Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επικοινώνησε σήμερα τα αποτελέσματα της εξέτασης του θέματος του εμβολίου της AstraZeneca και των σπάνιων θρομβωτικών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί.
Σημειώνω παρακάτω τα σημαντικά σημεία που κρατώ και τι σημαίνουν για την επόμενη ημέρα.
1. Αναφέρθηκαν τα νούμερα που έχουν μέχρι 4 Απρ. Σε 38εκ εμβολιασμούς με το εμβόλιο της ΑΖ σε Ευρωπαϊκή Ένωση & Μ.Βρετανία, δηλώθηκαν 169 περιπτώσεις Cerebral Venous Sinus Thrombosis (CVST) & 53 περιπτώσεις Splanchnic Venous Thrombosis (SVT). Δηλαδή εμφάνιση περιπτώσεων 1:153000.
2. Για τους θανάτους, ανέφεραν ότι μέχρι τις 22 Μαρτίου όπου είχαν 80 περιπτώσεις CVST & 24 περιπτώσεις SVT (σύνολο 104) καταγράφηκαν 18 θάνατοι (δηλαδή ποσοστό θανάτων 17% των θρομβώσεων που αναφέρθηκαν).
Επειδή βλεπω περιμένω ότι κάποιοι θα υπολογίσουν το ρίσκο θανάτου από εμβόλιο ΑΖ με βάση τα νουμερα αυτά, αυτό είναι λάθος. Διότι ο θάνατος από τα περιστατικά αυτά επηρεάζεται άμεσα από τον βαθμό εγκυρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, όπως αναφέρω κ παρακάτω.
3. Αναφέρθηκε ότι οι σπανιες αυτές θρομβώσεις μοιάζουν με μια ανοσολογική αντίδραση, την ΗΙΤ (heparin-induced thrombocytopenia).
Παρακάτω ένα ωραίο βίντεο που εξηγεί τι είναι αυτό.
4. Είναι σημαντικό επίσης να υπογραμμισθεί ότι αυτές οι σπανιες θρομβώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στις πλείστες περιπτώσεις εαν η αναγνώρισή τους (από τα συμπτώματά τους) γίνει έγκαιρα.
Τα συμπτώματα των θρομβώσεων αυτών μπορεί να είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρησμένα άκρα (οίδημα), μελάνιασμα σε άσχετα σημεία με τον εμβολιασμό, επίμονος πονοκέφαλος ή νευρολογικά συμπτώματα.
Εαν κάποιος/κάποια εμβολιασμένος/η παρατηρήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον/την γιατρό του/της για να της παρασχεθεί θεραπεία.
Η προσωπική επαγρύπνηση παίζει σημαντικό ρόλο.
5. Η ειδική επιτροπή του ΕΜΑ συμπέρανε τελικώς ότι πρόκειται για σπάνια παρενέργεια του εμβολίου.
Αυτό σημαίνει άμεση συσχέτιση (σε βαθμό αιτιότητας) με το εμβόλιο και άρα ο εμβολιασμός με ΑΖ θα συνοδεύεται πλεον με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.
6. Ο ΕΜΑ έδωσε οδηγίες στην ΑΖ να κάνει συγκεκριμένες μελέτες και να ερευνήσει εις βάθος την σπάνια αυτή παρενέργεια, για να βγάλει πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα για την εξήγησή τους και την αποτροπή τους.
Ελπίζω ότι αυτές οι μελέτες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΕΜΑ.
7. Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα ΔΕΝ δίνουν κάποια ξεκάθαρη ομάδα πληθυσμού με αυξημένο ρίσκο θρομβώσεων (ηλικία ή φύλο), λόγω του μικρού αριθμών περιπτώσεων και των διαφορετικών περιορισμών που υπήρχαν σε διάφορες χώρες.
Βεβαίως ο ΕΜΑ ανέφερε ότι οι πλήστες περιπτώσεις αφορούσαν γυναίκες, αλλά προφανώς στατιστικά δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί το φύλο ως ρίσκο.
Θεωρώ όμως ότι έπρεπε να δώσει όμως τα νούμερα για να υπάρξει επιστημονική και δημόσια αξιολόγηση. Ευελπιστώ ότι θα το κάνει.
8. Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ΕΜΑ προτρέπει να ΜΗΝ διακοπεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ΑΖ, το οποίο θεωρεί σημαντικό για την καταπολέμηση της πανδημίας και αναφέρει το όποιο ρίσκο σπανιας παρενέργειας είναι συντριπτικά ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το όφελος του εμβολιασμού.
9. Επίσης είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί από όλους μας, ότι το σύστημα της φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί σωστά. Οι παρενέργειες, αν και παρα πολύ σπάνιες, καταγράφηκαν, δηλώθηκαν, εξετάστηκαν και έγινε ενημέρωση.
Η επιστημονική διαδικασία έκανε επιτυχώς τη δουλειά της.
