Serdar Cevher Profile picture
Sep 12, 2021 20 tweets 7 min read Read on X
1- Herkese İyi pazarlar.
Bugün, #PriceAction ekseninde bir #endeks analizi yapalım dedim. Hem Price Action bilmeyenlere de bir ön bilgi olmuş olur.
Öncelikle #Xu100 yani #bist100 grafiğimiz ile başlayalım:
2- Grafiğin temiz hali aşağıdaki gibi. Sadece son zamanlardaki önemli yatay destek/dirençler var. Price Action’ın daha iyi görülebilmesi ve dalgaları daha rahat sayabilmek için grafiği 2 saatliğe aldım. Önce siz kafanızda yükseliş ve düşüş dalgalarını göz kararı saymaya çalışın.
3- Fiyatın son zamanlardaki yükseliş hareketlerini siyah okla, düşüş hareketlerini kırmızı okla ben aşağıdaki grafikte gösterdim.
Bir yükseliş yapısı varken, trend kırılımı gerçekleşiyor ve kırılımın ardından dip bir önceki dibin daha altında gerçekleşiyor.
4- Aslında bu bir trend reversal yani trend dönüşü. Yükseliş trendindeyken oluşan dipler hep bir önceki dibin daha yukarısında gerçekleşirken, trend kırılımıyla birlikte yeni dip, bir önceki dibin altında gerçekleşiyor. Trend dönüşünün nasıl olduğu aşağıdaki grafikte mevcut.
5- Ayrıca da herkesin bildiği gibi endekste 4 saatlik grafikte şöyle bir yükselen takoz ve rsi da negatif uyumsuzluk söz konusuydu. Yükselen takoz aşağıya kırıldı ve bir önceki twitte gösterdiğim şekilde yeni dip, bir önceki dibin altına geldi.
6- Aslına bakarsanız endeksteki görüntü pek hoş değil. Olumsuz durumlar daha fazla gibi. Yani yükseliş trendinin tekrar bir düşüş trendine girme olasılığı halen masada. Ancak tabi enseyi karartmak olmaz. Ben bundan sonra önümüzde 2 ihtimal görüyorum.
7- Birinci senaryo; tekrar bir yeni tepe yapmamız. Peki bu nasıl olur?
Fiyat son dibin hatta bir önceki dibin dahi altına gelmiş. Ancak grafikteki ilk Low (L) seviyesinin altına gelmedikçe tekrar yükselme olasılığımız var.
8- Yani grafikte anlatırsam, eğer yükseliş trendindeki ilk dibin altına gelmeden,(kırmızı yatay) okla gösterdiğim bölgeden endeks tepki alır ve dönüş yaparsa, yeni bir yükseliş trendi yapabiliriz.
Bahsettiğim bölge aşağıdaki dikdörtgenle gösterdiğim bölge:
9- Peki bu durumda yeni oluşum nasıl olur?
Eğer bu bölgeden dönüş yaparsak, yükseliş dalgaları aşağıdaki grafikteki gibi olur. Aralardaki küçük dalgaları ihmal ederiz. (HTF- LTF olayı) Yani son düşüş dalgasından sonra, son tepeyi geçen yeni bir yükseliş dalgası görebiliriz.
10- Bu dikdörtgenle gösterdiğim alanda ne tür destekler var ona bakalım bir de. Grafikte gördüğünüz gibi bu alanda 50 ve 100 günlük ortalamalar (Dikkat: Ortalamalar günlük periyottadır) ile bir çapraz trend çizgimiz de mevcut. Umarım bu destekler bu bölgeden trendi döndürür.
11- Dikkat ettiyseniz grafikte daha yüksek zaman dilimine (HTF) geçerek dalgaları yeniden oluşturduk. Bu durumda aradaki küçük dalgaları bir swing dalgası olarak saymadık. Neyse bu konuyu ilerde daha detaylıca paylaşırım belki.
12- Şimdi gelelim olumsuz senaryoya.
Eğer düşüş durmaz da devam ederse, yani fiyat kırmızı çizgiyle gösterdiğim çizginin altına, yani yeni dip bir önceki dibin de altına gelirse, (grafiğe yine geniş açıdan HTF’de bakıyoruz) şöyle bir durumla da karşı karşıya kalabiliriz.
