Het VN-Klimaatrapport is glashelder en snoeihard: code rood voor de mensheid. Toch staat er feitelijk niet zoveel nieuws in, het meeste wisten we al. Wel zijn de berekeningen accurater en zijn projecties naar boven bijgesteld. Het is vooral de toon & vorm die ongekend scherp zijn
Hoe belangrijk ook, we moeten niet de illusie hebben dat dit rapport de wereld gaat veranderen. Al in 1990 kwam de IPCC met haar eerste rapport uit, die in de kern dezelfde boodschap bevatte. Toen waren we alleen 90% zeker dat de mens het klimaat veranderde, nu vrijwel 100%.
Toch kan dit rapport een belangrijke hoeksteen worden voor een ambitieuzer klimaatbeleid, als opvolging van het klimaatakkoord in Parijs. Later dit jaar wordt daarover onderhandeld in Glasgow. Ook daar moeten we niet teveel van verwachten.
We maken wel voortgang, maar het gaat stap-voor-stap, vanwege de grote belangen die op het spel staan. Alleen het verschil tussen wat nodig is en wat wij daadwerkelijk doen worst steeds groter. Daarom is er nog veel meer nodig dan alleen technische en financiële maatregelen.
Er is wen wereldwijde omslag nodig, een mentaliteitsverandering, gedreven door andere waarden en sociale normen. Hiervoor zijn de sociale kantelpunten van groot belang. Een kettingreactie van sociale veranderingen die elkaar versterken.
Zoals opstanden, protesten, rechtszaken, veranderingen in sociale normen (wat vinden wij nog acceptabel en wat niet), kennisoverdracht via het onderwijs en de sociale media, etc. Acties en interventies die gericht zijn op de sociale kantelpunten kunnen het verschil gaan maken.
En wat Nederland betreft: Nederland heeft geen plan en geen visie en moet dat spoedig gaan ontwikkelen. Een land met een plan: voor het rijzende water dat van de zee en de grote rivieren komt, voor het land dat zich moet aanpassen aan een ander klimaat,
voor energie dat in het landschap moet worden ingepast, voor de landbouw die duurzaam moet worden, voor de natuur die zich moet herstellen, kortom, Nederland staat voor de grootste opgave ooit, een nieuw Deltaplan voor water, klimaat, energie, natuur, landbouw en wonen
en dat allemaal ruimtelijk ingepast. Wij moeten iets gaan doen wat nog nooit eerder is gebeurd. De hele wereld kijkt naar Nederland, vanwege onze unieke, lage ligging en het wassende water. Laten we weer een inspirerend voorbeeld worden voor de rest van de wereld!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jan Rotmans

Jan Rotmans Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @janrotmans

10 Nov 20
Nog een vervolg op de gasfabelfuik van Lubach: het is dus veel slimmer om te kijken naar goede mutatiemomenten van bestaande woningen, als bv. toch renovatie moet plaatsvinden, kun je gelijk isoleren en van het aardgas af.
En vooral beginnen met sociale huurwoningen, want dan kun je de meeste aardgasmeters maken, en kunnen huurders ook kosten besparen. Het is namelijk ook een sociaal probleem en een verdelingsopgave: begin met de slechtste huurwoningen met de minst draagkrachtige mensen
En dan de kernenergiefuik waar Lubach steeds weer in loopt. Kernenergie is wereldwijd nodig, weliswaar op beperkte schaal, om de klimaatdoelstellingen te halen. In landen als China en India gaat dat ook gebeuren.
Read 5 tweets
10 Nov 20
Op veler verzoek: de aardgas fabeltjesfuik van Zondag met Lubach. Vooropgesteld: ik ben een fan van het programma en houd van een zekere zelfspot en ironie, ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om van het aardgas af te gaan. We staan dan ook voor een enorme opgave
We gaan niet van het gas af, maar van het aardgas, want groen gas (opgewerkt biogas) kunnen we juist gebruiken als duurzaam alternatief voor aardgas, de titel alleen is dus al onjuist: Nederland gaat niet van het gas af, maar van het aardgas.
Waarom gaan we juist in Nederland van het aardgas af? In Nederland zijn we vrijwel volledig afhankelijk van aardgas in de gebouwde omgeving. In tegenstelling tot landen om ons heen, zoals Duitsland waar men ca. 25% van de huizen nog op olie stookt en de rest op kolen.
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(