#خط_لوله_گوره_جاسک #Goreh_Jask_Pipeline
۱) مدتهاست که ایران با سرمایهگذاری عظیم تصمیم گرفته که یکی از طولانیترین خطوط انتقال نفت و میعانات گازی رو از استان خوزستان به شرق هرمزگان احداث کنه. تو این #رشتو دلایل عمده این طرح استراتژیک ۲ میلیارد دلاری بیان شده.
۲) مهمترین دلیل دور زدن تنگه هرمز برای صادرات نفته. عمده نفت و مشتقات نفتی از پایانه خارک منتقل میشن. ایران با تجربه دوران جنگ متوجه شده که همونطور که میتونه بقیه رو برای صادرات نفت دچار مشکل کنه، خودش هم در خلیج فارس و تنگه هرمز آسیبپذیره.
۳) جایی که در جنگ، عراق از آسمان کشورهای جنوبی برای حمله به نفتکشهای ایرانی استفاده میکرد.
۴) دلیل دوم چیزیه که قبلا در موردش نوشتم. بندر جاسک بعنوان مکمل بندر چابهار میتونه به عنوان یک نگین برای هند مطرح باشه. جایی که هند میتونه از چابهار برای انتقال کالا به آسیای مرکزی استفاده کنه و از جاسک برای برای واردات نفت و فرآورده استفاده کنه.
البته که این بندر میتونه برای انتقال کالا به قفقاز و روسیه هم بکار بره. یک بندر و پایانه نفتی در دنیا معرفی کنید که از نظر امنیت انرژی و نزدیکی به هند در شرایط بهتری از جاسک باشه
۶) مورد بعدی این که ایران جزو آخرین کشورهاییه که مسیر جایگزین برای انتقال نفت بجز تنگه هرمز در نظر گرفته. ایران با احداث این خط لوله دست بالا رو در خلیج فارس بدست میاره.
۶) اهمیت بعدی این خط لوله امکان انتقال میعانات گازیه. رقیب اصلی ایران تو صادرات میعانات و LNG قطره. چه از نظر امنیت انرژی چه از نظر کوتاه شدن مسافت انتقال دریایی، جاسک در موقعیت بهتری از پایانههای قطر قرار داره. به نظرم خشمگینترین کشور نسبت به این خط لوله قطر خواهد بود.
۷) و در آخر، احتمالا مهمترین دستاورد این طرح ایجاد اشتغال و توسعه در شرق هرمزگان و سواحل مکران خواهد بود. این طرح به کمک طرحهایی از قبیل شیرینسازی آب دریا، توسعه چابهار، احداث پتروشیمی و پالایشگاه و ... توان بالا بردن جمعیت در سواحل مکران رو بشدت افزایش خواهد داد.
۸) در یک اقتصاد آرام، سواحل مکران نگین ایران خواهند بود و تمرکز جمعیتی بالاتر و رونق اقتصادی بهتری رو نسبت به وضعیت کنونی مشاهده خواهیم کرد.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
خب من میخوام یک #رشتو شروع کنم در مورد استراتژی راهسازی چین و گره خوردنش به ایران. شاید برای خیلیا توضیح واضحات باشه ولی گفتنش خالی از لطف نیست.
این شما و این داستان #یک_کمربند_یک_راه و یا One Belt One Road
چین برای ارتباط با مراکز جمعیتی جهان یک برنامه بلندمدت استراتژیک رو شروع کرده. مراکز جمعیتی مهم دنیا به طور خلاصه تشکیل شده از اروپا، جنوب آسیا، آفریقا و آمریکای شمالی.
آمریکای شمالی و جنوب آسیا (بالاخص هند) به دلیل رقابت اقتصادی خارج از کنترل چین هستن
پس اولویت چین اروپا و آفریقا و درجه دوم خاورمیانه (به دلیل تمرکز جمعیت کمتر) و آمریکای جنوبی خواهد بود. در این بین آفریقا هدف دورتری خواهد بود چرا که جمعیت آفریقا بشدت در حال رشده و در چند دهه آینده به قطب اول جمعیتی دنیا تبدیل خواهند شد.