Μπήκα να δω την τρέχουσα κατάσταση για Ελλάδα & Κύπρο, σε σχέση με τον κόσμο. Έχουμε κ λέμε:
1️⃣ Και οι δύο έχουν ξεπεράσει τα προηγούμενα δικά τους μέγιστα καταγεγραμμένα κρούσματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα μέχρι σήμερα στις δυο χώρες.
2️⃣ Αναλογικά με πληθυσμό, η Κύπρος έχει καταγράψει παγκόσμια πρωτιά. Ξεπεράσαμε κατά πολύ ΕΕ, Σουηδία, Αμερική κτλ.
2️⃣ Η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλό δείκτη αλλά κοντά στο Μ.Ο της Ευρώπης.
3️⃣ Βλέποντας παγκοσμίως την κατάσταση σε κρούσματα ανά πληθυσμό, ανησυχητικά τα δεδομένα για μέρη της Ευρώπης (Κυπρος, Σουηδία, Κροατία), της Ν.Αμερικής, Τουρκία, Ιράκ, Ινδία..
Αριθμητικά στο 14ημερο βλέπεις ότι το προβλημα διογκώνεται σε Ινδία, Ευρώπη, Τουρκία, ενώ σημαντικό αριθμό καταγράφουν κ οι ΗΠΑ.
4️⃣ Αν δούμε τα σωρευτικά κρούσματα ανά πληθυσμό (εδώ μας ενδιαφέρει η κλίση της αύξησης), Κύπρος & Σουηδία ανεβαίνουν απότομα, Ελλάδα & Γερμανία πιο ήπια, ενώ το ΗΒ & οι ΗΠΑ "γέρνουν" την καμπύλη τους (αυτό θέλουμε).
5️⃣ Στα καλά νέα, η Κύπρος είναι νούμερο 2 παγκοσμίως στα τεστ που κάνει ανάλογα με τον πληθυσμό της. Η Ελλάδα στην 31η θέση, όχι άσχημα αλλά μπορεί και καλύτερα.
Η καλή θέση της Κυπρου προσπερνάει χώρες που έχουν πολύ καλυτερη οικονομική δυνατότητα..
6️⃣ Στο μέτωπο του εμβολιασμού, ο ρυθμός είναι σταθερός, με ποσοστά κάλυψης (1 δόσης) ανα πληθυσμό κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (16%).
Εδώ να προσθέσω ως παρένθεση κ ένα γράφημα που βρήκα από πρόσφατη μελέτη για την εμπιστοσύνη ή αυτοπεποίθηση του κόσμου στα εμβόλια.
Το 2020 έφερε αυξήσεις στα ποσοστά, αλλά η Κύπρος γενικά έχει χαμηλό ranking στον τομέα αυτό, ενώ η Ελλάδα περίπου στο μέσο.
7️⃣ Από άποψη αυστηρότητας μέτρων, από τη συγκεκριμένη πηγή, η Κύπρος δείχνει να αποκλίνει απο την Ελλάδα με τις σταδιακές χαλαρώσεις που εφαρμόστηκαν, και βλέπουμε ότι Κύπρος & Σουδία εχουν παρομοια εικόνα εδώ όπως και παρόμοια εικόνα σε κρούσματα.
ΥΓ: Κλείνω λέγοντας το προφανές. Επιδημιολόγος δεν είμαι, ούτε μπορώ να πω ότι κατανοώ πλήρως τη σχέση όλων των παραπάνω δεικτών. Κάνω απλή αναφορά σε ότι βλέπω.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που το ακούω συχνά:
"Η τεχνολογία του εμβολίου της ΑΖ είναι κλασσικής τεχνολογίας". Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει.
Επεξηγώ σύντομα.
Το εμβόλιο της AZ (όπως και αυτό της J&J και το Sputnik) είναι εμβόλια που χρησιμοποιούν το περίβλημα ενός αδενοϊού ως όχημα για να μεταφέρουν γενετικό υλικό (DNA) σχετικό με την κορώνη του κορωνοϊού. H τεχνολογία λέγεται "Adenoviral vector vaccine".
Οι "κλασσικές" τεχνολογίες των εμβολίων που έχουμε χρησιμοποιούν είτε τον ίδιο τον ιό ζωντανό & εξασθενημένο ("live-attenuated virus vaccines"), είτε ανενεργό ("whole-inactivated virus vaccines"), είτε μέρη του ιού ("protein subunit vaccines" & "virus-like particle vaccines").
