1) Herkese merhaba. Uzun zamandır teknik analiz üzerine zincir yapmıyordum. Açıklamalı hisse analizlerini ise artık ilginin eskisi gibi olmadığını gördüğümden bırakmıştım. Şimdi müsaadenizle biraz detaya girelim. RT ve Fav desteğinizi esirgemeyin dostlar, gecemiz güzelleşsin.
2) Başlamadan önce bir hatırlatma yapmış olayım. Borsanın İzinden websitesine neredeyse 3 yıldır emek veriyorum. Yüzün üzerinde ücretsiz yazı var, bir sürü ders ve tecrübe paylaşımı var. Lütfen tüm yazıları okumayı unutmayın: Borsaninizinden.com
3) Evet, konuya başlayalım. Hep yazıyorum, denk de gelmişsinizdir. "Yükseliş dalga yapısı bozuldu, düşüş dalga yapısı bozuldu" diye. Nedir bu dalga yapıları, bozulunca ne oluyor, temel olarak ne anlatmak istiyorum biraz ondan bahsedeceğim. Ancak öncesinde biraz açıklama yapayım.
4) Öncelikle bir dalga yapısını tanımlamak için bilmeniz gereken bir kaç şey var. Bu işe meraklıysanız ve İngilizce kaynak tarıyorsanız görmüşsünüzdür: HH, HL, LL ve LH diye kısaltılan ve sıklıkla kullanılan 4 terim var. Yani Higher High, Higher Low, Lower Low ve Lower High.
5) Türkçeye çevirelim, şöyle: Yüksek Tepe, Yüksek Dip, Düşük Tepe, Düşük Dip. Nedir peki bunlar? Ne işe yararlar? Önce onu anlatayım.

En basitinden söylersek, bunlar dalga yapılarını, bitiş yerlerine göre tanımlayan terimlerdir. Yani ne demek bu?
6) Yanisi şu: Fiyat insan doğası gereği hareketini dalgalar halinde yapar. Genel anlamda dalgalar İtki Dalgaları ve Düzeltme Dalgaları olarak ikiye ayrılır. Bu itki dalgası ve düzeltme dalgası bir çok teknik analiz teorisinde mevcuttur (Elliott, Dow, Wyckoff vs.).
7) Kafa karıştırmadan tanım olarak şunu diyebiliriz: tüm fiyat hareketleri dalgalardan oluşur. Fiyatın tüm senaryosunu dalgaların hareketleriyle takip edebiliriz.

