Στα χωριά της Αρκαδίας, γενικά στην ύπαιθρο, επικρατέστερη είναι η ριζοβελονιά, το ροκοκό, το φιλτιρέ και το ανεβατό. Πολλές φορές, όταν δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα οι γυναίκες έγνεθαν μόνες τους φιλόνημα από πολύ καλή ποιότητα μαλλιού ή σπάρτου, το λεγόμενο στημόνι.
Λαϊκές φορεσιές από αναπαράσταση της Άλωσης της Τριπολιτσάς
Τσεμπέρα-κεφαλομάντηλο-ποδιά: Στη Γορτυνία ως επί το πλείστον ήταν ολόλευκη ή με λουλουδάκια μαύρα και η ποδιά ήταν υφαντή, κεντητή ή χρωματιστή από προβατόμαλλο. Στη Μαντινεία και στις άλλες περιοχές έχουν το κίτρινο, το μελί, το πολύ ανοικτό λαδί πάντα με τον ίδιο διάκοσμο.
Οι ποδιές είναι βαμβακερές σε διάφορες ποιότητες τους αργαλειού ή του εμπορίου. Πλισέ με φραμπαλά ή δαντέλα
Λαϊκή Φορεσιά Κορίνθου
Γιορτινές φορεσιές Ανατολικής Μάνης
Λαϊκή Φορεσιά Χανίων
Σουλιώτισσα
Θρακιώτικη
Φορεσιά Βέροιας
Φορεσιά κυρά-Φροσύνης
Φορεσιά Νάουσας
Φορεσιά Μπουμπουλίνας
Φωτογραφικό υλικό από Αιμιλία Γιαννόπουλου
Ηπειρωτικές φορεσιές
Λαϊκή Μυτιλήνης
Λαϊκή Φορεσιά Σάμου
Νυφική Κέρκυρας
Ανδρική και γυναικεία χωρική
Φορεσιά Ημαθίας
Ξεκίνησα το thread με τις λαϊκές φορεσιές. Όποιος επιθυμεί ας προσθέσει τις φορεσιές ανδρικές και γυναικείες από τον τόπο καταγωγής του.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Στην αρχαία Ελλάδα κάθε Πόλις-Κράτος είχε το δικό της ημερολόγιο, τις δικές της ονομασίες στους 12 μήνες του έτους και τις δικές της εκδηλώσεις - εορτές κατά τη διάρκεια εκάστου μηνός. Οι περισσότερες Πόλεις είχαν υιοθετήσει το Αττικό Ημερολόγιο.
Ο 8ος μήνας ονομαζόταν Ανθεστηριών και υπολογίζετο στο διάστημα περίπου από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου.
Τα Ανθεστήρια ήταν μια τριήμερη εορτή (11,12 και 13 του μηνός) προς τιμήν του Βάκχου.
Η πρώτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομαζόταν Πιθοίγια. Ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι την ημέρα αυτή ανοίγονταν και δοκιμάζονταν για πρώτη φορά οι πίθοι με τον οίνο της χρονιάς. Μαζί με το άνοιγμα των πίθων, υπήρχε η πεποίθηση ότι και οι ψυχές των νεκρών ανέβαιναν στον πάνω κόσμο.
Στις διάφορες περιόδους οι λαοί διατηρούν τις γαστρονομικές τους συνήθειες, αποτελούν άλλωστε την πολιτισμική τους ταυτότητα, αλλά συνθέτουν και μια νέα γαστρονομική κουλτούρα δανείζοντας κάποια στοιχεία μεταξύ τους επηρεασμένοι από την εμφάνισή νέων προϊόντων και ποικιλιών.
Στη Μικρά Ασία η Καθαρά Δευτέρα αποτελούσε την κορύφωση της αποκριάτικης περιόδου και το γλεντούσαν με οικογενειακά τραπεζώματα, πλούσια σε νηστίσιμα εδέσματα. Η ταχινόπιτα, η χαβαριοσαλάτα και η ταραμοσαλάτα θεωρούνταν απαραίτητα.
Εξίσου κι ο ζερντές, βρασμένο ρύζι σε νερό με ζάχαρη και κρόκο ή χουσάφι από ξερά βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και πετιμέζι. Άλλωστε το πετιμέζι υπήρχε σε αφθονία στη Μικρά Ασία και συναντάται σε πολλές συνταγές τους.
Τον Ιούλιο του 2015 ο Χατζηνικολάου με μπλόκαρε για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Φυσικά ανταπέδωσα, ενώ συζητούσαμε στο Twitter για πολλά θέματα. Με έχει ξεμπλοκάρει, μπορώ και διαβάζω τα tweets του. Από εμένα παραμένει ακόμα μπλοκαρισμένος!
Στο blog μου υπάρχει το ιστορικό.
Ο Βαξεβάνης με μπλόκαρε όταν έκανα αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μπλοκαρισμένος και από εμένα. Θαυμάστε τον να γράφει γιατί ο Πέτσας ακολουθεί όμορφες γυναίκες στο instagram!
Η Κάτια Μακρή, η Κάτια Παναγοπούλου όταν δεν είχαν επιχειρήματα με μπλόκαραν κι αυτές. Στα ίσα ανταπόδοση κι από εμένα!
Θα μιλήσουμε για έναν γνωστό παράτυπο μετανάστη, αυτόν που αποκαλείται λαθρομετανάστη, λαθροεισβολέα. Η ιστορία του συγκλονίζει με όσα έζησε ως παιδί στο Αφγανιστάν. Δούλεψε και πέρασε στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.
Είναι κακό, καταδικαστέο να θέλεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου είτε κατάγεσαι από την Ελλάδα είτε κατάγεσαι από το Αφγανιστάν;
Δεν τον καλέσαμε σου απαντούν οι μπατριώτες;
Έλληνες δεν μεταναστεύουν σε άλλες χωρες με καθαρά οικονομικά κριτήρια σε αναζήτηση καλύτερης ζωής;
Α, οι Έλληνες έχουν χαρτιά... και πηγαίνουν όπου γουστάρουν, όπου ποθήσει η καρδιά τους! Είναι ανώτερη φυλή!