Yabancı bir kaynak olduğu için ben hem tercüme edeceğim hem de tabii ki kendi yorumlarımı ekleyeceğim konuya;
Haydi başlayalım
Öncelikle size Halving’den bahsetmem gerekiyor yani “blok ödülü yarılama” sisteminden. Buna yazı içerisinde “yarılanma” ya da”halving” diyeceğim şimdiden belirteyim.++
Yarılanma mekanizmasının ana mantığında enflasyonu minimize etmek ve hatta mümkün olduğunca sıfırlamak vardır. Bunu yapabilmesi için de “yarılanma” mekanizması her 4 yılda bir hayata geçmektedir. Nakamato sınırlı arz sayesinde satin alma gücünün asla yok olmamasını hedeflemişti.
Ana düşünce; oluşabilecek para birimi veya metadaki kıtlığı doğal bir iyilik olarak görmektir. Bitcoin 2007-2008 küresel ekonomik krizinin bir ürünüdür ve dolayısıyla enflasyonist ekonomi politikalarındaki aksaklığa çözüm olarak doğmuştur. ++
Haliyle de böyle bir mekanizma ile çalışması oldukça anlaşılabilir ve bu yüzden de değerlidir.
Bitcoin madenciliğinin en önemli motivasyonu ve ağın işleyişini-devamını sağlayan güç bu blok ödülleridir. ++
Bitcoin yarılanması gerçekleştiğinde tarihsel olarak hep fiyat artışları gerçekleşmiştir ve boğa sezonları yaşanmıştır.
Genelde madenciler ellerindeki ödülleri tutup fiyatlar yükselene kadar bekletirler ve bu da hem fiyatlara hem de arz-talep dengesine yansır.
Böylece fiyatlar yükselir. Sonunda da madenciler ciddi bir satış yaparak karlarını ceplerine koyarlar. Bunu madencilik giderleri için de harcar ve karlarını da kenara koyarlar ya da yatırım yaparlar. Sonrası artık dışarıdaki yatırımcılara kalmış bir durumdur.
Tarihsel olarak şu ana kadar 3 kez halving gerçekleştirilmiştir. 2012-2016 ve 2020 tarihlerinde. Ortalama 4 yılda bir yapılması planlanarak 2140 yılına kadar halvinglerin süreceği düşünülebilir.
21 milyon toplam arzın da o tarihe kadar üretilmesi ve sonunda artık daha fazla bitcoin bloku kazılmayacağını düşünebiliriz tabii ki yeni bir geliştime yapılmazsa bu önemli özellikte.
Bitcoin halving 1 (28 Kasım 2012)
O güne kadar oluşturulan bloklar için 50 BTC ödenirken 210 bininci bloktan sonra 25 BTC ödenmeye başladı madencilere. 2011 Ayı sezonunda ki burası bitcoin’in kuruluş, işlemeye başlayış ve neredeyse “0 noktası” diyebileceğimiz yıllarıydı.
Bu dönemde %93 değer kaybetti bitcoin ve 2 dolardan işlem görürken 1. yarılanma tarihine 378 gün kala hafif düzeltmelere başladı ve ortalama 12 dolar civarına kadar geldi 26 kasım 2012 tarihinde yarılanma gerçekleşirken.
Sonrasında boğa sezonu başladı ve 1174 dolara kadar yükseldi. Yarılanma tarihinden bu tepe noktasına tam 364 günde ulaştı. 1 yıl süren bir boğa sezonu diyebiliriz.
Bitcoin halving 2 (9 Temmuz 2016)
2013-2014 yılları ayı sezonuydu ve bu dönemde %91’lik bir değer kaybı yaşanarak bitcoin tekrar 164 dolar seviyesini gördü sonrasında bu seviyelerde 2015 yılında akümülasyon yani aynı seviyelerde hareket etti.
Akümülasyon sürecini de düşünürsek toplamda 518 gün sonra gerçekleşecek halving’e hazırlık dönemi başladı. 2.yarılanma gerçekleştiğinde bitcoin 500 dolar seviyesinden işlem görüyordu ve 518 gün boyunca yükselişini sürdürdü.
518 günün sonunda 20.074 dolar seviyesindeyken bu sefer 2018 ayı sezonu başladı.
Bitcoin halving 3 (11 Mayıs 2020)
2018 ayı sezonu 2019 başına kadar sürdü ve bitcoin en dip noktada 3152 doları gördü. Sonrasında hafif gene akümülasyon süreci devam etti ve 11 Mayıs geldiğinde 8800 dolar seviyesine ulaşmıştı. Toplamda 511 günlük bir hazırlık diyebiliriz.
Sonuç:
Şu anda hala 3. Halving’in sonuçlarını yaşıyoruz ve fark ettiğiniz gibi halving’e hazırlık ve boğa sezonları aşağı yukarı aynı günlerde tamamlanmış hep. (Örn:300 gün hazırlık-300 gün halving sonrası tepe.)
