Er komt een spannende tijd aan voor de zorg aankomende herfst en winter. Ongeacht welke keuzes kabinet of OMT maakt, a perfect storm is coming.
Het afwegen van puur en alleen eventuele uitkomsten van sectoren (en dus uitruil van maatregelen) geeft verlies van zicht. Een 🧵
De focus op puur en alleen vaccineren geeft een tunnelvisie en dus ook verlies van zicht.
Het zinnetje " dat zagen we niet aankomen" of " dit was een risicoafweging" gaan we nog heel vaak horen.
Dansen met Janssen was een voorbeeld. De consequenties werden gedragen door jongeren en doorgegeven aan anderen. Los van wat het teweegbracht aan individuele schade was het een overzichtelijk geheel.
We wisten waar het probleem zat. En bovenal bij wie.
Straks stapelen de problemen zich. Evenementen en cultuur, scholen, uitbraken van ziektes anders dan covid.
Niemand weet waar ze moeten zoeken en naar elkaar wijzen zal met grootste gemak gaan. Zo aardig waren we al niet voor elkaar en dat gaat er niet beter op worden
Ook wordt er gezwegen over de stapelzorg dat al is en wat nog erger gaat worden. Om deze reden is kabinetsbeleid "sturing op ziekenhuiscijfers of IC" niet langer meer bruikbaar. Zorg is breder dan dit en wordt eerder en vaker gegeven buiten de ziekenhuismuren.
Als er buiten de muren wél keuzes gemaakt moet worden wie er zorg krijgt en wie niet, spreek je van een ernstig zorginfarct. Ook als de zorg uitgesteld moet worden. Een herstelplan is niet afdoende. Visie op dat wat gaat komen, met voorbereiding in alle gelederen is noodzakelijk
@FemkeMerel vroeg om een langer termijnplan al begin dit jaar. @ngundogan77 benoemde de brokstukken waar de zorg op staat en vroeg om wederopbouw @SylvanaBIJ1 gaf aan dat de zorg zoveel meer is.
Ze hadden allemaal gelijk.
Opgeven is voor zorgmedewerkers geen mogelijkheid. Doorgaan tot ze niet meer kunnen is het devies. Zo zijn ze letterlijk de pandemie ingegooid. Werken tot je erbij neervalt al dan niet met beschermingsmateriaal.
Nu moeten ze nog steeds werken tot ze erbij neervallen maar dan wel gevaccineerd, met minder personeel, met minder steun in een oorverdovende stilte vanuit politiek Den Haag.
Pijnlijker dan dit gaat het niet worden.
Maar ze weten wat er gaat komen.
Hoeveel tranen en ziekte is acceptabel?
Zorg is niet uitwisselbaar in maatregelen. Het is niet samentevatten in een technisch geheel waar de monteur komt fixen. Er is geen Quick fix.
Er is een endemisch plan nodig.
Zet de golfbrekers vóór het ziekenhuis, ongeacht de inhoud vd golf. Doorbreek de muren. artsenauto.nl/nienke-ipenbur…
Ik zei het vorig jaar al. Een commercieel krachtenveld. Het werkt niet.
Dit draadje is geen oproep tot maatregelen.
Ik vraag om bewustwording en visie.
Wat is het plan en hoe komen we hier doorheen. Als maatschappij en samenleving in al onze kwetsbaarheid.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Tijdelijke aanpassing preventief maskerbeleid publieke ruimte ziekenhuizen demedischspecialist.nl/nieuws/tijdeli…
Maar wat is er nu eigenlijk veranderd? Spoileralert: niet zoveel 🙄
Een 🧵 over mondneusmaskerplicht in de zorg
2/De FMS heeft op aanvraag van het OMT, preventief gebruik van mondneusmaskers in ziekenhuizen heroverwogen. Sinds 26 juni is er namelijk geen mondneusmakerplicht meer in publieke binnenruimtes. Dat deze regel is afgeschaft binnen de zorg is op zijn minst opmerkelijk te noemen.
3/Er is een (preventieve) zorgplicht tav hun patiënten en tav bescherming zorgmedewerkers. Dit maakt de situatie tweeledig. Het zijn doorstroomlocaties met een diversiteit van de Nederlandse populatie maar de mensen die daar rondlopen, hebben vaak een hoge mate van kwetsbaarheid.
Opnieuw een dag in de praktijk waarin de patiënten en zorgverleners 100% mondneusmaskers droegen. Uiteraard wel de legitieme vraag waarom dit nog gezien wordt als noodzakelijk. Hier kunnen we rustig op antwoorden dat we het als onderdeel zien van preventie 👇
Er is nog viruscirculatie en mensen besmetten elkaar nog steeds. Veel blijft onopgemerkt tot het iemand treft die er wél ziek van wordt. Immers is nog niet iedereen (volledig) gevaccineerd. Daarnaast is nu de Delta variant in opkomst die nog besmettelijker is 👇
Daar kun je als jong en gezond persoon ook ziek van worden.
In gezondheidsinstellingen komen bij uitstek kwetsbare mensen, zieke mensen maar ook gezonde mensen. Wij hebben allemaal als taak om zoveel mogelijk bescherming te bieden ongeacht keuzes of voorkeuren in deze pandemie👇
Het belang van een hoge testbereidheid en meer nog het belang van goede voorlichting. In de podcast was niet echt gelegenheid om hierover uit te wijden maar ik zal het proberen in een lijntje.
Het gaat dus niet over oordeel en veroordelen. (1)
Vorig jaar augustus gaf ik in een hoorzitting aan bij de politiek dat het krachtig is als ze hun kennis uitdragen aan de bevolking. De last van het virus ligt op hun schouders. Kennis geeft macht, een leider draagt zijn kennis uit en geeft daarmee kracht aan zijn volgers. (2)
Op het moment dat je niet kunt lezen, taalbarrières ondervindt, geen of weinig toegang hebt tot (sociale) media, laag economische status hebt of andere hindernissen in je leven, dan loop je achter. Ook (of juist) in een rijk land als Nederland waar weinig bekommernis is. (3)
Waarom zitten we nu al meer in een jaar in een pandemie? Toch maar eerst een buiging voor iedereen die er alles aan doet om het hoofd boven water te houden op welke manier dan ook. Het valt niet mee. De ondernemer, de zorgmedewerkers, GGD medewerkers, de mens. Mijn petje af.
De prestaties die geleverd moeten worden zijn ongekend. Heel veel op basis van gevoel en hoop dat je het goede goed doet. Ook om de draagkracht bij jezelf te vergroten. Niets is zo spannend om buiten de lijntjes te kleuren van dat wat je altijd hebt gedaan en zonder steun.
Door steeds weer dichotomieën te creëeren wordt het lastig om te zien waar de zon schijnt. Dit in juiste banen te leiden is een taak van het kabinet, en die laat het fors afweten.
Dat neemt niet weg dat we er samen over kunnen praten.