Biz önce itki ve düzeltme dalgalarının tanımlarını yapalım. İlk olarak İtki Dalgası Nedir, ondan bahsedelim:
8) İtki dalgası, yükselen piyasa için, aynı aşağıda gördüğünüz gibi, ivmeli ve kararlı bir şekilde yükselen, bitiş noktası başlangıç noktasının daha üstünde olan bir yükseliş dalgasıdır. Bu bir yükseliş dalgasının en önemli elemanıdır.
9) Bu dalga piyasanın oyuncularının kendini iyi hissettiği, risk iştahının olduğu, para kazanma duygusunun güçlü olduğu, piyasanın yükseleceğine dair umudun hakim olduğu iyimser bir havanın dalgasıdır. Alıcı talepkardır ve her defasında daha yüksek fiyatla ürünü almaya meyillidir
10) Böylece talep arzın üstündedir ve fiyat etkili ve ivmeli bir şekilde artar. Ancak bu yükseliş belli bir yerde tıkanır ve fiyat artışı yavaşlar. Bunun çeşitli nedenleri olmakla birlikte, en önemli nedeni içeridekilerin ekranda gördükleri kazancı cebe atmak istemeleridir.
11) Yani, fiyatın yükseldiği seviyede artık kar satışları görmeye başlarız. “bu kazanç bana yeter, şimdi düşüş başlayabilir, ben en iyisi kazancımı cebime atayım, ne olur ne olmaz” diye düşünen grup ağırlığını arttırır ve arz yönlü, yani satış yönlü işlem yapmaya başlar.
12) Böylece ne olur? İçeride bu ürünü, kazançlarından dolayı satmak isteyenlerin sayısı, dışarıdan bu ürünü potansiyel kazanç için almak isteyenlerin sayısını geçer. Üstüne bir de “çok yükseldi, açığa satayım” diyenler eklenir. Böylece satış arzı, alış talebini bastırır.
13) Dikkat ediyorsanız, tüm bu dalgalar her zaman olduğu gibi yine insan duygularıyla oluşuyor. İnsanların fiyat düşecek diye hissettiği tedirginlik, kazançlarımı kaybederim korkusu, piyasanın düşeceğine olan güvensizlik. Artık piyasadaki duygu yoğunluğu olumludan olumsuza geçti.
14) Tüm bu gelişmeler tabi ki fiyatın düşmesiyle sonuçlanacak. Böylece bir DÜŞÜŞ DALGASI, yani DÜZELTME DALGASI oluşmuş olacak. Aşağıda, bizim İTKİ DALGASININ hemen ardına bir de DÜZELTME DALGASI ekleyelim ve manzaranın son haline bakalım beraber:
15) Şimdi, İTKİ ve DÜZELTME dalgalarını ve arkasındaki psikolojiyi anladıysak, hikayeye geçelim. Şunu bilmeniz lazım, bir yükseliş hikayesi, ardı ardına eklenen İTKİ ve DÜZELTME dalgalarıyla oluşur. Yani, bir yükseliş bittiğinde geriye baktığınızda şu manzarayı göreceksiniz:
16) Daha geniş baktığınızda aslında bu ana dalga da, 3 adet İTKİ dalgasından ve 3 adet DÜZELTME dalgasından oluşan bir ANA İTKİ DALGASI. İşte piyasanın trendleri de aynı böyle major trendler, ikincil trendler ve üçüncül trendlerden oluşmakta. Bu konuyu sonra açarız, devam edelim.
17) İşte mevzuya geldik, eğer dikkat ettiyseniz, her dalga bitişi yeni bir yüksek tepe ve yeni bir yüksek dip oluşturarak ilerliyor. Yani, düzeltme bittiğinde bitiş noktası bir önceki düzeltme bitişinin ÜSTÜNDE. Aynı şekilde, yeni yapılan zirve de, bir önceki zirvenin ÜSTÜNDE.
18) Yani, fiyat her defasında yeni yüksek tepe ve yeni yüksek dip oluşturarak ilerliyor. Bu da zaten yükselen trendin, yükseliş dalga yapısının tanımıdır. Şimdi bu anlattıklarımı bir de görsel olarak anlayabilin diye, grafiğe dökelim, buyrun:
19) Şimdi mantığı daha iyi anlamışsınızdır. Özetle, bir yükseliş trendi, itki dalgası oluşurken fiyatın her defasında bir önceki tepeyi geçmesi, ve düzeltme dalgası oluşurken fiyatın her defasında bir önceki DİBİ AŞAĞI DOĞRU KIRAMAMASI ile oluşur (tekrar okuyun)
20) Peki, “yükseliş dalga yapısı bozuldu” ne demektir? Artık bunun çıkarımını siz de yapabilirsiniz ama, ben yazayım. Yükseliş dalga yapısının bozulması, fiyatın artık YENİ TEPE YAPAMAMASI demektir. Öncesinde ise DAHA DÜŞÜK DİP oluşturmasıyla başlar.
21) Karışık gelmiş olabilir ancak hiç tedirgin olmayın, şimdi aşağıya bir grafik bırakacağım. Böylece yükseliş dalga yapısının bitişini görsel olarak çok iyi anlayacaksınız. Buyrun, lütfen aşağıdaki grafiği detaylıca inceleyin:
22) Gördüğünüz gibi, fiyatın oluşturduğu en sondaki düzeltme dalgası, beklenenden daha uzun sürüyor ve bir önceki dibi aşağı doğru kırıyor. Yani, yüksek dip yapması gerekirken, DÜŞÜK DİP yapıyor. Grafiğe lütfen dikkatli bakın.
23) Üstüne, bundan sonra başlayan yükseliş dalgası da, yeni bir tepe yapması gerekirken, YENİ TEPE YAPAMIYOR. Böylece, yeni yüksek tepeler (higher highs) ve yeni yüksek dipler (higher lows) hikayesi bitiyor. Yani, yükseliş trendi bitmiş oluyor. En azından kağıt üzerinde.
24) Dalga yapısı bozulduktan sonra, artık yeni düşük tepeler ve yeni düşük dipler izlememiz gerekiyor. Yani, piyasa boğadan ayıya geçmiş, yükseliş bitmiştir. Artık yeni senaryo düşüş senaryosudur ve piyasa bu pencereden izlenmelidir.
25) Bu kesin midir? Yani, bu doku bozulmasını görünce, dalga yapısının değiştiğini görünce “yükseliş bitti, düşüş başladı” diyebilir miyiz? Tabi ki diyemeyiz. Mark Douglas’ın ünlü cümlesini hiç unutmayalım, “anything can happen”.
26) Ancak en azından teoride, yükseliş trendi bitmiş, düşüş trendi başlamış diyebiliriz. Pratikte her zaman öyle olamayabiliyor (çoğunlukla olsa da) ancak teoride bu tanım çok net. Şimdi bir de reel dünyadan, Bitcoin’den bu örneği verelim, buyrun Bitcoin grafiğini inceleyin:
27) Gördüğünüz gibi, son düşüş dalgası, bir önceki dibin de altına inmiş. Böylece yeni bir düşük dip yapılmış. Bu dipten sonra gelen yeni yükseliş de, son TEPEYİ geçememiş, dolayısıyla yeni bir düşük tepe yapılmış oluyor.

