(KISA SİLSİLE) $128 Milyar & Politik Ekonomisi

1) #128MilyarDolarNerede algısı çöken muhalefet, Merkez Bankaları'nın "döviz alıp satabildiğini" zor da olsa anlayınca bu kez "$128 Milyar kime satıldı?" algısı başladı. Gelin size muhalefetin örtmeye çalıştığı meseleyi anlatayım..
2) Almanya'nın cari açığının bile $13 Milyar arttığı salgın döneminde $30 milyarın cari açık için, "Dolar 15 TL olacak" diyerek insanların $'a hücum ettirildiği bir dönemde $75 milyarlık TL'nin $ mevduatına çevrilmesi ve özel sektör borcu için $43 milyar satılması gayet makul..
3) Burada muhalefetin örttüğü kısım Merkez Bankası'nın aldığı $36 milyar altın ve altının dahil edildiği 'brüt rezerv' yerine sürekli 'net rezerv'i gündeme getirmesi. Mesela MB geçen haftadan beri aldığı $500 milyon altınla 'brüt rezerv'ini arttırırken, 'net rezerv'ini azalttı.
4) Merkez Bankası altın rezervini yani "muhalefetin görmezden geldiği brüt rezervini" 2008 krizinden beri arttırıyor. 2019 ve 2020 yıllarında dünyada en çok altın alımını, Çin'i ve Rusya'yı geride bırakan TCMB yaptı. Peki, Türkiye ve ABD'nin rakipleri neden altın stokluyor?
5) 2. Dünya Savaşı'ndan sonra alacaklarını 20 ton altın olarak tahsil eden ABD liderliğinde toplanan galip devletler, 1 ons altının $35'a, kendi para birimlerinin de dolara belirli bir kurdan sabitlenmesini kabul ettiler. Yani elindeki dolarları getirene ABD altın ödeyecekti.
6) ABD 1960'lara kadar bu düzenin keyfini çıkardı. Marshall yardımlarıyla bizim gibi ülkeleri $ dağıtarak ele geçirdi, Vietnam Savaşı'nda $ saçtı. Bu süreçte Almanya ve Japonya gibi ülkeler paralarını "daha çok ihracat için 4 kat düşük tutup" ABD pazarlarına hakim oldular.
7) Öyle ki, ABD "Altın Standardı" denen bu sistemi korumak için Alman ve Japonları paralarının değerini "arttırmaları" için zorlarken, Alman ve Japonlar bizim insanımızın aksine dolar kurunu yüksek tutmak ve daha fazla ihracat için ABD'ye direndiler. Hadsizlik etmişlerdi..
8) Önce David Rockefeller'in petrol şirketi Standard Oil'in baş ekonomisti(daha sonra Rockefeller'in bankası Chase Manhattan'ın başına getirildi) yazdığı meşhur makalede ABD'nin altın rezervinin tükenmekte olduğunu ve Altın Standardı'nın terk edilmesi gerektiğini söyledi.
9) Ardından, o dönem Rockefeller'in başkanı olduğu Chase Manhattan Bank ve yine kuzeninin başkanlık yaptığı First National City Bank gibi Amerikan bankaları FED'in yüksek faiz politikasından dolayı yurtdışından borçlandıkları için ABD'nin ödemeler dengesi açığını arttırdılar.
10) 1970'te açıklar ve enflasyon rekor kırınca ABD faizleri düşürdü, daha fazla para bastı ve işsizliği iki katına çıkartma pahasına enflasyonu sakinleştirdi. Bunun sonucunda dolar spekülasyonları başladı ve faizlerin yüksek olduğu Almanya'ya milyarlarca $ akmaya başladı.
11) Bu dolar spekülasyonu sonucunda Alman Merkez Bankası pes etti ve Başkan Nixon, 1971'de Altın Standardı'nı yani doların altına çevirilebilirliğini iptal etti. Artık ABD istediği kadar para basabilecek ve diğer ülkeler de altın talep edemeden $ kullanmaya devam edeceklerdi.
12) 1971'den sonra doların değeri düştü ve ABD diğer ülkelerin para birimlerinin değerini arttırmaya (revalüasyona) zorladı. Kısa bir süre de ABD düşük kurdan faydalanacaktı. 73'te petrol şirketleri ve OPEC ortaklaşa petrol fiyatlarını 4 kat arttırdılar(Ayrı silsile yapacağım).
13) Petrol üreten Araplar artan fiyatlarla gelirlerini katlarken, petrol tüketen batılı devletlerin pahalı petrolü ödeyebilmeleri için $ bulmaları gerekti. ABD Kongre kayıtlarına göre, dahiyane çözüm David Rockefeller'den geldi..
14) Petrol satıp $ biriktiren Araplar bunları ABD bankalarına yatıracak, Arapların petrolünü almak için $ arayan batılı devletler de bu bankalardan bu petrol dolarları borç alacaktı. Buna "petro-dolar döngüsü" denildi. Böylece ABD'nin açıklarını bir süre Araplar finanse etti.
15) ABD petrol fiyatları düştükçe petrol bölgelerinde bir savaş çıkartarak ya da bölgedeki savaşlarda tarafları destekleyerek petrol fiyatlarını suni olarak yükseltti. (İran-Irak Savaşı, Körfez Savaşı, 11 Eylül vd.)
16) ABD'nin özgürce para basıp borçlanabildiği bu sömürü düzeni 1971'den sonra ortalama on senede bir krize girdi. FED 1980'den beri her krizde (kaderin cilvesi olmalı) "faizleri düşürmek zorunda kaldı", pandemiden sonra faizi 0%'a kadar indirdiği için mermisi tükenmiş durumda.
17) Doların ve altının alım güçlerini kıyasladığımızda; dolar 1900'lerden bugüne 99%'a yakın değer kaybederken, altın neredeyse 60 kat değerlenmiş. Bu yüzden Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye gibi revizyonist güçler 2008 krizinden beri altın rezervlerini arttırıyor.
18) Ayıca Çin, ABD'nin ambargo uyguladığı İran ve Venezuela gibi ülkelerle kendi para birimi yuan üzerinden ticaretini arttırıyor ve aynı zamanda ABD'nin 50 sene önce petro-dolarla yaptığını Çin "petro-yuan" ile yapmaya çalışıyor.
19) Çin pandeminin başından beri ücretsiz olarak dağıttığı dijital parası "dijital yuan"ı test ediyor ve şimdiden Amerikan dolarının tahtını sallayacağı tartışılıyor. Bugüne kadar her 100 yılda bir küresel para birimi değişti ve sıradakinin gelmekte olduğunu söyleyebiliriz..
20) Yani dünya politik ve ekonomik olarak kökten değişimlere gebe ve doların düşüşünü gören büyük güçlerle beraber Türkiye altın rezervlerini ve sanayi yatırımlarını arttırarak hazırlığını yapıyor. Bunun için çok geç kalındığını söyleyenler son 20 yılı doğru okuyamazlar..
21) Önemli projelerde çalışan ASELSAN mühendislerinin intihar süsü verilen ölümleri 2006'da başlamıştı. İsrail'in 2004 gibi hükümetin erken bir döneminde Baykar'a ortak olmaya çalıştığını yıllar sonra öğrendik. Yani 20 yıldır ne yaptılar sorusu nelerin yaptırılmadığında gizlidir.
22) Son olarak, uzman ekonomist olarak bize sunulan Daron Acemoğlu, Mahfi Eğilmez ve Özgür Demirtaş gibi isimlerden "ekonomik" bir reçete istediğinizde size ekonomik değil siyasi olan 'yapısal reformlar'dan bahsederler. Bunları da kısaca şöyle özetlerler:
23) ABD ve NATO ile ilişkileri bozma, (bağımsızlığını tesis edip) S400 alma, (suçu gazetecilik değil casusluk olan) tutuklu gazetecileri serbest bırak, (45 yıldır devlete sızan FETÖ ile mücadele edip) insan hakları ihlali yapma.. diye uzayıp giden "pek ekonomik" çözümler..
24) Yani #128MilyarDolarNerede diye algı operasyonu yaparak ve "yapısal reform" adı altında ülkenin bağımsızlığını Atlantike teslim etmeyi önererek ekonomik tetikçilere alan açmış oluyorsunuz. 20 yıldır tüm engellemelere rağmen gereken adımlar atılıyor, siz köstek olmayın yeter..
Düzeltme: 3. ve 4. twitlerdeki ‘brüt’ değil ‘toplam’ rezerv olacak.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Enes Dönmez

