⚠️ Το Γερμανικό Υπ.Υγείας έβγαλε αναλυτική ανακοίνωση για την επιλογή παύσης του εμβολίου της ΑΖ. Σημειωστε ότι είναι η μόνη χώρα που δίνει καποιο επιστημονικό σκεπτικό!
Ανακαιφαλαιώνω τα βασικά που αναφέρει:
1️⃣ Έχουν καταγράψει 7 περιπτώσεις θρομβοεμβολισμού, σε συνδυασμό με θρομβοπενία (=μειωμένα αιμοπετάλια) και αιμορραγία [πιο κάτω θα εξηγήσω σύντομα τι είναι αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων και που τον συναντάμε]. Από αυτές τις 7 περιπτώσεις, οι 3 κατέληξαν σε θάνατο.
2️⃣ Τα περιστατικα αυτά βρέθηκαν ανάμεσα σε 1.6εκ εμβολιασθέντες (δλδ εμφάνιση 0.00043% ή 1 στους 229.000 εμβολιασμούς).
3️⃣ Αναφέρουν ότι το φυσιολογικό ποσοστό εμφανισης αυτών των συμπτωμάτων θα ήταν 1 επεισόδιο σε 1.4εκ [εν αναφέρουν που βρήκαν αυτό το νούμερο].
4️⃣ Επίσης υπονοούν ότι η κοινή χρονική εμφάνιση των συμπτωμάτων σε αυτά τα επεισόδια ("εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό") δείχνει κοινή αιτιολογία και όχι τυχαίο γεγονός [πιθανώς έχουν δίκαιο σε αυτό].
5️⃣ Με βάση τα παραπάνω κρίνουν ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο και γι'αυτό έκριναν ότι έπρεπε να σταματήσουν τον εμβολιασμό μέχρι διερεύνησης από τον ΕΜΑ.
6️⃣ Σε ερώτηση οτι ακομα και αν ευθυνεται το εμβόλιο, αν αυτή η πιθανότητα συμπτωμάτων είναι πιο μικρή από ότι το ρίσκο θανάτου από COVID, απαντανε ότι πιθανως ναι, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρεπει να ανανεωθεί ο φάκελος εγκρισης του εμβολίου και να ενημερωθεί το κοινό [σωστό].
Που καταλήγω:
Αν αυτά τα δεδομένα που δίνουν οι Γερμανοί ευσταθούν και επιβεβαιωθούν (δεν εχω λόγο να υποθέσω το αντίθετο), τότε υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης ΠΡΙΝ καταλήξει ο ΕΜΑ σε γνωμοδότηση.
Όπως:
▶️ Γιατί δεν είχαμε τα ίδια νούμερα εμφάνισής τους σε ΟΛΕΣ τις χώρες που δόθηκε το εμβόλιο της ΑΖ, αλλά μόνο σε μερικές;
▶️ Γιατί δεν βλέπουμε αναλογικά τα ίδια επεισόδια σε σχέση με τον αριθμό των εμβολίων ΑΖ που χορηγήθηκαν παγκοσμίως (πχ και εκτός Ευρωπης, όπως Ινδία κτλ);
▶️ Εάν η συχνότητα των επεισοδίων που αναφέρουν είναι ανησυχητική (πχ 1 στις 229.000), γιατί τα επεισόδια που καταγράφηκαν βρέθηκαν στο ίδιο διάστημα μαζεμένα (πρώτες 2 εβδομάδες Μαρτίου όπως λένε);
Αυτά τα 3 ερωτήματα θεωρώ πως είναι βασικά στο να συμπληρωθεί το παζλ της γνωμοδότησης του ΕΜΑ, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που θα πάρει και από άλλες χώρες, και πιθανώς να μάθουμε την απάντηση τους την ερχόμενη Πέμπτη.
Όσον αφορά τα 3 συμπτώματα που αναφέρουν οι Γερμανοί (θρόμβωση, θρομβοπενία και αιμορραγία), τα βρίσκουμε μαζί σε μια κατάσταση που λέγεται "Διάχυτη Ενδοαγγειακή Πήξη" (Disseminated Intravascular Coagulation = DIC).
Περιληπτικά, η γενικευμένη ενεργοποίηση της πήξης του αίματος προκαλεί θρομβώσεις και αυτό σημαινει χρήση όλων των αιμοπεταλίων (=θρομβοπενία) και άρα ανικανότητα της πήξης του αίματος οταν χρειαστεί (= αιμοραγία).
Η DIC έχει διάφορες αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν, στον γενικό πληθυσμό, όπως καρκίνος, ανευρύσματα, σήψη και άλλα.
Σαφώς και θα εξεταστεί λοιπόν από τον ΕΜΑ το ιατρικό ιστορικό όλων των εμβολιασθέντων που είχαν τέτοια επεισόδια για να δουν εάν ευθύνεται ή όχι το εμβόλιο.
Δεν γνωρίζω προσωπικά εάν υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μοιράζονται αυτά τα ίδια τρία συμπτώματα.