Ένα από τα εμβόλια τα οποία αναμένουμε να πάρουν έγκριση σε λίγο καιρό είναι το mRNA εμβόλιο της Γερμανικής CureVac.
Μια σύντομη ανασκόπηση για το τι ξέρουμε για αυτό το εμβόλιο και που είμαστε. 👇
Στις 17 Νοε 2020 η 🇪🇺 έκλεισε συμφωνία για 405εκ δόσεις από το εμβόλιο της CureVac, δεδομένου ότι θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ για την ασφάλεια & αποτελεσματικότητά του.
🌍Fun fact: αυτό θα είναι το πρώτο "Ευρωπαϊκό" εμβόλιο που θα βγει. ec.europa.eu/commission/pre…
H εταιρεία δήλωσε ότι θα αυξήσει την δυνατότητα παραγωγής της σε 300εκ δόσεις εντός του 2021 και 600εκ δόσεις εντός του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή & διάθεση του μεγαλύτερου αριθμού των δόσεων που παρήγγειλε η ΕΕ θα είναι άμεσα διαθέσιμες το 2021, αφού το εμβόλιο εγκριθεί.
Από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, εκατοντάδες επιδημίες & πανδημίες έχουν θερίσει τον πλανήτη κατά καιρούς, φέρνοντας πόνο, θάνατο και καταστροφή.
Επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία που ίσως σας κάνει να δείτε το σήμερα με άλλο μάτι.. 🧵👇 1/
Η κυριότερη πανδημία που έχει αποτυπωθεί ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη στην ιστορία, είναι αυτή της βουβωνικής πανώλης του μεσαίωνα.
Ο λεγόμενος "Μαύρος Θάνατος".
Από το όνομα καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται.. 2/
Ίσως η καλύτερη αποτύπωσή του Μαύρου Θανάτου είναι ο καταπληκτικός πίνακας του Pieter Bruegel, το 1562, με τίτλο "Ο Θρίαμβος του Θανάτου", που κοσμεί το Μuseo del Prado στην Μαδρίτη.
Εκφράζει τον θάνατο που προκάλεσε η βουβωνική πανώλη για 6 συνεχόμενα χρόνια (!), 1346-52. 3/
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επικοινώνησε σήμερα τα αποτελέσματα της εξέτασης του θέματος του εμβολίου της AstraZeneca και των σπάνιων θρομβωτικών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί.
Σημειώνω παρακάτω τα σημαντικά σημεία που κρατώ και τι σημαίνουν για την επόμενη ημέρα.
1. Αναφέρθηκαν τα νούμερα που έχουν μέχρι 4 Απρ. Σε 38εκ εμβολιασμούς με το εμβόλιο της ΑΖ σε Ευρωπαϊκή Ένωση & Μ.Βρετανία, δηλώθηκαν 169 περιπτώσεις Cerebral Venous Sinus Thrombosis (CVST) & 53 περιπτώσεις Splanchnic Venous Thrombosis (SVT). Δηλαδή εμφάνιση περιπτώσεων 1:153000.
🗨️Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα εμβόλια COVID19 με βάση το ποσοστό αποτελεσματικότητάς τους;
📺Ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με Ελληνικούς υπότιτλους, που αξίζει να δείτε αν θέλετε να γίνετε λίγο σοφότεροι.
(Λόγω μεγέθους το έκοψα σε 4 μέρη - δίνω όμως κ το link στο τέλος).
Εχθές πήρα πολλές ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολύνεται με κορωνοϊό. Είναι φυσιολογικό; Πόσες τέτοιες περιπτώσεις αναμένουμε;
Η απάντηση στο 1ο ερώτημα είναι ξεκαθαρη: πλήρως αναμενόμενο & φυσιολογικό. Στο 2ο, είναι πιο πολύπλοκη. Επεξηγώ σε θρεντ 👇
Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων (aka αποτροπή συμπτωματικής νόσου) είναι γνωστά απ'τις μελέτες - για την Pfizer είναι 95%.
▶️Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό να μολυνθεί κάποιος, ενώ έχει κάνει το εμβόλιο. Επομένως, γνωρίζαμε ότι είναι πιθανό.
/1
Και βεβαίως αυτή η πιθανότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως πχ:
🔹 η ικανότητα του συγκεκριμένου οργανισμού να παράγει αρκετά αντισώματα
🔹 φάρμακα ή ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό
🔹ο βαθμός έκθεσης κάποιου στον ιό, κτλ.
/2