Θρεντ / Είσαι γυναίκα και αυτό αρκεί
(Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.)
«Γιατί πήγε στο σπίτι του και πόση ώρα έμεινε εκεί; Γιατί δεν αντέδρασε; Καλά, τι πάει να πει ένιωθε μουδιασμένη; Μήπως τα ήθελε και τα έπαθε;»
«Καλά, γιατί βγήκε τώρα να το πει; Μήπως διψά για δημοσιότητα;»
«Μου επιτέθηκε ο ταξιτζής και με παρενόχλησε σεξουαλικά. Πήγα να το καταγγείλω και μου είπαν να κάνω ότι δεν έγινε γιατί δεν έχω αποδείξεις και εντάξει, δεν με βίασε κιόλας.»
«Δεν μπορείς να το καταλάβεις γιατί ως γυναίκα δεν έχεις μαθηματικό μυαλό.»
«Πολλά νεύρα έχεις σήμερα. Μήπως έχει καιρό να σε ικανοποιήσει ο σύντροφός σου;»
«Καλά, είσαι 35 χρονών και δεν έχεις παντρευτεί ακόμα; Πότε θα κάνεις οικογένεια; Στο ράφι θα μείνεις;»
Αν είσαι γυναίκα, ενδεχομένως να έχεις ακούσει τις παραπάνω φράσεις. Οι ανισότητες κι οι έμφυλες προκαταλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας κι έρχονται στην επιφάνεια με την 1η ευκαιρία. Πολλές φορές χωρίς καν συγκεκριμένη αφορμή. Είσαι γυναίκα και αυτό αρκεί.
Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα και όλες τις υποθέσεις που αφορούν βιασμούς και σεξουαλικές ή άλλου είδους παρενοχλήσεις, νιώθουμε καθημερινά τεράστια ευγνωμοσύνη για γυναίκες όπως η Σοφία Μπεκατώρου.
Αλλά και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που ενεργούν αθόρυβα ή μη, και κάνουν τεράστια βήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ισότητα, για να ακουστεί η φωνή τους, για να εκλείψουν για πάντα τέτοια φαινόμενα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, από την ημερομηνία χαρακτηρισμού του Covid-19 ως πανδημίας πέρσι τον Μάρτιο, η γραμμή δέχτηκε ιδιαίτερα αυξημένο πλήθος κλήσεων. Και το 63% των κλήσεων αφορούσε περιστατικά βίας.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν το 1800 αλλά το 2021 στην πολιτισμένη κατά τα άλλα κοινωνία μας… Και μας αφορούν όλους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8/3 σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στον διαρκή αγώνα για επίτευξη ισότητας στα δύο φύλα.
Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει όλες τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν για την ισότητα των δύο φύλων.
Είναι μια ημέρα για να τιμηθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο που με αποφασιστικότητα και θάρρος παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες τους.
ΥΓ: Εδώ θα βρείτε αναλυτικά το άρθρο μας με κάποιες προτάσεις βιβλίων για μικρούς και μεγάλους: blog.dioptra.gr/2021/03/02/pag…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Τι σημαίνει άντρας παλαιάς κοπής, αλήθεια; Γιατί στο δικό μου μυαλό μόνο αρνητικές σκέψεις δημιουργούνται. Βλέπω συνεχώς σχόλια για γυναίκες που δήθεν προκάλεσαν με το ντύσιμό τους, που τα ήθελαν και τα έπαθαν, που κέρδισαν λεφτά από αυτό, που απέσπασαν ρόλους.
Η διαφορά που τους διαφεύγει, και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό, είναι πως το όχι σημαίνει όχι. Δεν είναι κάποιο παιχνίδι εξουσίας. Δεν σημαίνει ναι.
Αν έρθω σπίτι σου και αλλάξω τελικά γνώμη σημαίνει όχι.
Αν θέλω να προχωρήσω με τον ρυθμό μου, σε παρακαλώ σεβάσου το. Αν θέλω να φοράω φούστες και φορέματα γούστο και καπέλο μου. Αν θέλω να βάφομαι από το πρωί ως το βράδυ δικαίωμά μου, ναι. Αν δεν θέλω να γίνω μάνα επίσης δικαίωμά μου. Αν θέλω παιδιά και γάμο, και πάλι δικαίωμά μου.
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και κατά πάσα πιθανότητα δεν με γνωρίζετε. Είμαι ο εκδότης της Διόπτρα.
Σας στέλνω αυτό το μήνυμα τώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, για να σας γράψω μερικά απλά λόγια που σίγουρα γνωρίζετε ήδη. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει, αλλά είμαι βέβαιος −και αισιόδοξος− ότι αν ακολουθούμε τις εντολές των αρχών και των γιατρών, αυτή η δοκιμασία
θα τελειώσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και πάλι τη ζωή μας. Οι εβδομάδες που θα χρειαστεί να μείνουμε μέσα μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά είναι μια μικρή αναλογικά θυσία και, ταυτόχρονα, η καλύτερη επένδυση για το μέλλον.