🎙️ Newlines Institute 🇺🇸| @AliBakeer | Türkiye'nin Sert Gücünün Yükselişinin Haritalandırılması
Bölüm 2: Yerli Sanayi (Özet)
Türkiye sert güce odaklanırken, silah ve teçhizat konusunda dış kaynaklara bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. 1/15 newlinesinstitute.org/uncategorized/…
2/15
TR'nin son birkaç yıldaki askeri hareketliliği ve iddialı politikaları,güçlü yerli savunma yetenekleri ve kaynakları olmadan mümkün olmazdı. Son 15 yılda,dünyanın en büyük 3. silah alıcısıyken 14. en büyük silah ihracatçısı konumuna ulaşarak etkileyici bir ilerleme kaydetti.
3/15
TR, büyük bir güç olmak,savunmada kendine yeterliğe ulaşmak ve daha bağımsız dış politika hedefiyle,yerli savunma sanayisini geliştirmeye giderek daha fazla yatırım yapıyor.
TSK'nin operasyonel kapasitesinin devrim niteliğindeki bir yönü,Türk İHA'ların artan potansiyelidir.
4/15
Silah ithalatındaki düşüş,yerel sistemlere bağımlılığı en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan bir politikanın parçasıdır. Ankara savunma alımlarında ithalata olan bağımlılığını azaltarak,envanterindeki yerli savunma sistemleri ve silahları 2002'deki %24'den 2019'da %70'e çıkardı.
5/15
Siyaset bilimci Francis Fukuyama: “İHA'lar, 2020 yılında Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak yükselişini güçlü bir biçimde destekledi. Bu süreçte Türkiye, sonuçları şekillendirmede ABD, Çin veya Rusya'dan daha yetenekli, büyük bir bölgesel güç simsarı konumuna yükseldi.
6/15
İHA'ların konvansiyonel savaşta bir hava kuvveti olarak kullanılmasını öngören benzersiz bir drone doktrini içermesi nedeniyle, Türkiye, Libya, Azerbaycan ve Suriye'deki karmaşık jeopolitik sahnelerde Rus destekli güçlere karşı önemli askeri başarılar elde edebildi.
7/15
Türk İHA'ları ve müttefiklerinin askeri performansını artırmaya olan katkıları TR'nin etkisini artırdı.Daha çok müşteri Türk İHA'larını satın almak için sırada ve daha çok ülke Ankara'ya bir ittifak veya topraklarında ileri bir askeri üs şeklinde bir dayanak sunmaya istekli.
8/15
Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine giren/girecek olan diğer birçok savunma platformları arasında TCG Anadolu, ATMACA gemisavar füzesi, AKYA torpido, Aksungur ve AKINCI dahil İHA sistemleri ve HİSAR/A+ alçak irtifa hava savunma füze sistemi yer alıyor.
9/15
Türkiye'nin mevcut stratejisinin bazı yönleri mevcut iklimde sürdürülemez. Yalnızca sert güce bağımlı kalmaya devam ederse, yakında siyaset, ekonomi ve güvenlik arasında giderek daha fazla seçim yapmak zorunda kalacağı bir durumla karşı karşıya kalacaktır.
10/15
İleri askeri üslere güvenmek riskler taşır ve ev sahibi ülke ile ikili ilişkilerin durumu ile bölgesel ve uluslararası ortamlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. İleriye dönük bir savunma duruşuyla gelen ekonomik fırsatlar her zaman meyve vermiyor.
11/15
Yerli savunma sanayisini modernize etmeye yönelik iddialı hedeflerle birlikte, bu operasyonların sürdürülmesi ülke üzerindeki mali yükü artıracaktır. Güçlü ve sağlam bir ekonomi olmadan, gelecekte Türkiye'nin sert gücündeki ivmeyi sürdürmek giderek daha zor olacaktır.
12/15
Türk hükümetinin, Mısır ve BAE gibi bazı resmi rakiplerine yönelik gerilimi azaltma önlemleri ve yakınlaşma çabalarını içeren mevcut cazibe atağı, uluslararası ve bölgesel çevredeki değişen dinamiklere yanıt veriyor ve sert güç yaklaşımının sınırlarını kabul ediyor.
13/15
Türkiye'nin içinde bulunduğu sözü edilen kısıtlamalar, meseleyi yalnızca sert güce bağlı olarak bırakacağı anlamına gelmiyor; daha çok, son eylemleri, politikalarına yeniden denge getirme girişimini temsil ediyor.
14/15
Bunun bir nedeni, sert gücün bir amaçtan çok bir araç olmasıdır. Ankara'nın son birkaç yılda sert güç yoluyla elde ettiği kazanımları nakde çevirmesi, ancak diyalog ve angajmandan yana olan proaktif dış politika ile elde edilebilecek sürdürülebilir anlaşmalarla mümkündür.
15/15
Bölgesel güç yorgunluğu,ABD'nin giderek OrtaDoğu'dan kopuşu ve bölgesel oyuncuların konumunun yeniden ayarlanması,TR'nin bölgesel oyuncularla ilişkilerinde ortak bir zemin olarak ideolojik çatışma yerine,çıkar temelli bir gündemi teşvik etmesi için bir fırsat yaratmaktadır.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
GKRY medyası | PhileNews | Andreas Pimpisiis | Türkiye, bölgemizdeki güç dengesini alt üst ediyor.
Bildiğimiz Türkiye artık yok. Onun yerine kendisi için yeni bir jeopolitik rol tasavvur eden bölgesel bir güce dönüşen bir ülke var. 1/8 philenews.com/eidiseis/polit…
2/8 Mavi Vatan doktrini yalnızca Doğu Akdeniz'deki hidrokarbonların kullanımıyla ilgili değildir. Rusya'nın da yardımıyla nükleer çağa geçmeye hazırlanan Türkler için enerjinin pek önemi yok. Ankara, artık Doğu Akdeniz'i kendi yaşam alanı olarak görüyor.
