برای خوزستان چه باید کرد؟
این روزها خوزستان مرکز توجهات است. بخشی از این توجه؛ دغدغه‌مند و شریف، بخشی فرصت‌طلب و ریاکارانه، بخشی موج‌سوارانه و هیجانی و من می‌دانم نگاه علمی و حکیمانه در این میانه چه اندازه مهجور است. اما می‌خواهم در ده فراز، راه‌حل‌های درمان خوزستان را عرضه دارم.
یک: خوزستان به توجه و نگاه ‌ویژه نیاز دارد و نه استاندار یا نماینده یا مدیر ویژه. این توجه است که محیط زیست را بر تولید نفت، حفظ اکوسیستم را بر انتقال آب، نیروی بومی را بر نیروی کارِ مهاجر و سرمایه‌گذاری امنیت‌آفرین در مناطق مرزی را بر استراتژی زمین سوخته الویت می‌دهد. نگاه ویژه!
دو: نمی‌توان با عناصری که خود بخشی از مشکلِ خوزستان در چند دهه گذشته بوده‌اند،امید به تغییر وضع موجود داشت.خوزستان نیاز به پوست‌اندازی مدیریتی، عبور از کاربست‌های سنتی،و خون و نفس تازه دارد. جوان‌های نخبه خوزستانی را از زیر سایه پدرخوانده‌ها بکشید بیرون، قطار خوزستان راه می‌افتد.
سه: مشخصاً در مجموعه نفت، گاز،نیشکر،حفاری،فولاد و پتروشیمی‌ها؛ بایستی بکارگیری نیروی انسانی،منحصر به ساکنین همان منطقه در خوزستان باشد و قانون اختصاصِ حداقل ۱۰درصد از درآمدهای این شرکت‌ها در مجلس تصویب و صرف بهبود وضعیت خوزستان شود.وضعیتی که خود محصول نگاه کارگاهی همین صنایع است.
چهار: سد گتوند نقش مهمی در شوری رودخانه کارون، شوره‌زار شدن بهترین زمین‌های زراعی و از بین رفتن اکوسیستم خوزستان دارد. علاج‌بخشی این سد جز با تغییر کاربری آن و از مدار خارج شدن این افتضاح مهندسی ممکن نیست.در صورت ترسالی هم این سد! خوزستان را به نمکزاری غیرقابل سکونت مبدل می‌سازد.
پنج: تا زمانی که صنایع آب‌بر در مناطق خشک و کویری کشور برپاهستند، چک‌های طلایی برای انتقال آب کشیده می‌شود. صنایع آب‌بر به مناطق ساحلی منتقل یا آب مورد استفاده آن‌ها از آب‌شیرین‌کن‌های صنعتی و انتقال از دریا تامین شود. هر گونه انتقال آب برای مصارف غیرشرب ممنوع و باطل اعلام شود.
شش: حلقه مفقوده توسعه در خوزستان؛ عدم سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، بانک‌ها، شرکت‌های سرمایه‌گذاری و نهایتاً دولت است. مشوق‌ها، معافیت‌ها و تسهیلات لازم برای ایجاد تحرک در اقتصاد مولد خوزستان فراهم شود. و هر فردی در طی سال‌های گذشته؛ مانع سرمایه‌گذاری در استان خوزستان شده، محاکمه شود.
هفت: نفت چندین‌هزار میلیارد تومان، حق آلایندگی خود را که چند دهه است پرداخت نکرده به شهرها و مناطق نفتی در خوزستان بپردازد. سوختن فلرهای نفتی که عامل آلودگی هوای خوزستان است را متوقف کند. هورالعظیم را به سرعت تخلیه و یا الزامات محیط زیستی هور و استخراج و تولید در آب را پاس دارد.
هشت: وزارت نیرو بعد از چند دهه بالاخره در اهواز و سایر شهرهای خوزستان، تصفیه‌خانه آب بسازد تا مردم خوزستان آب‌شرب سالم بنوشند و تصفیه‌خانه فاضلاب بسازد تا رودخانه‌های استان، کانال فاضلاب نباشد. و خطوط جمع‌آوری فاضلاب را احداث کند تا وضعیت بهداشتی استان بالاخره استاندارد شود.
