«ایران، اروپا و آمریکا»
یادداشتی از دکتر #یدالله_کریمی_پور

به تاریخ مناسبات ۴۲ ساله جمهوری‌اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا بنگرید ؛ چرا به رغم تنش فزاینده ، تا کنون جنگی بین این دو رخ نداده است؟!
کارتر ،ریگان ، بوش پدر ،کلینتون ، بوش پسر، اوباما و ترامپ ، از احزاب دمکرات و جمهوری خواه ، در بیشتر کشورهای خاورمیانه دخالت گسترده کردند ، ولی حمله ای فراگیر به جمهوری اسلامی هرگز در دستور کارشان نبود . کمترین گمانی ندارم که چنین حمله ای تا احتمال تجزیه ایران نیز رخ نخواهد داد.
البته دولت های آمریکا طی ۴۲ ساله اخیر همواره جمهوری اسلامی را متهم به آتش افروزی و پراکندن تروریسم کرده و او را ریشه تنش و ناامنی منطقه پنداشته اند ؛ ولی حمله تمام عیاری را به جمهوری اسلامی تحمیل نکرده اند. چرا؟
برای آمریکا ، بقای ایرانی یکپارچه تحت حاکمیت هر رژیمی، حیاتی است . برعکس ، فروپاشی و تجزیه ایران ، ویران کننده طرح و برنامه های جهانی- درازمدت ایالات متحده آمریکا است؛ چرا؟
آمریکا در جهت تداوم بقای ابرقدرتی خویش ، با اتحاد سرشتی چین - روسیه روبرو است. جبهه ای به درازای آتلانتیک تا پاسیفیک ( اقیانوس های اطلس و آرام) ؛ که تا اقیانوس منجمد شمالی امتداد یافته است. ولی لولای پیوند دهنده این دو ، آسیای مرکزی و در مرتبه نازلتری قفقاز است.
این در حالی است که کشورهای ۸ گانه آسیای مرکزی- قفقاز ، از دیدگاه موقعیت جغرافیایی ، دربست زندانی فدراتیو روسیه هستند و هرگز تا کنون طعم استقلال را نچشیده اند . به عبارت بهتر ، دستکم ۵ کشور آسیای مرکزی ، از این منظر ، پوشالی شمرده می شوند .
چرا که بیشتر تبادلات بازرگانی آنان در عرصه ریلی ، لوله ای ، دریایی ، شوسه ای و هوایی با پایش و بلکه کنترل فدراتیو روسیه همراه بوده است .
رخنه در این ۸ کشور و کمک به آزادی آنان از زندان روسیه ، در دستور کار و طرحنامه استراتژی آمریکا قرار دارد .
در این جهت ایران بهترین و بلکه تنها سرزمین مناسب برای آزاد سازی آسیای مرکزی -قفقاز- خزر است. زیرا تنها کشور تک جداره بین اقیانوس هند و این دو منطقه به شمار می آید. در حالی که محور پاکستان - افغانستان ، دو جداره و ناامن بوده اند ، محور ترکیه نیز چند جداره و نیمه بسته است.
محورهای دیگر نیز بسته و گران هستند.
پس در بنیاد استراتژی آمریکا ، بقای ایرانی یکپارچه حیاتی است. این در حالی است که برای روسیه ، ترکیه و جمهوری آذربایجان ، تجزیه ایران و به جایش ایجاد کشورهای کوچک حائل در کانون توجه است.
چنین موقعیتی به ویژه در استان های شمال باختری ایران ، برای روسیه و این دو کشور، کمال مطلوب است. یعنی تبدیل ایران به ایرانستان . البته همبستگی گام به گام ، طراحی شده و با برنامه ایران - ترکیه- آذربایجان و پاکستان ، در رفع تنگنای جغرافیای توسعه این کشورها ،
می تواند در تغییر استراتژی جغرافیایی آن ها تاثیر گذار باشد.
به هر روی به گمانم آمریکا و اروپا ، برخلاف روسیه ، نه تنها خواهان ایرانی یکپارچه اند ، بلکه مداخله آن ها در ایران هنگامی است که چنین خطری رو به وقوع باشد.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sun Tzu

Sun Tzu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @2rni3a_ezm

5 Aug
به مناسبت سالگرد امضای فرمان مشروطیّت:
ایرانی از «مشروطه» به این سو، آزمایش‌های گوناگون کرده است و این امید را در خود پرورانده که به سکونی برسد. به زندگی‌ای دست یابد که متناسب با استعداد و تاریخ و اعتبار و منابعِ این کشور باشد، زندگی‌ای که اجازه بدهد که استعدادها راهِ رشد
در پیش گیرند، و آرزوها اگر در حدّ معقول بودند، سرشان به سنگ نخورد. به نحوِ آگاه یا نا‌آگاه هدف از مشروطه‌خواهی این بود که مردم از «رعیّت بودن» بیرون آیند و قدری «شهروند» بشوند. این نبود که چند «شِبْه» به جای اصل گذارده شود و کار را انجام شده بشناسند.
عکسی¹ از محلّ شهادت دو تن از بزرگان مشروطه؛ جهانگیر خان صوراسرافیل و نصراللّه ملک‌الْمتکلّمین (نیای بزرگِ دکتر شیرین بیانی) که در باغ شاه در مقابل چشمان محمّد‌علی شاه اعدام شدند.
Read 4 tweets
3 Aug
یک کشتی دیگر را در خلیج فارس ربوده شد؛