3/8 Ankara, Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını ilerletmek için büyük güçler (örneğin ABD, Rusya) arasındaki artan rekabetten yararlanmaya çalışıyor. Artık kendisini Avrupa'ya, eski SSCB'ye ve Orta Doğu'ya hükmeden özerk bir kutup olarak görüyor.
10 Eylül'de, Dünyanın önde gelen Alman istatistik kuruluşu Statista ve aynı sıralarda ABD'nin Atina büyükelçisi, Eastmed boru hattının denizden inşasının astarından pahalıya mal olacağını açıkladı. Daha da önemlisi ++ 1/5
2/5 ABD büyükelçisi, konunun piyasaya/enerji şirketlerine bağlı olduğunu da ekledi. Yani hem Statista (AB) hem de ABD konunun Yunanistan'ın stratejik çıkarlarıyla ilgili boyutunu göz ardı etti.
Konunun birkaç yönü var:
1. AB'nin enerji güvenliği (Rusya'ya bağımlılığı azaltmak)
3/5
2. AB, Yunanistan'a söz geçiremiyordu. ABD, üslerini kurduktan ve kendi iç siyasetini TR konusunda belirli bir ölçüde durulttuktan sonra şirketlerinin istediği yönde konuşmaya başladı.
3. Biden&Erdoğan görüşmesinin hemen öncesinde stratejik bazı konuların netleştirilmesi.
1922 Büyük İzmir Yangını'nın Yunan ve Ermenilerce çıkarıldığına yönelik kanıt sunan ABD arşiv belgesi. Özet çeviri.
Chester Griwold'un (ABD'li işadamı) raporu, ABD Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, College Park [Maryland], RG 59, M 353, mikrofilm 55). 1/8 via: @MaximeGauin
2/8 İngiliz, Fransız ve İtalyan gemileri pek çok kişiyi küçük tekneleriyle sahilden topladı ve bu insanlar onları alacak gemilere dağıtıldı... Yangını hemen takip eden günlerde, diğerleriyle birlikte, deniz kıyısındaki... mültecileri gemiye bindirmekle meşguldüm...
3/8 Birçok tekne kapasitesinin ötesinde kalabalıktı. İskeledeki herkesin dileği oradan kurtulmaktı. Hiçbiri nereye götürülecekleri veya oraya varıp varamayacakları konusunda fikir sahibi değildi. Bu panik hali onların hiçbirinin alınamamasıyla sonuçlandı. Herkes kaderini bekledi.
Şu anda Somali'de bir darbe teşebbüsü söz konusu.
Durum çok kritik.
Çifte vatandaşlığı olan (İsveç) Somali Başbakanı bir U dönüşü yaptı,ABD'nin eğittiği Somali askerleri ile darbe kalkışmasına girişti. Görüşmeler devam ediyor. Sorunun siyasi çözümü için uğraşılıyor. ++
Başkan Farmajo, parlamento ve TR'nin eğittikleri dahil onlara sadık askeri birlikler tüm gece alarmdaydı.Halen alarm halindeler.
Gelişmeler çok sıcak.Somalili kardeşlerimiz tüm gece uyumamış.Onlara dua edelim.
Our hearts, souls and minds are with you Somali sisters and brothers.
Rus medyası | VestiKavkaa | Analiz | BAE ve Türkiye'yi Soğuk Savaş'ı sona erdirmeye zorlayan nedir?
Birincisi, Beyaz Saray'daki yönetim değişikliği. Trump yönetimi sırasında ABD, Emirlikler ile Türkiye'den çok daha yakın ilişkiler sürdürdü. 1/6 vestikavkaza.ru/analytics/cto-…
2/6 Biden,TR ve BAE konusunda aynı derecede soğuk. TR ile BAE arasında bir çatışma olsaydı,Trump BAE'ye bahse girerdi. Artık Washington kimse seçilmeyecek dedi. Biden'in BAE'nin düşmanı İran'la nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma arzusu BAE'nin pozisyonunu daha da zayıflatıyor.
3/6 BAE, Türkiye'nin İsrail, Mısır ve Suudiler ile ilişkilerini normalleştirmesiyle de barışa doğru ilerliyor. Artık BAE'nin Türkiye ile tek başına karşı karşıya gelmesi kârsızdır. BAE için jeopolitik hırslardan daha yüksek olan finansal ve ekonomik konular da var.
WarOnTheRocks | 🇹🇷,Afganistan çekilmesi sonrasında Avrupa'nın arabulucusu mu?
🇹🇷 hükümeti Afganistan'daki değişen olaylara uyum sağladı ve kendi çıkarlarını geliştirmek için Taliban'ı fiilen tanımaya ve Kabil'deki yeni liderlikle ilişki kurmaya hazır. 1/6 warontherocks.com/2021/08/after-…
2/6 Afgan hükümetinin hızla çöküşünden önce Türkiye, ABD sonrası Afganistan'daki varlığını resmileştirmeye çalışmıştı. Bunun için, Erdoğan bir yandan ABD/NATO ile ince bir angajman çizgisinde yürürken, diğer yandan Taliban'ın uzun vadeli bir Türk rolüne boyun eğmesini istedi.
3/6 Ankara ayrıca, havalimanı operasyonlarını devralma anlaşmasını tamamlamadan önce iki müttefiki Katar ve Pakistan ile birlikte çalışarak grubun desteğini kazanmak için Taliban ile müzakere etmeye çalıştı.