על יעילות חיסונים. המון שיטות.
בואו נעשה סדר.
בשרשור קצר מונגש בעברית 🧵
👇👇👇
המטרה מספר אחת של כל מחקרי היעילות היא להבין באיזה מידה החיסון גורם להגנה בפני הוירוס. הבעיה כמובן שהמון דברים יכולים לגרום להגנה שלא קשורים לחיסון כמו חבישת מסכות, גודל בית האב, המנעות מפעילות מסוימות, וכמובן אם בסביבתך אין תחלואה - אתה פחות חשוף.
בניסוי קליני, אנחנו מגייסים אנשים ונותנים לחלקם חיסון וחלקם פלסבו. המחשב קובע רנדומלית מה כל אחד מקבל והמטרה היא שלא המשתתפים ולא הצוות שהזריק ידע מה הם קבלו. בצורה הזאת אנחנו מנטרלים את ההשפעות החיצוניות, כי בכל קבוצה (חיסון מול פלסבו) אנחנו מצפים שהם יפעלו בערך אותו דבר.
הבעיה בניסוי קליני זה המשתתפים לא בהכרח מייצגים את האוכלוסיה. הם בריאים יותר, בדרך כלל משכילים יותר, יש להם פנאי להתנדב, מוכנים לאמץ טכנולוגיה חדשה וכו׳. זה עשוי לגרום להטיות בתוצאות והיכולת שלנו להשליך (אקסטרפולציה) על כלל האוכלוסיה. לכן רוצים real world data. וכאן ישראל באה.
במדינה יש תנאים מצויינים להבנת האפקט של החיסון. מצד אחד כמות פסיכית של חיסונים ומצד שני תחלואה יחסית גבוהה. יש כאן מערכות דיגיטליות מעולות שפתחו הקופות, המון בדיקות, ומדענים חזקים.
אבל יש בעיה ב real world data. אנחנו לא מקצים רנדומלית אנשים לשתי זרועות ניסוי. אפשר להניח שמי שהתחסן מוקדם יותר עשוי להיות יותר מודאג מקורונה ולכן מלכתחילה לשמור על עצמו יותר או להיות בסביבה כזאת.

בגדול, החוקרים בארץ התכנסו ל-3 שיטות כדי לנסות לנטרל את זה ההטיה הזאת.
1. שיטת ״כללית״ (@RanBalicer): הרעיון הוא להתאים לכל מחוסן ״תאום״ שהוא לא מחוסן. אותו תאום מגיעה מאותם משתנים דמוגרפים, גורמי סיכון, וכו׳. משתני הרקע האלה מסבירים המון מהשונות בין האנשים לגבי הסיכון לקורונה ללא קשר לחיסון. ולכן הבדלי תחלואה בין התאומים מזקקים את השפעת החיסון.
אבל אין מתודלוגיה ללא מגבלות. המגבלה המרכזית בשיטה הזאת היא שאין באמת תאומים. יתכן ויש משתנים שלא הכללנו במודל ואז תהיה קיימת הטייה בין החיסון לבין הסיכון הבסיסי של האדם לחלות בקורונה. זה ה unknown unknowns שלנו.
2. שיטת ״מכבי״ (@KalksteinNir): הרעיון של מכבי הוא לעקוב אחר קבוצת מחוסנים לאורך זמן ולהשוות את התחלואה. כאן הרעיון הוא שבימים הראשונים המחוסן לא מוגן ולכן מהווה קב. ביקורת לעצמו. אם נשווה תלואה בין נניח שבוע+ אחרי החיסון השני לימים לאחר החיסון הראשון נוכל לזקק את השפעת החיסון.
זאת שיטה יפה אבל גם לה יש מגבלה: היא מניחה שגורמי הסיכון נשארים זהים לאורך כל התקופה. אנחנו יודעים שהתחלואה עולה ויורדת בארץ בגלל סגרים ולכן הסיכון בשתי נקודות זמן לא זהות. אנשים גם לא בהכרח מתנהגים אותו דבר לאחר החיסון. חלק למשל פורקים כל עול אחרי החיסון השני וזה מטה את התוצאות.
3. שיטת האוניברסיטאות (@segal_eran, @dvir_a ואני חושב ש @GazitDoron): זה בעצם לא שיטה אחת אלא כמה רעיונות דומים שהבסיס להם היא ההבנה שבישראל הייתה סוג של הקצאה רנדומלית למתן החיסונים. המוני בני 60+ קבלו חיסון בתחילת ינואר בעוד קבוצות גיל אחרות לא קיבלו חיסון. לכן, ....
אם נעקוב אחר קבוצת הגיל של בני ה 60+ לאורך זמן באזור ינואר לעומת קבוצות גיל אחרות ונשווה את ההתנהגויות של שתי הקבוצות בסגרים שונים אז נוכל למדל את השפעת החיסונים. מה שיפה ברעיון הזה הוא שהוא נסמך על דאטה אנונימי לחולטין ואנחנו השתמשנו בשיטה דומה כדי להראות שחיסונים מפחיתים הדבקות
כמובן אין שיטה ללא מגבלות וכאן אחת ההנחות המובלעת היא שהדינמיקה של התחלואה בין קבוצות הגיל היא זהה יחסית ושיעילות החיסון בין קבוצות גיל תהיה זהה וכו׳.
אז מה למדנו?
1 אין ניסוי מושלם.
2 יש המון שיטות לאסוף ידע על העולם. אבל כל שיטה מניחה הנחות מסוימות והמסקנות הם תמיד בכפוף להנחות.
3 יתכן נשמע בשבועות הקרובים על תוצאות שונות לגבי היעילות. זה טבעי והגיוני ואומר שאנחנו עושים חקירה מדעית מעמיקה מכיוונים שונים