Eğer gene aynı ortalama 500 gün gibi boğa sezonunun devam edeceğini düşünürsek 2021 Ekim ayında tekrardan ayı sezonunu başlayacağını düşünebiliriz.
Bu bahsettiğim tamamen teorik bir bilgidir. Sadece 3 olaya bakarak analiz yapmak bizi ne kadar doğru yere çıkarır bilinmez bunu zaman gösterecek ama en azından tarih tekerrürden ibaret mi değil mi onu da test etmiş olacağız.
Konu ilk okuyan için karışık gelebilir ama olabildiğince sade bir dille anlatmaya çalıştım.
Umarım okurken keyif alabilirsiniz:)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#XVG-#Verge proje incelemesi;
Son anketimizde gene 4 proje ismi önermiştik ve sizler arasından #XVG’nin proje araştırmasını yapmamızı istemiştiniz. Hadi bakalım önce proje nedir ne değildir onun kısa bir üzerinden geçelim;++
Şimdi öncelikle XVG’nin bir gizlilik coini olduğunu yani privacy coin olduğunu söylememiz lazım. Peki diyeceksiniz bitcoin gizli değil mi zaten haberlerde, programlarda diyorlar ya kara para için kullanılıyor, takip edilemiyor, kimin kim olduğu belli değil vs?++
Olayın aslı öyle değil bugün bitcoin’in ve neredeyse %90 blockchain üzerinde yapılan coinlerin hepsinin işlemleri net bir şekilde halka açık. Belirli web siteler üzerinden bütün takibi yapabiliyorsunuz,++
Böyle isimleri var yani çok daha fazla bu şekilde coin de çıkmış olabilir bunlar ancak benim gerek reddit, gerek youtube ve twitter mecralarında duyduklarım. Hatta şaşırıyorum ama bazı canlı yayınlarda ciddi ciddi bunları aldığını söyleyen ve öneren kişilerin olması++
Benim vicdanım el vermiyor açıkçası herkese saygı duyarım düşüncesine,tecrübesine ve olaya belki para kazandığım her yatırım doğrudur diye de bakıyor olabilirler ama öyle değil bu projeler resmen bir ponzi-piramit şeması şeklinde ilerliyor++
2013 ya da 2017-2018 boğalarında aynı şeyler yaşanmıştı. Bu piyasa sert ve dışardan göründüğü gibi güllük gülistanlık değil. Herkes kazanmıyo yani.
Bu düşüş resimdeki gibi devam ederse ne yaparım diye kendi kendinize mutlaka sorun çünkü bu soruya sizden başkası cevap veremez;
Sene 2013 boğa sezonundayız; 1. düzeltme %32 ile gelmiş. 2. düzeltme %10 3. düzeltme % 23 ile gelmiş
ve son tepeyi %23'ten sonra yapıp ayı sezonuna geçişi yapmışız.
Sene 2017-2018 gene boğa sezonundayız;
1.düzeltme %23 ile gelmiş
2.düzeltme %10 ile gelmiş
Şu soruların cevabını malesef şu an piyasadaki kimse size veremez arkadaşlar, eminim bunlar aklınızdaki sorular;
- Zararına satayım mı yoksa bekleyeyim mi?
- Düşüş nerde biter oradan alım yapayım mı?
- Nakitte bekliyorum ne zaman girsem?#BTC
Eğer elinizdeki yatırımların hepsi piyasadaysa zararına satış yapmamak sizin psikolojinizin ve ekonominizin nereye kadar bu zararı kaldırabileceği ile alakalı.
"Daha çok düşerse, naparım?" düşünün. 2 adım sonra satarım,dayanamam diyorsanız şimdi satın nakitte bekleyin.+
Eğer elinizde nakit varsa ve alım noktası bekliyorsanız önce düşüşün bitmesin bekleyin, düşen bıçağı yakalayamazsınız.
Düşsün, tepki versin biraz stabil hale gelsin en alttan alacağıma biraz üstünden alırım ne olacak diye düşünmeyi alışkanlık haline getirin.
Günaydın arkadaşlar,
Dün gece sanırım her kafadan bir ses çıkmaya başlamış Dominans-BTC-Altlar konusunda herkesin farklı fikirleri var. Biraz kafalarımızı netleştirebilmek adına 3-4 gün önceki beklentimi tekrarlayayım;👇👇
-Değişen bişey yok gene beklenti aynı 54-56 önemli seviyeler. Sonraki seviyeler 51 ve en son dip 45 benim için. Bu aralıkta önümüzdeki 1 hafta 10 gün BTC'nin dalgalanmasını bekliyorum. Neden?
-Sert düşüş sonrası piyasa psikolojik olarak bir kırıldı ve yavaş yavaş topluyor.++
-#BTC Hash rate, Çin'de yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle çok düştü. Düzelmesi için teknik olarak 2 hafta geçmesi gerekiyor. Yani yaklaşık eski seviyelerine gelebilmesi için süre lazım.