Enes Dönmez Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @m_enesdonmez

12 Apr
“ABD, Çin ve İsrail’in İran İkilemi ve genel bir analiz”

1) İran, Çin’in İpek Yolu projesi için hayati öneme sahip ve geçenlerde Çin ve İran, 25 yıl süreli $400 milyarlık yatırım anlaşması imzaladı.
2)ABD’nin bu projeyi baltalamak için İran’ı zapt etmekten başka çaresi olmadığı malum ama nasıl; yumuşak güçle mi savaşla mı?

Biden yönetimi İran için, yaptırımları kaldırmaktan ve rehineleri iade etmekten bahsetse de Çin’in sunduklarını sunabilecek durumda değil..
3) Zaten İsrail de böyle bir yakınlaşmadan hoşnut değil ve İran’ın kaba kuvvetle durdurulması gerektiğini düşünse de Çin, $400 milyar yatırdığı İran’a İsrail’in saldırmasına müsaade eder mi? Zor..
Read 12 tweets
10 Apr
(KISA SİLSİLE) Montrö(Karadeniz) ve Akdeniz Satrancı

1) Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Putin ile görüştükten sonra bugün, Ukrayna Devlet Başkanı'nı Boğaz'ın tam ortasındaki Huber Köşkü'nde ağırladı, adeta Boğaz'ın kontrolü bende mesajı vermiş oldu.
2) Putin dünkü görüşmeden sonra doğal olarak Montrö'ye vurgu yaptı. Çünkü, Ruslar üç asırlık sıcak denizlere inme hedeflerine Suriye Savaşı sırasında "Montrö" sayesinde ulaşmıştı.

Rusya'nın Sinop'a düşünülen Nükleer Santrali Akkuyu(Mersin)'ya yapması da bu idealin bir parçası..
3) Montrö, boğazlarının durumu Lozan'da belirsiz kalmış 30'ların Türkiye'si için bir kazanım olarak görülebilir.

Bugün, ne dünün Türkiye'si ne de dünün güç dengesi var. Erdoğan'ın "daha iyisi için imkan bulana kadar Montrö'ye bağlıyız" sözleri de bu yeni dengeye işaret ediyor.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!