@MarcBonten haalt in onderstaande tweet een punt aan wat mij ook al lange tijd opvalt: de scheve verhouding tussen het aantal testen en het aantal covid-gerelateerde sterfgevallen in verschillende Europese landen.
Ik heb de cijfers van de periode 1 maart 2021 - 23 juli 2021 van de Europese landen als basis genomen en over die periode het aantal positieve tests en overledenen bepaald.
Vervolgens op basis van het aantal inwoners (bron: wikipedia) het aantal per 100.000 inwoners bepaald, zodat we de landen kunnen vergelijken.
Sorteren we op het aantal positieve testen, dan staat Nederland op de 4e plaats met 4233/100.000.
3/
Veel lager in de lijst staan Bosnië (31e), Duitsland (39e), en Slowakije (40e).
Deze hebben de afgelopen 5 maanden veel minder besmettingen gemeld dan Nederland (3x zo weinig).
4/
Sorteren we dezelfde lijst op het aantal sterfgevallen per 100.000 inwoners, dan verandert het beeld behoorlijk.
Nederland (36e) staat nu onder Duitsland (33e).
5/
Dit betekent dus dat in Duitsland - waarvan we allemaal vinden dat ze het zo goed doen - per 100.000 inwoners in deze 5 maanden meer mensen zijn overleden aan Covid-19 dan in Nederland!
Nog veel extremer zijn Bosnië (3e) en Slowakije (9e).
6/
Een andere manier om dit te bekijken is door de verhouding tussen sterfte en positieve testen te bepalen. Deze staat in de kolom factor.
In Slowakije is deze verhouding het hoogst met 15%. Ook veel andere Oost-Europese landen scoren hoog.
7/
Duitsland zit op 7%, terwijl dit in Nederland "slechts" 2,4% is.
Natuurlijk zijn er verschillen in de registratie van sterfgevallen (wel/geen Covid) en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Maar de afwijkingen zijn wel erg groot.
8/
Het is daarom zeer aannemelijk - zoals @MarcBonten ook concludeert - dat er grote verschillen zijn in de wijze van testen en/of de testbereidheid in verschillende landen.
Daarmee wordt de keuze om te sturen op de inmiddels beruchte ECDC map behoorlijk discutabel.
9/9
@WouterEngel merkt terecht op dat de gegevens in de kolom Overleden niet kloppen.
Door een fout in de tabel heb ik ALLE overledenen meegeteld en niet alleen die van de laatste 5 maanden.
De conclusie is overigens niet anders. Morgen zal ik een gecorrigeerde versie publiceren.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het zat er al aan te komen, maar vandaag is het helemaal duidelijk: een trendbreuk in de positieve testen. Na een periode van afvlakking is deze omgeslagen in groei (witte lijn wijst omhoog).
1/4
Bovendien zijn de 125.055 GGD testen, de 56.310 positieve GGD testen en het percentage positief van 45% alle drie dikke records.
We kunnen stellen dat het RIVM systeem de hoge aantallen niet aankan. Er missen vandaag zeker 18.000 positieve testen en in totaal ca 40.000.
2/4
De ziekenhuiscijfers laten ook vandaag geen enkel effect zien van het enorm gestegen aantal positieve testen. Het aantal patiënten blijft afnemen en gaat in de richting van de 1000.
Het aantal nieuwe opnames daalt ook nog steeds. Het 7-daags gemiddelde ligt nu bij 100 p/d.
Bij de GGD zijn 95.772 testen gemeld, waarvan 40.304 positief (42,1%). Zowel het aantal positieve testen als het percentage is het hoogste ooit in deze pandemie.
Het RIVM heeft vandaag een onderrapportage van ca 10.000 positieve testen.
1/4
De totale achterstand bij het RIVM ligt nu in de buurt van 20.000 positief, mogelijk meer.
Het aantal GGD positief is ruim boven de trend en daarmee begint de steile daling van het groeipercentage af te vlakken (witte lijn minder scherp omlaag).
2/4
Er komen ondertussen steeds minder Covid patiënten in het ziekenhuis. De instroom (gele lijn) daalt snel en dat is volkomen in tegenspraak met het groeiend aantal positieve testen. Ook de ziekenhuisbezetting daalt verder naar 1185, het laagste aantal sinds 31 oktober 2021.
De GGD meldt 29.000 positieve testen (32,8% pos) en dat is onder de trend en ook minder dan gisteren. De groei is wel verder opgelopen naar 73%.
Het RIVM heeft een deel (ca 5.000 van de 12.000) achterstallige meldingen ingelopen.
1/4
Het 7-daags gemiddelde van zowel de positieve testen als het percentage positief heeft een nieuwe recordwaarde bereikt. De Omikron golf is daarmee nu al de hoogste ooit qua besmettingen.
2/4
Dat geldt niet voor de ziekenhuisopnames, want die dalen al bijna een maand continu. De gele lijn is weer aan het dalen en dat betekent dat de instroom steeds verder afneemt. De bezetting (groen) zal daardoor voorlopig zeker onder de nullijn blijven.
Optie 2: De natuur haar beloop laten en niets doen (de Britse oplossing). Dit geeft een hoge piek, veel problemen, maar de golf is wel het snelste weer voorbij.
Optie 3: Beperkende maatregelen om de golf te vertragen (flatten the curve). Dit kan in meerdere gradaties.
2/6
De laatste optie zorgt voor een minder hoge piek, maar wel voor een langer durende golf en met flink wat consequenties voor de samenleving.
Het lijkt erop dat veel regeringen aan het twijfelen zijn tussen 2 en 3 waarbij oplettend wordt gekeken naar wat er gebeurt in het VK
3/6
Bij het RIVM is evenals gisteren sprake van onderrapportage. De GGD heeft 31.960 positieve testen gemeld (39,1% van de testen was positief) en dat brengt de "achterstand" van het RIVM op zo'n 12.000 over de afgelopen twee dagen samen.
1/5
De grafiek (gebaseerd op de GGD cijfers, dus zonder storing) laat zien hoe snel de besmettingen toenemen. Het groeipercentage (67%) zit nu al boven de top van de Delta golf en het 7-daags gemiddelde heeft ook het niveau van de Delta top al bereikt.
2/5
Het percentage positief blijft maar toenemen en ligt (gemiddeld) al bij de 35%. Het duidt erop dat er ook nog heel veel besmettingen niet gemeld worden en de werkelijke cijfers veel hoger zijn.