نُُه: شایسته‌سالاری در خوزستان حاکم شود. احزاب، اقوام و گروه‌های متنفذ، دست از تقسیم مدیریت‌های استان بین خود و سهم‌خواهی بردارند. برای چند سال اداره خوزستان نه گوشت قربانی که بر عهده متخصصین و دانشمندان و اهل فن باشد. غربت نخبگان دانشگاهی را پایان دهید. عینک سیاسی را بردارید.
ده: در ده‌سال گذشته بزرگ‌ترین کوچ انسانی تاریخ خوزستان رخ داده است. مهار ریزگردها، حل مشکلات زیرساختی و فراهم آوردن حداقل‌های استاندارد زندگی، وظیفه دولت نفتی است. خوزستان را بسازید از نو.
خوزستان را دریابید.
استانی که هوا ندارد. آب ندارد. نان ندارد. اما یک دنیا همت و عشق دارد.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with محمد مالی

محمد مالی Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mohammademali

21 Jul
روایت اعتراض: خوزستان بی‌روتوش!
پیام آن‌چه در کفِ خیابان‌های خوزستان گذشت، چیست؟
لازم بود به شهرهایی که قلب حادثه آن‌جا می‌تپد، سفر کنم و مشاهدات خود را قلم زنم. این سفر از ایذه شروع و پس از حاشیه اهواز به حمیدیه، هویزه، سوسنگرد، شادگان، هور، و نهایتاً آبادان و خرمشهر رسید.
یک: مردم خوزستان، از هر قومیت و در هر منطقه‌، عصبانی‌اند. از دولت‌هایی که آمده و رفته‌اند اما تنها وعده‌های توخالی و شعارهای دروغین بر جای نهاده‌اند. و البته بی‌اعتمادی موج می‌زند در میان مردم و نتیجتاً امیدی به آینده ندارند. و این ناامیدی را در همه شهرهایی که رفتم لمس کردم عجیب.
دو: بیکاری در خوزستان موج می‌زند. جوانان تحصیل‌کرده بیکار که مدام وضعیت خود را با سایر استان‌های کشور و یا کشورهای همسایه مقایسه می‌کنند. این جوانان آگاه بر اساس منطق خود عمل می‌کنند و مرجعیت و قیمومیت چند صدساله شیوخ و خوانین در خوزستان را برنمی‌تابند. سوخت اعتراضات این‌جاست.
Read 11 tweets
19 Jul
در خوزستان چه خبر است؟
یک: خوزستان تشنه‌است بی‌تردید اما تقلیل مشکلات، بحران‌ها و چالش‌های قلب ایران تنها به بی‌آبی یا حتی بیکاری، بیان بخشی از مساله است. درد خوزستان عدم توسعه در یک‌صدسال گذشته است. توسعه متوازن و متناسب با ظرفیت‌ها و توانمندی‌های طبیعی و انسانی این استان.
دو: دستِ دولت مرکزی در صدسال گذشته برای استفاده از منابع خوزستان که تحقیقاً ثروتمندترین و استراتژیک‌ترین منطقه خاورمیانه است؛ دراز و برای رسیدگی، سرمایه‌گذاری و خدمت به آن، کوتاه و ناقص بوده است. قدم اول پس باید تغییر نگاه، رویکرد و برخورد مرکز با خوزستان باشد.
سه: محرومیت در خوزستان؛ قومی و منطقه‌ای نیست. شمال و جنوب خوزستان، متشکل از دو قوم عزیز بختیاری و عرب است اما در هر دو سوی، شاهد وضعیت یکسان و فاجعه‌بار بهره‌مندی از شاخص‌های توسعه هستیم. از محرومیت شمال و جنوب خوزستان، دردناک‌تر تبعیضی است که بر این مناطق روا داشته شده است.
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(