Karen Gram-Skjoldager Profile picture
Jul 8, 2021 15 tweets 6 min read Read on X
I dag er #vagthavendehistoriker på rekognoscering i nyt og ukendt land. Har I lyst til at komme med?
Som forberedelse t et kursus om nationalisme&nat bevægelser fik jeg lyst t at se det tyske mindretals nat samlingssted, Knivsbjerg. Som den gode dksindede sønderjyde, jeg er, har jeg aldrig sat mine ben der. Min farmor ville falde død om hvis hun vidste jeg havde været forbi
Og det er altså et rasende interessant sted, spækket med politiske og moralske tvetydigheder og forsøg på at håndtere en meget svær historie
Lad os tage det fra begyndelsen. Knivsbjerg ligger mellem Aabenraa og Haderslev og er med sine 97 meter Sønderjyllands højeste punkt. Der er en helt fremragende udsigt fra toppen af ’bjerget’, så kig forbi, også selvom du ikke synes, historie er toppen
Knivsbjerg blev opkøbt i 1893 af tysksindede nordslesvigere som en tysk pendant til Skamlingsbanken. I 1901 opførte man et 45 meter højt granittårn med en 7 meter høj Bismarck-statue på toppen.
Monumentet var, med historikeren H.V. Clausens ord, bygget i ’tysk kraftbarbarstil’ og skulle markere tyskhedens stærke stilling i Nordslesvig. I dag er der stort set ikke noget tilbage af monumentet.
Baggrunden var den her: i forbindelse med genforeningen i 1920 var man fra tysk side bekymret for, om de danske myndigheder ville kræve monumentet fjernet, så man rykkede bl.a. Bismarckstatuen i sikkerhed syd for den nye grænse (hvor den stadig står i dag – svoger for skala)
Men resten af monumentet fik lov at stå indtil maj 1945, hvor det blev sprængt i stumper og stykker af danske modstandsfolk. Derfor er der i dag kun en enkelt mur tilbage, opført af d oprindelige monument.
Nok så interessant er imidlertid det ’Gedenkstätte’ der ligger lige over for det store monument. Under Anden Verdenskrig deltog ca 2500 medlemmer af mindretallet som frivillige i krigen på tysk side, 800 af disse omkom eller forsvandt
Det er et kæmpemæssigt tal, givet af mindretallet ikke talte meget mere end 10.000 mennesker på det tidspunkt. De faldne og forsvundne mindes i dag i en lille mindelund, der ligger lidt tilbagetrukket i et skovbryn over for det oprindelige Knivsbjerg-monument.
Her kan man se en række store række mindeplader, der registrerer, hvordan antallet af faldne fra mindretallet, voksede år for år gennem krigen.
Mindelunden har en meget belastet forhistorie. Den blev opført i 1962 på initiativ af en række medlemmer af mindretallet, der selv havde en fortid som nazister og/eller aktive soldater.
Fra 1990erne begyndte historikerne at interessere sig for mindelunden og det kom frem at en række Gestapo-folk og dømte krigsforbrydere var blandt dem, der blev mindet på stenene. Det førte til, at en række navne (helt bogstaveligt) blev fjernet fra mindesmærket
Som en måde at lægge afstand til de oprindelige ideer bag mindelunden, ændrede mindretallet i 2012 navnet fra det militært klingende Ehrenhain/Æreslund til det mere neutrale Gedenkstätte (stenen med det oprindelige navn står dog stadig i mindelunden).
Og arbejdet m at bearbejde og fortolke fortiden er ikke slut – for tiden medfinansierer mindretallet et ph.d.-projekt der undersøger Anden Verdenskrigs betydning for dem. Hvis du har relevant information i den forbindelse så tag gerne fat i Jon Thulstrup, SDU (kontaktinfo her)//

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Karen Gram-Skjoldager

Karen Gram-Skjoldager Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @KarenSkjoldager

Dec 6, 2022
Dejligt med fokus på Danmarks eneste modtager af Nobels fredspris (1907), Fredrik Bajer. Men også et noget rosenrødt portræt imo.

radio4.dk/program/kranie…
Jeg har brugt en hel del tid sammen med Bajer. Jeg skrev ph.d. om den tidlige danske fredsbevægelse og kan melde at Bajer var en temmelig besværlig og selvbevidst personage.
Han var også indflydelsesrig og progressiv, bestemt. Han stiftede Dansk Fredsforening (1882), der kom til at forme det liberale fredsarbejde i hele det nordiske område i flere årtier.