ΥΓ: Σήμερα έσπευσα να καταγράψω μια προσωπική μου επιλογή, πριν την συνέντευξη τύπου του ΕΜΑ, για να μην υπάρχει bias.
Μετα από την συνέντευξη τύπου του ΕΜΑ, η προσωπική μου επιλογή παραμένει η ίδια, και επιβεβαιώθηκε για την ορθότητά της από τον ΕΜΑ.
🗨️Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα εμβόλια COVID19 με βάση το ποσοστό αποτελεσματικότητάς τους;
📺Ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με Ελληνικούς υπότιτλους, που αξίζει να δείτε αν θέλετε να γίνετε λίγο σοφότεροι.
(Λόγω μεγέθους το έκοψα σε 4 μέρη - δίνω όμως κ το link στο τέλος).
Εχθές πήρα πολλές ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολύνεται με κορωνοϊό. Είναι φυσιολογικό; Πόσες τέτοιες περιπτώσεις αναμένουμε;
Η απάντηση στο 1ο ερώτημα είναι ξεκαθαρη: πλήρως αναμενόμενο & φυσιολογικό. Στο 2ο, είναι πιο πολύπλοκη. Επεξηγώ σε θρεντ 👇
Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων (aka αποτροπή συμπτωματικής νόσου) είναι γνωστά απ'τις μελέτες - για την Pfizer είναι 95%.
▶️Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό να μολυνθεί κάποιος, ενώ έχει κάνει το εμβόλιο. Επομένως, γνωρίζαμε ότι είναι πιθανό.
/1
Και βεβαίως αυτή η πιθανότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως πχ:
🔹 η ικανότητα του συγκεκριμένου οργανισμού να παράγει αρκετά αντισώματα
🔹 φάρμακα ή ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό
🔹ο βαθμός έκθεσης κάποιου στον ιό, κτλ.
/2
Επειδή βλέπω ότι ήδη υπάρχει μια κάποια σύγχυση για την ερμηνεία της γνωμοδότησης του ΕΜΑ για το εμβόλιο της ΑΖ, να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο:
1️⃣ Από την αρχή των μελετών μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν 469 αναφορές με θρομβοεμβολικά επεισόδια. Αυτό το νούμερο υπολογίστηκε χαμηλότερο και από τα αντίστοιχα επεισόδια στον γενικό πληθυσμό. Επομένως, συμπέρασμα πρώτο, το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυτά τα επεισόδια. Ξεκάθαρο.
2️⃣ Από αυτά τα επεισόδια που αναφέρθηκαν, κάποια (25) ήταν για δύο εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που λέγονται DIC (7 επεισόδια) και CVST (18 επεισόδια), τα οποία οδήγησαν σε 9 θανάτους.
Για αυτά δεν μπόρεσε ούτε να επιβεβαιωθεί ουτε να αποκλειστεί σύνδεση με το εμβόλιο.
✅ Δε βρέθηκε κανένα τεκμήριο σύνδεσης του εμβολίου με τα επεισόδια θρομβοεμβολισμού.
✅ Τα επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν ήταν πιο συχνά από τον γενικό πληθυσμό.
✅ Αν και δεν έχει αποδειχθεί καμία σύνδεση του εμβολιου με τα επεισόδια θρομβοεμβολισμού, θα προστεθεί σημείωση στο ενημερωτικό φυλλάδιο του εμβολίου για την εμφάνιση αυτών των σπάνιων επεισοδίων ώστε να υπάρχει εγρήγορση για καταγραφή οποιονδήποτε συμπτωμάτων.
⚠️ Το Γερμανικό Υπ.Υγείας έβγαλε αναλυτική ανακοίνωση για την επιλογή παύσης του εμβολίου της ΑΖ. Σημειωστε ότι είναι η μόνη χώρα που δίνει καποιο επιστημονικό σκεπτικό!
Ανακαιφαλαιώνω τα βασικά που αναφέρει:
1️⃣ Έχουν καταγράψει 7 περιπτώσεις θρομβοεμβολισμού, σε συνδυασμό με θρομβοπενία (=μειωμένα αιμοπετάλια) και αιμορραγία [πιο κάτω θα εξηγήσω σύντομα τι είναι αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων και που τον συναντάμε]. Από αυτές τις 7 περιπτώσεις, οι 3 κατέληξαν σε θάνατο.
2️⃣ Τα περιστατικα αυτά βρέθηκαν ανάμεσα σε 1.6εκ εμβολιασθέντες (δλδ εμφάνιση 0.00043% ή 1 στους 229.000 εμβολιασμούς).
3️⃣ Αναφέρουν ότι το φυσιολογικό ποσοστό εμφανισης αυτών των συμπτωμάτων θα ήταν 1 επεισόδιο σε 1.4εκ [εν αναφέρουν που βρήκαν αυτό το νούμερο].
Ο σκληρός πυρήνας των Ευρωπαίων δυστυχώς συνεχίζει με τα ίδια βλακώδη λάθη, τα οποία στοιχίζουν στην εμβολιαστική κάλυψη της Ευρώπης. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους..