De 'normalisering' van test/vaccinatiebewijzen als voorwaarde voor toegang tot de samenleving vindt in rap tempo plaats. In de Kamer zijn politici meer uitgesproken dan in het verkiezingsdebat. Daarin laten ze over dit gevoelige onderwerp niet het achterste van de tong zien. 1/8
Zou dit vraagstuk in een functionerende democratie niet juist onderdeel moeten zijn van het verkiezingsdebat? Waar is het concept "informed consent" gebleven? Het gaat hier om belangrijke waarden zoals vrijheid, lichamelijke integriteit, participatie, privacy, gelijkheid...
2/8
Gisteren kwam dit wetsvoorstel online: internetconsultatie.nl/wetsvoorstelte…
"Het wetsvoorstel expliciteert de grondslag om bij ministeriële regeling testbewijzen te kunnen verplichten voor toegang tot sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, restaurants [..]"
3/8
Het uitgangspunt achter de wet is dat iedereen in eerste instantie ziek en gevaarlijk is voor anderen, tenzij hij of zij het tegendeel kan aantonen, aan de hand van de op dat moment geldende regels. De details staan niet in de wet, en kunnen worden aangepast aan de situatie.
4/8
Het maatschappelijk debat hierover heeft echter nauwelijks plaatsgevonden.
Zie ook: ftm.nl/artikelen/publ…
Rutte en De Jonge doen alsof de wet nu 'voor spek en bonen is,' maar zoals Kees van der Staaij ook al zei: dit is niet de juiste volgorde.
Het publieke debat over dit onderwerp wordt ernstig verstoord. Filosoof Ad Verbrugge probeerde de discussie over "intensieve menshouderij" aan te zwengelen in het NRC, maar achteraf werden passages geschrapt. De ombudsman veroordeelde dit schrappen. linkedin.com/pulse/het-nrc-…
6/8
Verbrugge opperde o.a. dat vaccins nog in testfase III zitten, en reflecteerde daarop. Waarom zou die andere kijk op de feiten niet geuit mogen worden? Waar is de ruimte voor gezond debat over maatschappelijke vraagstukken? Waar is de tolerantie voor meningsverschillen?
7/8
Intussen spreekt de oud-baas van de EMA openlijk over druk bij de registratieautoriteit 'to cut corners, basically' bij de beoordeling van vaccins.
.@Trouw maakt karikatuur van IMF rapport: 'De lijn van het IMF volgend, verdient de drastische aanpak van China de voorkeur boven die van de Verenigde Staten.'
Op basis van wat IMF heeft onderzocht kan je die conclusie niet trekken. IMF zegt vooral: slimmere strategie nodig 1/7
Ten eerste heeft het IMF alleen naar macro-economische effecten gekeken. Waardeafwegingen tussen vrijheid/privacy opofferen voor veiligheid, psychologische schade etc. zijn niet gemaakt. Die disclaimer maakt het IMF zelf ook. Dat soort afwegingen zijn voor beleid wel vereist. 2/7
Wat schrijft het IMF wel: 'people feel uncomfortable with resuming mobility when lockdowns are lifted if they
still perceive a considerable risk of contracting or spreading the virus.'
Zolang de angst voor het virus er is (reëel of gepercipieerd), dan schaadt dat de economie 3/7