Han var en central aktør i det internationale samarbejde mellem de europæiske fredsbevægelser
Read 20 tweets
Apr 25, 2022
I går var årsdagen for det armenske folkedrab. Det kan være anledning til en lillle tråd om danske Karen Jeppe, der ydede en stor indsats for armenerne.

Jeppe var født i Gylling syd for Odder i 1876 og autodidakt lærer.
I 1902 læste hun en artikel om de massakrer, der havde fundet sted på den armenske befolkning i Osmannerriget i midten af 1890erne. Massakrerne havde efterladt tusindvis af forældreløse armenske børn. Artiklen gjorde et stort indtryk på hende. britannica.com/topic/Hamidian…
Hun tog derfor kontakt til den nystiftede forening, De danske Armeniervenner, og blev af foreningen sendt til Urfa, hvor hun blev lærer på et børnehjem for armenske børn. Jeppe var en exceptionel sprogbegavelse og lærte efter sigende tyrkisk, armensk og arabisk på under et år.
Read 15 tweets
May 29, 2021
I anledning af udflytningsreformen får jeg lyst til at give en lille øjenvidneberetning om, hvordan de sidste 10-15 års reformarbejde på universitetsområdet er blevet oplevet hernede i mit lille hjørne af fabriksgulvet. Advarsel: det bliver langt ⚠️
Jeg begyndte på min ph.d. i 2005. På det tidspunkt handlede alt på universiteteterne om globalisering og int forskningsexcellence. Det var et ganske frustrerende tidspunkt at skrive en ph.d. i historie på.
Arbejdet med dansk historie blev set som provinsielt, gammeldags og uambitiøst af de toneangivende miljøer, og da vi i 2009 oprettede danmarkshistorien.dk som i dag har 100.000-vis af besøgende var det i modvind og op ad bakke
Read 11 tweets
Sep 15, 2020
Noget af det skønne ved arkivarbejde er, at man nogle gange finder ting, man ikke ledte efter. Faldt i sidste uge ved et tilfælde over beretningerne fra Carnegies Belønningsfond for Heltemod fra 1930erne. Det er vild læsning - en tråd 👇
Beretningerne giver indblik i hvor risikofyldt og farligt almindeligt hverdagsliv var for ikke alt for længe siden: hvert år er der 100vis af drukneulykker, løbske heste, ildebrande, lemlæstelser i maskiner - og børn der er involveret i ulykker i landbruget - som her:
Og så er der en type ulykke - og redningsaktion - som vi simpelthen ikke har nu om stunder: redning af damer der forsøger at springe på tog i bevægelse, men mislykkes med foehavendet. Her bare nogle enkelte eksempler:
Read 8 tweets
Aug 22, 2020
En god anledning til en lille lørdagstråd om Danmarks første kvindelige diplomat: Nonny Wright 1909-2003) Wright blev ansat i Udenrigsmibisteriet i 1934 efter studier i statskundskab og økonomi på KU, Oxford og Sorbonne.
I 1935 fik Wrights mand arbejde i Geneve og hun fulgte med og arbejdede med forskellige økonomisk analyseopgaver indtil 1940 hvor hun fik et forskningsstipendium på McGill University i Canada.
I Canada oprettede Wright en dansk afdeling af Røde Kors, der skulle tage sig af danskere i allieret krigstjeneste. Da hun og hendes mand flyttede videre til Washington, oprettede hun en tilsvarende afdeling af Røde Kors der.
Read 9 tweets
Oct 31, 2019
Nu skal I høre en vild historie. På Aarhus Universitet ligger der et center for Grundtvig-forskning. Centeret har som hovedopgave at digitalisere Grundtvigs samlede værker og udgive dem i en kommenteret udgave, så alle kan læse og forstå, hvad den gamle gubbe skrev.
Centeret har været i sving i ti år. Det er et kæmpemæssigt arbejde at tilgængeliggøre og kommentere Grundtvigs samlede værker. Manden skrev i gennemsnit mere end en side om dagen hver dag 365 dage om året i alle de 70 år han var aktiv skribent.
De dygtige editionsfilologer på centeret har knoklet med at udgive og forklare de tit ret så svært forståelige tekster, og centeret holder tidsplanen for udgivelsen. Lige nu er de omkring halvvejs med arbejdet.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(