Παρακαλώ τους γιατρούς που γνωρίζουν, ειδικά αιματολόγους, να μας δώσουν τα φώτα τους.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Επειδή βλέπω ότι ήδη υπάρχει μια κάποια σύγχυση για την ερμηνεία της γνωμοδότησης του ΕΜΑ για το εμβόλιο της ΑΖ, να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο:
1️⃣ Από την αρχή των μελετών μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν 469 αναφορές με θρομβοεμβολικά επεισόδια. Αυτό το νούμερο υπολογίστηκε χαμηλότερο και από τα αντίστοιχα επεισόδια στον γενικό πληθυσμό. Επομένως, συμπέρασμα πρώτο, το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυτά τα επεισόδια. Ξεκάθαρο.
2️⃣ Από αυτά τα επεισόδια που αναφέρθηκαν, κάποια (25) ήταν για δύο εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που λέγονται DIC (7 επεισόδια) και CVST (18 επεισόδια), τα οποία οδήγησαν σε 9 θανάτους.
Για αυτά δεν μπόρεσε ούτε να επιβεβαιωθεί ουτε να αποκλειστεί σύνδεση με το εμβόλιο.
✅ Δε βρέθηκε κανένα τεκμήριο σύνδεσης του εμβολίου με τα επεισόδια θρομβοεμβολισμού.
✅ Τα επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν ήταν πιο συχνά από τον γενικό πληθυσμό.
✅ Αν και δεν έχει αποδειχθεί καμία σύνδεση του εμβολιου με τα επεισόδια θρομβοεμβολισμού, θα προστεθεί σημείωση στο ενημερωτικό φυλλάδιο του εμβολίου για την εμφάνιση αυτών των σπάνιων επεισοδίων ώστε να υπάρχει εγρήγορση για καταγραφή οποιονδήποτε συμπτωμάτων.
Ο σκληρός πυρήνας των Ευρωπαίων δυστυχώς συνεχίζει με τα ίδια βλακώδη λάθη, τα οποία στοιχίζουν στην εμβολιαστική κάλυψη της Ευρώπης. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους..
Επιτέλους βρίσκω χρόνο για ένα🧵για ένα ερώτημα που δέχομαι πολύ συχνά αυτές τις ημέρες:
Εμβόλιο AstraZeneca και θέμα ηλικίας >65.
Ελλάδα & Κύπρος έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ας δούμε αμερόληπτα πως & γιατί προέκυψε το θέμα, και ποια επιχειρήματα υπάρχουν εκατέρωθεν. 👇
H ιστορία ξεκινάει στις 18 Νοε '20, όπου η ΑΖ δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης της Φάσης 2/3 (είχε τελειώσει Ιούλιο) για την παραγωγή αντισωμάτων από το εμβόλιο. Oι ηλικίες 56-70 ήταν όσες και οι 18-55 ενώ οι >70 ήταν διπλάσιοι. Τι βρήκε η μελέτη; thelancet.com/action/showPdf…
1/
Εύρημα 1⃣ = η παραγωγή αντισωμάτων ικανών να εξουδετερώσουν τον ιό ήταν σε ηλικιωμένους όση κ στους νεότερους.
Έύρημα 2⃣ = οι παρενέργειες στους ηλικιωμένους ήταν ίσες ή λιγότερες απ΄τους νεότερους!
Άρα το εμβόλιο έδειχνε να είναι αποτελεσματικό & ασφαλές για όλες τις ηλικίες. 2/
⚠️ Η Αμερικανική Novavax ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι 89.3% αποτελεσματικό στην αποτροπή νόσου από μελέτη στο ΗΒ (95.6% ενάντια στον αρχικό ιό & 85.6% ενάντια στην παραλλαγή ΗΒ), και 60% αποτελεσματικό από μελέτη στην Ν.Αφρική (στην παραλλλαγή). 👇 ir.novavax.com/news-releases/…
Μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήδη ξεκίνησε την μελέτη για βελτίωση του εμβολίου της ενάντια στην παραλλαγή της Ν.Αφρικής και την εξέταση χορήγησή του ως έξτρα δόση ή ως συνδυασμό με το αρχικό εμβόλιο. 👏
Δύο ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ σημειώσεις:
1️⃣ Αυτό το εμβόλιο (2 δόσεων) έχει εντελώς διαφορετική τεχνολογία από τα άλλα. Χρησιμοποιεί την ίδια την κορώνη του ιού ως αντιγόνο (πολλαπλά αντίγραφα πρωτεϊνης συνδεδεμένα σε νανοσωματίδια).
Περισσότερα για το πως δουλεύει εδώ: nytimes.com/interactive/20…
Παίρνω αρκετά emails και μηνύματα με ερωτήσεις για την κολχικίνη. Αξίζει ο "ντόρος" που γίνεται; Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία; Θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο κατά της πανδημίας ή θα είναι μια νέα...υδροξυχλωροκίνη;
Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.
Θρεντ 👇
Κατ'αρχήν, λίγα προκαταρκτικά λόγια για την κολχικίνη, το οποίο είναι ένα γνωστό μας φάρμακο που χρησιμοποιείται από το 1961 ενάντια στην ουρική αρθρίτιδα (gout), διακόπτοντας τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων. 1/
Εκτός όμως από αυτή τη δράση, η κολχικίνη αναστέλλει μια σημαντική λειτουργία των λευκών κυττάρων μας, αλλά & σημαντικών φλεγμονώδων παραγόντων.
Γι' αυτό και είναι "ανοσοτροποποιητικό" φάρμακο - δλδ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχοντας σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. 2/