(ben bu zinciri sabah yaparken bugünkü henüz düşüş yoktu)
28) Bitcoin'in mevcut grrafiği, bilinen bir yükseliş senaryosunun, yükseliş rallisinin, yükseliş dalga yapısının en azından şimdilik bittiğini ve artık düşüş konuşmamız gerektiğini gösterir. Bu Dow Teorisine göre böyledir. İstisnaları var mı? Var tabi.
29) Burası piyasa, alıcı ve satıcının maddi gücüne göre şekillenir. Hiç bilmediğin bir aktör gelir, tüm arzları silip süpürür, yeni alıcı çeker, talep artar, arz azalır, arz talebe döner vesaire. Bir bakmışsın fiyat dönmüş yeni zirve yapmış. Bunu kimse bilemez.
30) Ancak biz bu olası senaryoları tartışıp kahinlik yapacak değiliz. Profesyonel Trader'ız. Düşündüğümüzü trade etmiyoruz, gördüğümüzü trade etmemiz gerekiyor. En azından şimdilik Bitcoin’de gördüğümüz mevzu budur. Zaten önceki tweetlerimde de bol bol bundan bahsetmiştim.
31) Çok uzatmayayım, hikaye budur dostlar. Yine detayına gireriz ileride mutlaka. Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim, sitemizde tüm bilgiler, içerikler ücretsiz. Lütfen girin, sonuna kadar sömürün.
32) Ayrıca, bu işe ayıracağınız bir bütçeniz varsa eğitimimde bu dalga yapılarını, Dow Teorisini ve onlarca başka konuyu saatlerce videolu şekilde anlatıyorum. Tüm eğitim ve katılacağınız telegram grubu işinize çok yarayacaktır. Atölyemiz şurada:

borsaninizinden.com/atolye
33) Herkese iyi bayramlar, sevdikleriyle mutlu ve huzurlu günler dilerim. Alın yazınızı ancak alın terinizle değiştirebilirsiniz demiş Halil Cibran. İyi günler bu uğurda uğraşanlara gelir, tembellere değil.

Mücadeleye devam, enseyi karartmak yok.

Selamlar.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Borsanın İzinden

Borsanın İzinden Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @borsaninizinden

12 May
1) Herkese merhaba. Hazır piyasalar 4.5 gün kapalıyken, bu tatilde belki bu işe profesyonel olarak başlamak istersiniz diye, Atölyemizle ilgili bir iki şey paylaşacağım.

Atölyemizin ana sayfası aşağıdaki gibi: borsaninizinden.com/atolye
2) İçerisinde şimdilik bir adet eğitim var. Eğitimin ismi Yeni Başlayanlar İçin A’dan Z’ye Teknik Analiz. İsminin aksine sadece yeni başlayanlar için değil. Başlangıç/Orta seviyeye de uygun. Eğitimin tüm detayları şu adreste:

borsaninizinden.com/atolye/courses…
3) İçerideki öğrencilerin eğitimle ilgili yazdığı yazıları okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. Ayrıca tüm öğrencilerin Twitter nickleri de var. Direkt onlarla da iletişime geçebilir, eğitimi sorabilirsiniz. Tıklayın:

borsaninizinden.com/atolye/ogrenci…
Read 7 tweets
18 Apr
1) Herkese merhaba. Aşağıda paylaştığım tarz tabloya hepimiz az çok aşinayızdır. Zaman zaman bu tarz karşılaştırmalı tablolar görüyoruz, “vay be, parayı şuna yatırsaymışım bu kadar para kazanacakmışım, ben de onu al, bunu sat, onu al, bunu sat debelenip durdum” der, dertleniriz.
2) Çünkü, şu an bulunduğumuz yerden geriye bakınca, tüm fiyat hareketleri zaten oluştuğu için, hangi enstrüman ne kadar yükselmiş, hangisi ne kadar kazanç sağlamış, hangisi ne kadar düşmüş tek bir tıkla önümüzdedir.
3) Geçmişte oluşmaya başlamış ve şu an tamamlanmış senaryolardan karşılaştırmalı olarak en iyisini seçip bir iki süslü tablo yapıp ortamlara salınca da bol bol RT, FAV ve paylaşım garantilidir. İşte yukarıda mesela parasını 1 Ocak’ta Dogecoin’e yatıran 85 kat kazanmış.
Read 23 tweets
24 Mar
1) Herkese merhabalar. Bugün bana gelen sorulardan hareketle, biraz da aklımı kurcalayarak, kırıntıları toplayarak bir şeyler karalamak istiyorum. Yazımın başlığı, Halka Arz Çılgınlığı ve Teknik Analiz olacak, buralarda olanlar buyursun.
2) Teknik Analiz, bir nevi fiyatı irdeleme sanatı. Fiyatın geçmiş alışkanlıklarını tekrar edeceğini düşünüyor, ona göre pozisyon alıyorsun. Tabi ki, burada fiyat dediğime bakmayın çünkü fiyat olarak analiz ettiğimiz her şeyin içerisinde aslen İnsan var.
3) Yani, biz en nihayetinde insanı analiz ediyoruz. Çünkü fiyatı hareket ettiren şey insanların duyguları. Para kazanma istekleri, korkuları, tedirginlikleri, heyecanları, coşkuları. 100 yıl önce yazılmış bir kitap var, Bir Borsa Spekülatörünün Anıları. Çoğunuz biliyorsunuzdur.
Read 27 tweets
21 Mar
1) Dostlar herkese iyi akşamlar. Herkeste bir panik havası, bir kısım ne yapacağını bilmiyor, bir kısım strateji çizemiyor, bir kısımın kafa hepten karışık. O yüzden, ben kendi bakış açımı, yine kendi sistemim dahilinde sizlere anlatayım istiyorum. Belki yardımım dokunur.
2) Şimdi, öncelikle benim endeks ve borsamız hakkındaki fikirlerimin üzerinden kronolojik sırayla geçelim. Zamanı olan için iki yazı paylaşmıştım, hatırlatıyorum. İlki, 5 Mart 2021’de sizlerle paylaştığım ve “aman dikkat” temalı yazım, şurada:
borsaninizinden.com/5-mart-2021-bi…
3) İkincisi ise, ortalığın biraz daha sakinleştiğine, risk iştahının biraz daha arttığına ve haftalık grafikte bir harami oluştuğuna dikkatle, “biraz daha rahat olabiliriz” temalı, 15 Mart 2021’de paylaştığım şu yazı:
borsaninizinden.com/15-mart-2021-b…
Read 26 tweets
4 Mar
1) Uzun zamandır endeks analizi yapmıyorduk, çünkü bir gereklilik yoktu. Bayağı ciddi bir rallinin içerisindeydik. Alıp tutan da, girip çıkan da, sabit duran da kazandı. Ustayla acemi karıştı, herkes kendini piyasadan büyük sandı. Peki şimdi işler değişiyor mu? Buyrun zincire.
2) Öncelikle, endeksi en geniş pencereden bir masaya yatıralım bakalım. Elimizde ne var, ne yok. Sonra kademe kademe dürbünü yakınlaştıracağız. Sohbet, muhabbet derken, size mevzuyu anlatacağım. Bu aşağıdaki kanal, 2004'ten gelen devasa yükselen kanal. İnceleyin.
3) Bunun yanına, bir de 2008 Krizinin dibinden çektiğimiz yükselen kanalı ekleyelim. O da şöyle, aşağıdaki gibi. Bir kaç ihlal dışında, bu da kitap gibi çalışmış. Buyrun, bunu da inceleyin:
Read 21 tweets
4 Mar
1) Herkese günaydın. Aşağıdaki tweeti hatırlayanlar olacaktır. Geçen hafta Pazartesi (22 Şubat) tweetim. Bu tweet sonrası endeks aşağıda 1.400'lere kadar düştü. Sonra tek bir günde (bu Pazartesi) toparladı ve dün itibariyle 1.531'de kapattı. Biraz endeks gevezeliği yapayım.
2) Geçen hafta Pazartesi grafiğiyle, bugünün grafiği arasında sadece 30 puan fark var. Yani tüm riskler, tüm sıkıntılar, tüm sorunlar hala grafikte mevcut. Peki ne değişti? Elimizde sadece Pazartesi günü oluşan devasa bir yükseliş var.
3) Onun dışında senaryoya eklenen olumlu bir hikaye yok. Olumsuz tarafa ise yurt dışı piyasaları eklendi. Dün SP500 eksi yüzde 1.3 ile, Nasdaq eksi yüzde 2.88'le kapandı. Diğerleri de tatsız. O zaman, benim şu aşağıdaki tweetim hala geçerli diyebiliriz:
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(