13- Endekste genel durum bu. Bir de #xbank grafiğine bakalım.
Bankacılık endeksinde aşağıdaki grafikte gösterdiğim kanal tepesinden bir dönüş görüyoruz.
14- Peki burdaki dalgaları sayarsak nasıl bir yapı var? Grafik aşağıda:
15- Bankacılık endeksinde de aslında trend reversal gerçekleşmiş. Yani yeni dip bir önceki dibin altına gelmiş. Yeni bir düşüş dalgası daha görme olasılığımız halen var. Yukarıda #endeks grafiğinde yaptığım senaryolar aslında burda da geçerli.
16- Artık muhtemel senaryoları kendiniz de bankacılık endeksinde kurabilirsiniz.
Bu anlattığım Price Action olayını #Garan grafiğinde geçmiş fiyat hareketleri üzerinden örnekleyerek bitireyim. Hem daha akılda kalıcı olur.
17- Aşağıda #Garan grafiğinde hem yükseliş dalgalarını (siyah) hem de düşüş dalgalarını (kırmızı) gösterdim. Grafikte trend dönüş dalgası diye gösterdiğim dalgaya dikkat ederseniz, bu dalganın dibi, bir önceki dibin altına iniyor.
18- İşte Price Action’a göre bir yükseliş trendinde fiyatın son dibin altına inmesi, trend dönüşüne dair bir ön sinyaldir. Price Action çok ayrıntılı bir konu ama sadece bunu bile bilseniz, büyük düşüşlerden kendinizi koruyabilirsiniz.
19- Hatta bu grafikte bir de mikro dalgalarda Failure Swing var. Orayı flood uzamasın diye anlatmadım. Pas geçtim. Price Action bilenler “Hadi len ordan” demesinler yani 🤗
20- Herkese yeni haftada bol kazançlar dilerim.
Destek olmak isteyenler fav ve RT’lerini esirgemeyin.
Görüşmek üzere…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

Apr 23
1- Herkese Merhaba,
Teknik Analiz ve Price Action ile ilgili uzun zamandır paylaşmayı planladığım ve çok faydalı olacağına inandığım eğitim serimizin 1. Zinciri ile yeniden birlikteyiz.
Konumuz: Market Yapısındaki Kırılımlar: BOS – MSB – CHOCH
2- Nedir bu “BOS – MSB – CHOCH” ?
Öncelikle Açılımlarını yazalım:
BOS: Break of Structure
MSB: Market Structure Break
CHOCH: Change of Character
3- Bundan önceki Price Action Eğitim zincirimizde Market Yapısını, Dalga Yapılarını, Trendleri, Trend Dönüşlerini vs ayrıntılı olarak anlatmıştım.
Bu Zincir ve devamındaki zincirlerde asıl üzerinde duracağım konu CHOCH. Yani Fiyattaki karakter değişimi.
Read 46 tweets
Nov 1, 2023
1- Dostlar Herkese Yeniden Merhaba,
Arz ve Talep Bölgeleri ile ilgili Eğitim serimizin 3. Bölümünde yeniden birlikteyiz.
Bu eğitim serisinde, Arz ve Talep Bölgelerini kullanarak işleme girmenin zorluklarından ve bu bölgelere yapılan fiyat manipülasyonlarından bahsedeceğiz.
2- Ayrıca son olarak da, bu bölgelerdeki fiyat manipülasyonlarına (yani likidite hareketlerine) karşı hatalı işlem yapma olasılığını azaltabilecek bazı yöntemlere değineceğim.

Hadi başlayalım.
3- Arz-Talep Bölgeleri ile ilgili önceki 2 eğitim serilerini okuduysanız fark etmişsinizdir. Paylaştığım grafiklerdeki fiyat hareketleri, nispeten temiz hareketlerdi. Yani fiyatın Arz veya Talep bölgesine uğramasıyla fiyat çok fazla oyalanmadan ya düşüyor ya da yükseliyordu.