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Yaniv Erlich

Yaniv Erlich Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @erlichya

8 Feb
אחת מהשאלות הכי חשובות בחיסון היא האם אנשים שהתחסנו וקבלו קורונה מדבקים פחות! 🔥🔥🔥
שרשור🧵 חדש על המחקר שלנו מונגש בעברית 🇮🇱!
👇👇👇
1. אנחנו יודעים כבר שחלק מהאנשים שקיבלו את החיסון יצאו חיוביים בבדיקת קורונה. אבל אנחנו רצינו לדעת, האם אותם אנשים הם בעלי עומס נגיפי נמוך יותר ולכן פחות מדבקים. הדבר הזה לא נבדק מעולם בחיסוני קורונה ב״עולם האמיתי״ 🧐

2. באופן עקרוני זה אמור להיות קל. @MyHeritage מפעילה את מעבדת הקורונה הגדולה בארץ. אז פשוט אפשר היה לקחת דגימות חיובית, לחלק את זה לקבוצות מתחסנים ולא מתחסנים ופשוט להשוות את כמות הווירוסים בבדיקות ה qPCR, לא? לא.
מיהריטג׳ לא יודעת את הסטטוס החיסוני של הבדיקות. פרטיות.
Read 15 tweets
7 Feb
Can BNT162b2 reduces transmission?
Excited to share our study using real world data.
An encouraging thread 🧵
👇👇👇
Since Dec 20, Israel has rolled a massive COVID19 vaccination program using the BioNTech/Pfizer. The program initially focused on 60+ individuals and then gradually moved to earlier ages. By now, 77% of 60+ received at least one dose! 💪🔥
The Ministry of Health reported that ~31,000 people were tested as positive after receiving at least one jab in various time intervals.

But do we see a lower viral load in these individuals?🧐
Read 17 tweets
9 Jan
ממשלת ישראל 🇮🇱 חשפה שהיא תחלוק עם פייזר ״נתונים סטטיסטים״ לגבי החיסון. סקר קצר בטיווטר מראה שרבים מכם מעוניינים לדעת עוד על פרטיות, שיתוף מידע, וביג דאטה. התחום הזה היה אחד מנושאי המחקר של המעבדה שלי.

אז הנה השרשור🧵.
מתחילים!
👇👇👇
גילוי נאות: אני כותב כאן אך ורק בכובע האקדמי שלי. אין לי שום מידע פנימי לגבי העסקה עם פייזר ואני ניזון רק ממה שאני רואה בכלי התקשורת.
הרבה מהשרשור מתבסס על המאמר שלי ושל @random_walker ב @NatureRevGenet:
nature.com/articles/nrg37…
טוב, עכשיו באמת אפשר להתחיל. אמלק: אני בעד העסקה.
קודם כל נזכיר שהאפשרות לחלוק דאטה היא נשמת אפו של המדע המודרני. איך פיתחו לכם חיסון כל כך מהר? חוקרים בסין רצפו את הוירוס ו*חלקו* את המידע הזה כך שתוך יומיים חוקרים ב NIH יכלו לפתח עם מודרנה את החיסון. אותו כנ״ל להמון מחקרים וטיפולים. צריך למצוא דרך לחלוק מידע ולכבד את הפרטיות.
Read 23 tweets
1 Jan
Israel is now a population-scale lab to one of the greatest experiments. It is going to be very interesting few months from a scientific perspective.
A thread!
🧵👇🧵👇🧵👇
As of yesterday, >10% (~1M) of the population got the first dose of the @BioNTech_Group vaccine (~half of 60+ already got it).

While vaccine distribution is spectacular, covid19 cases raise fast. On top of that, we already have confirmed community transmission of the b.1.1.7🇬🇧🦠 Image
Israel is going to be the first country wide battling ground between the vaccine and the virus. And it is one of the best places to watch such a battle:
- Israel is among the top 10 countries with tests/capita
- Every citizen is part of one of four HMOs. All have #EHR. Image
Read 5 tweets
31 Dec 20
This year was not the best, but I don't think it was the worst one in the last century. So to make some lemonade out of lemons, here is a short thread with the top 5 good things that 2020 brought us, at least in my perspective. Please add yours! 1/7
1. Biology is everywhere. Many people who otherwise could not care less are now fascinated by the immune system, molecular biology, etc. This will create an Apollo effect. New generations of students and talent will come to the field after this pandemic. 2/7
2. Biotechnology is recognized as a real technology. The amazing speed of accomplishing a vaccine captures the imagination of the public and highlights the power of biotech, a fringe endeavor in the world of entrepreneurship. That means more VCs and funding for biotech. 3/7
Read 7 tweets
31 Dec 20
Israel vaccination operation is impressive not just by the per capita level but also in absolute numbers. This chart is not update to date and by now, Israel vaccinated over 800K people. By the end of the week, we are likely to pass the 1M mark (>10%). Image
Another reason for the swift execution is the Israeli attitude of "organized chaos". I visited two vaccine centers. The process focuses on speed rather than bureaucracy. Arrived early? Good. If there is a gap they will try to squeeze you in. End of the day? They will announce
if there are left over vaccines and first comes first served in order to avoid wasting them. The process is super fast and it takes a few minutes to get in and get out. You don't sign bullshit papers by lawyers. The nurse asks you a few questions, jab, zei gezunt and arrivederci!
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!