به گزاش رسانە ھای امارات: گروەھای تحت حمایت سپاە تروریستی پاسداران یک کشتی نفتی را در سواحل این کشور دزدیدەاند.
این کشتی با پرچم پاناما بە سوی تنگە ھرمز در حال حرکت بودە است. Image
پیش از این خبرگزاری آسوشیدپرس گزارش داده بود، سکان هدایت دست‌کم چهار کشتی در سواحل امارات متحده عربی از کنترل خارج شده بود.
بر اساس این گزارش، کشتی‌های مذکور چهار نفت‌کش به نام‌های کوئین ایماثا، گلدن بریلینت،
جگ پوجا و ابس هستند و همگی در زمان‌های تقریباً یکسان هشدار داده‌اند که هدایت کشتی از فرمان آنها خارج شده است.
روزنامه تایمز بریتانیا نیز نوشت؛ منابع بریتانیایی بر این باورند که جمهوری اسلامی در ربوده شدن احتمالی کشتی‌ها دست داشته است.
Read 4 tweets
23 Jul
اسرائیل چگونه مشکل آب را حل کرده است؟
در این ویدئو می بینید که اسراییل چگونه در یک صحرا در عین ناباوری جهان توانست بر مشکل کمبود آب فائق شود . بی شک یکی از موضوعات مهمی که منجر به قدرت گرفتن اسراییل شد ، نحوه مدیریت آب در این کشور بوده است .
در ایران اما مشکل نظام جمهوری اسلامی از آن‌ جایی آغاز شد که سیاست استراتژیک خود را بر خلاف همه‌ی کشورهای دنیا به‌ جای آرایش بر مبنای منافع‌ ملی، بر مبنای منافع ایدئولوژیک خود نهاد. همین ایدیولوژی اجازه نمی دهد بنفع مردم کشور از دانش و تکنولوژی کشورهای پیشرو در زمینه آب ، برق
بهره ببریم .
میلتون فریدمن اقتصاددان آمریکایی جمله معروفی داره که میگه اگر مدیریت یک‌ شنزار رو به بخش دولتی بدین اخرش با کمبود شن تو شنزار مواجه میشیم. حالا عملا میتونیم این جمله رو درک کنیم. در شرایطی خوزستان با بحران آب رو به رو شده که بزرگترین رودخانه های کشور رو داره.
Read 5 tweets
23 Jul
#خوزستان پلان یک
#خوزستان پلان دو
#خوزستان پلان سه
Read 6 tweets
22 Jul
تنگنای آب و انقلاب سوریه
بیشتر تحلیل گران،انقلاب مردم سوریه علیه خاندان اسد را در چارچوب بهار عربی(اسلامی) می پندارند.در حالی که جریان فراگیر خیزش اعراب از دسامبر 2010 در شمال افریقا و خاور میانه، تا جایی که به سوریه بر می‌گردد، تنها کبریتی بر انباشت نارضایتی توده های مردمی بود.
آن چه مردم سوریه را وادار به قیام عمومی علیه سیستم حکومت کرد، تا حدود زیادی ریشه و پایه در بحران و تنگنای آب داشت.
بر پایه بررسی و مطالعه انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم ( Stockholm International Peace Research Institute) معروف به سیپری (SIPRI)
«اثر کمبود آب بر آوارگی و مهاجرت مردم سوریه» از 2006 و انقلاب بهار عربی روشن و آشکار است. از دیدگاه پژوهش دقیق این موسسه، کمبود آب، کاتالیزور بحران سوریه بوده است.
خشکسالی دراز مدت در سوریه و کاهش شدید حقابه فرات از سوی ترکیه، که بیش از پنج سال طول کشید،منجر به کاهش قابل ملاحظه
Read 14 tweets
22 Jul
آیا اعتراضات ادامه خواهد یافت؟

واقعیت آن است که بیشتر مشکلات کنونی ایرانیان ساختاری هستند. بنگرید به ریشه های مشکلات آب (کشاورزی، صنعتی، شرب) ، برق فصول گرم، تورم، گرانی، بیکاری، افسردگی.
اجازه بدهید این ساختاری بودن مشکلات را بیشتر توضیح بدهم .
در سال های دهه۴۰ خورشیدی، تامین کننده برق شهر بهبهان، شرکتی خصوصی بود که مردم آن را "مِکینه نِمُوزی" (کارخانه نمازی) می گفتند. خانواده محترم نمازی برای برق رسانی به شهر، آن را تعبیه کرده بودند و هنوز خبری از شبکه برق سراسری دولتی نبود.
خب میزان برقی که از مکینه به خانه ها می رسید، صرفا برای روشنایی اندک خانه ها و کور سوی شبانه معابر بود. یعنی این برق کشش لازم برای راه اندازی یخچال، کولر و دیگر لوازم خانگی را نداشت.‌البته چند ثروتمند بهبهانی بودند که حتی یخچال هم از بنادر خریده بودند، ولی بی فایده و دکوری
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(