Read 47 tweets
Oct 14, 2023
1- Dostlar Yeniden Herkese Merhaba,
Arz ve Talep Bölgeleri ile ilgili eğitim serisinin 2. Bölümüyle yine birlikteyiz.
Konumuz: Arz ve Talep Bölgelerinin Belirlenmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar.
2- Grafiklerde Arz ve Talep Bölgelerini belirlerken en çok dikkat etmeniz gereken hususlardan biri, hatta en önemlisi, analiz yaptığınız enstrümanda hakim trendi, bir başka deyişle market yapısını doğru belirlemektir.
Peki hakim trendi belirlemek neden önemli?
3- Çünkü bir işlemde ne kadar hakim trend yönünde pozisyon alırsanız, işlem başarı şansınız o kadar yüksek olur. Bu nedenle, bir yükseliş trendinde Talep Bölgelerini, Düşüş Trendlerinde de Arz Bölgelerini belirleyip bu bölgelere göre işlem almanız gerekir.
Read 42 tweets
Oct 12, 2023
1- Sevgili Dostlar,
Grafiklerde gördüğünüz fiyat hareketlerini daha iyi anlamanızı ve yapacağınız işlemlerde işlem başarı oranınızı artırmanızı sağlayacak yepyeni bir eğitim dizisi ile yeniden birlikteyiz.
Konumuz: Arz ve Talep Bölgeleri
İngilizce adıyla: Supply And Demand Areas
2- Arz ve Talep Bölgeleri ile ilgili olarak başlangıçta toplam 4 adet eğitim dizisini arka arkaya paylaşacağım.
Eğitim dizisinin sonuncu yani 4. bölümünde ise, paralı eğitimlerde bile bulamayacağınız bir alım satım tekniğinden bahsedeceğim.
3- Tabii ki bu tekniği öğrenmeden önce, Arz ve Talep Bölgelerinin mantığının ne olduğunu anlamanız oldukça önemli.
O yüzden, konuyu dağıtmadan, mümkün olduğunca konunun özüne dalarak bu bölgelerin çalışma mantığını sizlere aktarmaya çalışacağım.
Read 47 tweets
Aug 1, 2023
1- Yeniden Herkese Merhaba,
Finansal Piyasalarımızda tabiri caizse dikenli bir gül bahçesi olan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasasına (VİOP) yavaştan giriş yapıyoruz.
Tabii ki VİOP’un ne olduğuna dair uzun uzun tanımlarla ve gereksiz ayrıntılarla sizi boğmayacağım.
2- Şimdilik sadece, bu bahçenin kapısından içeriye göz ucuyla bakacak ve içerisinde nasıl fırsatların ve risklerin olduğunu size özet halinde anlatmaya çalışacağım.
VİOP’u anlatırken de, diğer türev araçlardan ziyade sadece hisse senetlerinin vadeli sözleşmelerinden bahsedeceğim.
3- Yani fazla kafa karıştırmaması için, döviz, endeksler, kıymetli maden, paritelere vs girmeyeceğiz.
Zaten hisse senetlerinin vadeli sözleşmelerinin işleyişini anladığınızda, diğerlerini de kendiniz rahatlıkla çözersiniz.
Read 36 tweets
Jul 26, 2023
Dostlar Tekrar Merhaba,
1. Bölümde, alım-satım ile sürdürülebilir bir kazanç sağlamak için Risk Yönetimi parametrelerinin nasıl olması gerektiğinden ve bu parametreler üzerinden trade sistemimize kendi kurallarımızı nasıl koyabileceğimizden bahsettik.
2. Bölümde ise; Risk/Kasa yönetimi konusunda koyacağımız bu kuralların, Trade Psikolojisine etkisinden bahsedeceğiz.
Hazırsanız Başlayalım:
Konumuz: Risk Yönetimi Kurallarının Trade Psikolojisine Etkisi
1- Öncelikle şunu bilmekte fayda var ki, “Piyasalar Belirsizdir.” Yani piyasalarda bırakın 1 gün, 1 hafta sonra ne olacağını, 1 saat sonra ne olacağını dahi bilemeyiz. Beynimiz ise, belirsizliği hiç sevmez. Belirsizlik, beynimiz için başlı başına bir stres kaynağıdır.
Read 34 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(